Skt. Hans i Århus i aften

Skt. Hans i Århus i aften

I Danmark fejres Skt. Hans aften ikke af religiøse grunde, men mere for hyggens og traditionernes skyld. Det er måske endda de færreste der ved hvorfor det hedder Skt. Hans. Ifølge Biblen blev Jesu fætter født et halvt år før han selv. Jesu fætter er ham der senere kom til at hedde Johannes Døberen. Da det er blevet besluttet at juleaften er den dag vi fejrer Jesu fødsel, så blev det automatisk også Johannes Døberens fødselsdag d. 24 juni.

Grunden til at man sætter en heks på toppen af bålet er helt andre årsager. Den tradition stammer af hedensk skik, helt tilbage fra før år 742, hvor det at tænde bål med en såkaldt ”vild ild” blev forbudt af i Tyskland af romerkirken. Dette forbud blev dog ikke fulgt.

Traditionen tro red heksene mod Bloksbjerg, det højeste punkt i Harzen, aftenen inden 1. maj, hvor de samledes til deres årlige heksemøde. Denne aften kaldes Valborgsaften. Senere er traditionen blevet flyttet til 23. juni. – Aftenen før Skt Hans dag.

Omkring den samme dag har der siden vikingerne og måske også før været fejret midsommerfest i hele Skandinavien.

Der er rigeligt med muligheder i Dronningens egen ferieby og omegn på denne hyggelige aften. Hvis vejret tilbyder det er der følgende arrangementer:

I Brabrand er der bål ved Stadepladsen ved Brabrand Sø. Der kommer typisk omkring 1.000 mennesker til arrangementet.
Det starter kl. 18.00 og bålet tændes efter båltalen. Traditionen tro vil der være mulighed for at deltage i spejderaktiviteter, købe øl, vand, pølser m.v. Arrangør: DDS Valhalla Gruppen
Du kan læse mere om arrangementet i Brabrand her.

I Galten er der bålfest ved Bytoften. Arrangementet starter ca. kl. 18.45. Det er Sct. Georgs Gildet og DDS1. Galten Gruppe, der står for at skaffe kvas og træ til bålet, samt det lidt mindre snobrødsbål.

Der er desuden boder hvor du kan købe diverse forfriskninger. Snobrødsdejen er gratis for børnene.

Båltalen holdes i år af borgmester Jørgen Gaarde.

I Storring på Præstegårdsvej 25, tændes bålet efter det årlige sommermøde ca. 20.30. Herefter synges midsommervisen og der holdes en båltale. Der vil være bål til snobrød (ta' selv dej og pinde med) og salg af pølser med brød samt øl og vand.

I Harlev Bypark åbner aftenen op med et børnevenligt bål allerede ved 19.00 tiden. Det store Skt. Hans bål tændes ved 21.00 tiden. Der er en række forskellige aktiviteter for børnene på pladsen. Efter båltalen synges Midsommervisen. Der kan hele aftenen købes kaffe, øl, vand og is. Arrangør: KFUM Spejderne og Harlev-Framlev Grundejerforening

Følgende steder kan du også finde Skt. Hans arrangementer:

Højbjerg, Moesgård Park, Restaurant Skovmøllen