Sådan bliver du klar til arbejdsmarkedet

Sådan bliver du klar til arbejdsmarkedet

Annonce

At være ny på arbejdsmarkedet kan være en stor omvæltning, når man kommer fra livet som studerende. Ofte kommer man ud med en masse høje forventninger til sig selv, som desværre ikke altid indfries lige med det samme. Her får du vores bud på, hvordan du forbereder dig bedst muligt til arbejdsmarkedet. 

Pas på dig selv

Flere og flere børn og unge bliver diagnosticeret med stress, angst og depression. At få stillet en diagnose kan være udfordrende for unge, der er i gang med at danne deres identitet og skal til at træffe vigtige beslutninger i deres liv – blandt andet ved valg af uddannelse. Tilmed føler mange unge et stort pres i dagligdagen. I skoleregi skal de unge leve op til karakterræset og de høje adgangskrav til uddannelserne. I deres fritid skal de leve op til standarderne på de sociale medier, have det rigtige tøj og se perfekt ud.

Kender du som ung til nogle af ovenstående følelser, og føler at du hele tiden skal præstere? Denne mentalitet skal du passe på med at tage med dig ind i arbejdslivet – ellers bliver det rigtig hårdt. I værste tilfælde vil du være i risikozonen for at få enten stress eller depression. Prøv at ændre din mentalitet, og gør op med tanken om at du skal være perfekt. Det er okay – og faktisk meget lærerigt – at fejle. Husk altid at mærke efter hvordan du har det, og lær at sig fra hvis f.eks. din arbejdsgiver presser dig for hårdt. 

International karriere

Går du som så mange andre og drømmer om en international karriere, kan du lige så godt begynde at forberede dig nu. Jo flere ting du kan, før din karriere for alvor peaker, jo nemmere vil det være for dig. Desuden er indlæringsevnen markant bedre jo yngre man er, så du kan lige så godt udnytte det. En rigtig effektiv måde at forberede sig på en international karriere, er ved at tage sprogkurser. Ved du allerede, at der er et specifikt land du kunne tænke dig at arbejde med eller i, giver det selvfølgelig mening at lære deres sprog.

Er du derimod i tvivl om hvad din internationale karriere skal byde på, er der en række sprog, der er bedre at lære i virksomheds- og arbejdsregi end andre. I en international karriere er det er must at kunne snakke engelsk – for de fleste danskere er det dog en selvfølge at kunne det basalt, hvorfor du ikke kan skille dig markant ud med det sprog. Nogle andre sprog der er relevante for virksomheder er; kinesisk, russisk, arabisk og tysk. 

Sådan kommer du i gang

Når du skal ud og have dit første job, er der flere måder du kan komme i gang på. Først og fremmest skal du udarbejde dit CV – og få gerne din familie og venner til at kigge på det. Herefter er det oplagt at tjekke alle de forskellige jobportaler der findes. Hvis du gør dit benarbejde godt, kan du være heldig at finde en platform der er målrettet din drømmebranche, eller dit uddannelsesniveau. Samtidig er det vigtigt at opdatere din LinkedIn med CV, uddannelse og billeder – det giver de bedste muligheder for at headhunting-specialister kan finde dig.

I forlængelse af din profil på LinkedIn, er det også vigtigt at du bruger dit netværk ude i den virkelige verden. Brug venner og bekendte – kender de nogen der kender nogen, skal du ikke være flov over at spørge om de har lyst til en kop kaffe eller om du må sende dit CV.