Sådan kommer du rundt i de forskellige storbyer

Sådan kommer du rundt i de forskellige storbyer

Når man er ung og ikke har bil, er det super smart at kunne komme rundt med offentlig transport. Men er du egentlig klar over, hvordan man kommer rundt, når man f.eks. er i Aalborg? Det får du en guide til her.

Aalborg

Der er flere måder at komme til Aalborg fra Fyn eller Sjælland. Der er tog, hvor du ofte kan få Orange-billet, og så er der Flixbus, hvor du altid kan få studierabat. Når du skal rundt i Aalborg, kører der både almindelige busser, X-busser og natbusser. X-busser er ekspresruter, der kører til og fra Nordjylland. De er mere komfortable end de almindelige busser, og der er både kaffeautomat og aircondition i busserne. Du kender bussen ved at se, der står ”X Bus” foran og på siderne.

Aarhus

For at komme til Aarhus, tager du enten tog eller Flixbus. Det er meget nemt at komme rundt inde i selve Aarhus, nu hvor Letbanen er blevet åbnet. Der er også bybusser, hvis byruter er knyttet sammen med Letbanen. Letbanen kører mellem Odder og Lisbjergskolen, og der er bl.a. stop ved Banegården, DOKK1 og Universitetet.

Er du en frisk cykelmyg, kan du også meget nemt leje de orange bycykler, som kan lejes mellem 30 minutter og 14 dage. 

Odense

Uanset om du kommer fra Sjælland eller Jylland, er det ganske nemt at komme til Odense. Fra Aarhus og København kører der ofte lyntog, så det ikke tager mere end 1 time og 14 minutter. I Odense er man i fuld gang med at bygge letbanen, som forventes opført i løbet af 2021. Letbanen skal køre frem og tilbage fra Tarup Center til Hjallese Station, hvor der bl.a. kommer til at være stop ved Banegården, SDU og Rosengårdscentret.

Men indtil videre kan man bl.a. tage Odenses bybusser, bl.a. Citybus, der kører rundt i centrum og som er gratis at hoppe på. Ellers kan man som i Aarhus køre på de orange bycykler. Der betaler man alt efter, hvor længe man bruger cyklen. De står forskellige steder rundt omkring i Odense.

Kolding

Det er nemt at komme rundt i Kolding, når man kommer langvejs fra. Der er gode togforbindelser og busforbindelser, så det ikke tager en krig at komme fra A til B. Som noget særligt, kan man om sommeren hoppe på en gratis bus, hvor man kan køre til stop som Kolding Storcenter, Trapholt, Koldinghus og gågaden. Så er der ingen undskyldning for ikke at udforske Kolding.

København

I København har man udviklet et godt netværk af tog- og busforbindelser, som forbinder de forskellige knudepunkter. I efteråret 2019 åbnede Cityringen - Københavns nye metrolinje. Her kom 17 nye stationer, så du på ingen tid kunne komme fra Vesterbro til Østerbro. I forår 2020 åbnede den fjerde linje, som også kørte ud til Nordhavn. Vil du se København fra en lidt anden vinkel, kan du tage havnebusserne, hvor du sejler en smuk tur gennem Københavns havn. Det kræver blot en almindelig busbillet.

Når du har fundet ud af, hvordan du kommer rundt, er det oplagt at finde ud af, hvordan du kan holde ferie i Danmark.