Sådan låner du ansvarligt som studerende

Sådan låner du ansvarligt som studerende

Sponsoreret indhold:

Mange studerende kan komme ud for at skulle betale store depositummer til lejligheder, finansiere deres udvekslingsophold til udlandet eller have brug for at købe en ny studiecomputer, hvis den gamle går i stykker. Som studerende kan det dog være svært at finde råderum i budgettet til at finansiere disse udgifter med blot en SU som indtægt. Der findes dog også andre måder, hvorpå du som 18-årig studerende kan få råd til de essentielle men også dyre investeringer som eksempelvis et udvekslingsophold. I det nedenstående skriv vil du blive introduceret til muligheden for at optage et lån 18 år, og ikke mindst hvordan dette gøres ansvarligt.

Forskellige former for lån

Som 18-årig studerende har du forskellige muligheder for at låne penge. Det skal dog for god ordens skyld understreges at optagelse af lån bestemt ikke er den eneste mulighed for at få råd til det, du drømmer om. Hvilke andre muligheder du har, som studerende, vil vi komme ind på senere i dette skriv.

Hvis du dog har gået og overvejet, hvorvidt et lån kunne være vejen frem for dig, vil vi anbefale dig at tage et kig på nedenstående muligheder for dig som studerende.

  • Banklån
  • Online lån
  • SU-lån

Fælles for alle ovenstående er, at du bør gøre brug af et budgetskema, inden du optager et lån. Det er vigtigt, for at du kan holde overblikket over din egen privatøkonomi.

Et almindeligt banklån kender vi alle til, men det kan for mange unge synes som en mere seriøs form for lån, idet man ofte vil associere denne type af lån med køb af hus eller bil. Dette er dog imidlertid ikke tilfældet, da flere banker også tilbyder lån målrettet de unge. Processen for et banklån kan dog godt tage tid, og er det et stort beløb du vil låne, kan du komme ud for at skulle stille en sikkerhed for lånet.

En anden mulighed er det online lån, der ofte associeres med hurtigt afviklede lån af mindre beløb. Hos de forskellige online låneselskaber bliver der reklameret med en hurtigere opretningsproces, og man vil typisk modtage det lånte beløb på meget kort tid.

Et sidste eksempel på en låntype for dig som studerende er et SU-lån. Denne type af lån tilbydes kun de studerende, der modtager SU, og som er i gang med en uddannelse. Mange studerende gør brug af denne type af lån, da den ofte har lavere og mere fordelagtige renter. Et SU-lån kan være særligt behjælpeligt til dig, der gerne vil ud og rejse på dit udvekslingsophold men som ikke har opsparingen til det. 

For alle ovenstående eksempler gælder det, at man som studerende også er myndig – det vil sige at man er fyldt 18 år. Tager du et kig på de forskellige online låneselskaber, vil det hurtigt blive tydeligt at lån 18 år er minimumsalderen for optagelsen af et lån.

Lån penge ansvarligt

Hvis du er interesseret i et lån 18 år, er det vigtigt, at du i første omgang har sat dig ind i, hvorledes optagelsen af et lån fungerer. Mange er nemlig af den overbevisning, at man kan optage et lån, uanset hvilken økonomisk situation man sidder i. Dette er dog imidlertid ikke tilfældet, idet man som låntager også skal være i stand til at tilbagebetale sit lån, og af denne grund altså skal have lidt luft i sit budget for at kunne gøre netop dette. Er du i tvivl om, hvorvidt dit budget tillader tilbagebetalingen af et lån, kan det i denne forbindelse være gavnligt for dig at finde frem til en budgetskabelon, der kan hjælpe dig med at skabe overblik over dine indtægter og udgifter. En budgetskabelon kan, udover at bidrage med værdifuld læring om økonomi, hjælpe dig med at finde ud af om et lån 18 år er vejen frem for dig.

Vil du vide mere om, hvordan du får lavet et godt budget, der passer ind i netop din økonomi, er der flere banker, der tilbyder dig læring om økonomi som en del af deres rådgivning. Dette kan være særlig værdifuldt for dig, der endnu ikke har fået lavet et budget for din økonomi og som har brug for vejledning til dette.

Et lån er ikke din eneste mulighed

Som nævnt tidligere, er det vigtigt at pointere, at et lån, om det så er i en bank eller på nettet, ikke er den eneste mulighed for dig som studerende. Mange unge fravælger muligheden for at optage et lån, simpelthen fordi det er billigere at spare op til eksempelvis et udlandsophold selv. I denne forbindelse vil den førnævnte budgetskabelon også være behjælpelig, idet man med et godt budget vil have god mulighed for at spare penge op til det, man går og drømmer om. Det kan for mange studerende dog være svært at spare op af den sparsomme SU, og i denne forbindelse anbefaler vi dig at lede efter et godt studiejob, der kan være med til at spæde lidt til opsparingen. At spare op på egen hånd er en gratis måde at få råd til det, du går og drømmer, forstået på den måde, at du ikke er nødsaget til at skulle betale renter eller gebyrer, som ellers er tilfældet ved et lån.