Rom – den evige stad

Rom – den evige stad

Her på Studenterguiden føler vi os lidt dumme, når vi her sidder og skriver en rejsebeskrivelse omkring Rom. For der er jo bare nogle ting, man skal se, når man kommer til Rom, og langt de fleste gymnasielærer ved godt, hvad der er værd at se i Rom.
Her følger alligevel en beskrivelse af de ting, vi gerne vil se næste gang, vi skal til Rom.

Få hjælp til rejsen og overnatningen

Forberedelser

For at få det meste ud af en studietur til Rom, er det vigtigt at forberede klassen godt i forvejen. Hvis man regner med, at eleverne ved en masse om romerne og marmorstatuer, kan ens tillid til de unge i Danmark godt få et alvorligt knæk, når man besøger Rom. Rom vokser også i charme, når man ved mere om de ting, man går og kigger på. Her på Studenterguiden kan vi anbefale, at man ser en film eller to for at få gejsten op hos de små poder. Gladiator, og lad nu en tung historiediskussion ligge- er en fremragende film, der om ikke andet viser Colosseums brug. En lidt (meget) ældre model er Ben Hur, der unægtelig også giver blod på tanden.

Rundvisning i byen

Det er oplagt at spadsere rundt i Roms bymidte, da det historiske centrum ikke er større, end man kan gå fra det ene til det andet sted. Der er mulighed for at købe sig til en rundvisning i byen, men hvorfor dog gøre det, når man kan få eleverne til at lave arbejdet samtidigt med, at de kan lære noget. Vi kan anbefale, at man hjemmefra laver en liste over de ting, man gerne vil se i Rom. Alternativt kan man få eleverne til at lave denne. Derefter deler man seværdighederne ud mellem eleverne, som så skal introducere de forskellige steder og ikke mindst guide fra sted til sted. Man kunne optage den, når de går rundt, og når klassen kommer hjem kunne de samle det til en lille dokumentarfilm. Teknisk set kunne man også lade eleverne gå rundt selv. Det er dog ikke altid, de får det optimale ud af det, så derfor vil vi anbefale, at man går samlet rundt.

Der er meget at se i Rom… -Pas du ikke får stress
Der er enormt mange fine ting at se i Rom. Man kan helt få sved på panden af at tænke på alle de ting, man ikke får mulighed for at se. Derfor er det nødvendigt, at man inden afgang gør sig klar, hvad man prioriterer, og hvad man helst vil se ved dem. Mange af tingene er nemlig så store i sig selv, at man ikke kan få det hele med på en dag. Her på Studenterguiden har vi her lavet en oversigt over de ting, der i hvert fald bør indgå i ens overvejelser:

Colosseum:
Det imponerende og berømte Colosseum er et amfiteater med plads til 50.000 tilskuere. Det havde oprindeligt 80 nummererede indgange, som blev benyttet til at sluse de mange tilskuere ind i et sindrigt system af gange, som førte folket ud på pladserne. Under scenen er der et gangsystem, hvor skræmmende gladiatorer og vilde dyr holdt til, før de blev ført ind for at kæmpe for deres eget liv. Man kan mærke hårene rejse sig, når man går her og tænker på alle de menneskeskæbner, der her sad og ventede på døden.
Colosseum blev indviet under kejser den grumme Titus i år 80 e.Kr og blev hurtig en enorm succes. Det fortælles, at indvielsen varede i 100 dage, og at der i den forbindelse blev dræbt 1000 gladiatorer og 5000 vilde dyr. Det nordlige Afrika løb tør for løver i løbet af ganske kort tid på grund af romerne og deres kærlighed til amfiteatret, der lå i alle byer med respekt for sig selv.
Colosseum gør altid et indtryk på stort set alle elever. De fleste har set de på film og bygningsværket er så imponerende, at det er en skam ikke at kigge forbi, hvis man alligevel er i Rom.

Pantheon:
Pantheon er et af de få antikke bygningsværker, som har været i brug siden opførelsen omkring år 120. e.Kr. Det er fascinerende at være i en bygning, der har oplevet Roms mægtige historie på nærmeste hold. Bygningens kuppel har en stor åbning til det fri, som giver et helt fantastisk lysindfald i rummet. Muligvis har templet været indviet til alle guderne – det antyder navnet Pantheon. I 609 e.Kr. indviedes templet til kristen kirke og får navnet Santa Maria ad Martyres. Siden renæssancen har bygningen været anvendt som gravkirke, bl.a. er maleren Rafael begravet her. Kuplen har sammen med domkirken i Firenze givet inspiration til Peterskirken.

Peterskirken:
Peterskirken (Basilica di San Pietro in Vaticano) ligger i den lillebitte Vatikanstat, og som navnet antyder, er kirken opført til ære for apostlen og fiskeren Peter. Peterskirken er verdens største kirke og blev opført mellem 1506 og 1626 på det sted, hvor Konstantin den store (306-337 e.Kr.) havde ladet opføre en oldkristen basilica over Peters grav. Michelangelo var chefarkitekt fra 1547 – efter hans planer byggedes koret og den mægtige kuppel. Det er muligt at gå op i kuplen og nyde den smukke udsigt over Rom.

Inde i selve kirken findes en række vigtige seværdigheder bl.a. hovedalteret af Bernini, Michelangelos skulptur Pietà, som forestiller Jomfru Maria, der sidder med Jesus efter hans korsfæstelse og Thorvaldsens gravmæle for Pius VII. Læg også mærke til Sweitzergardens, der ligner noget fra en fantasyeventyr, men tag endelig ikke fejl…bag uniformer gennem sig nogle af de bedst trænede soldater i verden. Garden har eksisteret i 500 år og selv den dag i dag lærer soldaterne at kampe med spyd og sværd – suppleret med maskinvåben og tåregas.

Da Peters Kirken er katolikkernes helligste sted, er det vigtigt, at alle har tildækkede skuldre og ben, når I går ind i kirken ellers bliver man venligt – men yderst bestemt – afvist- også selvom man har stået i varmen og ventet i flere timer…

Peterskirken er umådeligt imponerende, ikke mindst pga. dens størrelse og man snyder virkeligt sig selv og sine elever, hvis man ikke besøger den under et besøg i Rom. Det er også spændende for eleverne at se troende katolikker græde og den døde pave eller kysse Jesusfigurens fødder.

Forum Romanum:
Forum Romanum er en ruinhob og ser ved siden af de andre monumenter en lille smule sølle ud. Men skindet bedrager, fordi Forum Romanum var alt andet end sølle i dets velmagtsdage. Det var tværtimod
det antikke Roms politiske, religiøse og handelsmæssige centrum.
I kongetiden (753 -509 f.kr.) boede Roms konger på Forum Romanum, og der blev opført templer for de vigtigste guder. I perioden frem til kejserdømmets indførelse i 27 f.Kr. blev Forum det politiske og kulturelle midtpunkt i Romerriget; stedet blev skueplads for kejsernes propaganda, skuespil og det kom bl.a. til udtryk og der blev lavet pragtfulde restaureringer af gamle bygninger, opført templer for de guddommeliggjorte kejsere og lavet fantastiske triumfbuer.

I tidens løb, især i middelalderen og i renæssancen, blev der dog fjernet så meget materiale herfra, at det hovedsageligt er bygningsfundamenterne, der står tilbage.

Derfor er det klart en fordel, hvis man har sat sig ind i Forums historie, eller at man hyrer en guide fordi ellers får man ikke det optimale ud af stedet.

Musei Vaticani
Vatikanmuseerne holder til i Vatikanpaladserne. De første museumssamlinger blev indrettet af Pave Julius II i begyndelsen af 1500 tallet. Størstedelen af samlingerne er dog indrettede i det 19. årh. Vatikanets samlinger er ubegribeligt store, og det er derfor en god ide på forhånd at gøre jer klart, hvilke samlinger/ mesterværker, der er vigtige at se for netop jer. Ved indgangen til museet er det muligt at følge fire forskellige ruter (A-B-CD ), der er afmærkede med hver sin farve. Alle ruter fører igennem det Sixtinske Kapel. Ruterne tager fra 1 time til 5 timer, så her er noget for de overfladiske og for de mere nørdede.

Tid til noget andet!

Alt det kulturelle og historiske kan til tider godt blive meget overvældende og så er det godt, at have noget helt andet at give sig i kast med. Det kunne f.eks. være et teaterstykke eller et virksomhedsbesøg.

Time Elevator:
Forestillingen ”Time Elevator Rome” er en god, sjov og anderledes måde at få et indblik i Roms historie.

Publikum tages med på en rejse 3000 år tilbage i Roms historie, hvor I bl.a. præsenteres for legenderne

Romulus og Remus, Cæsar og Michelangelo, og I ser nærmere på nogle af Roms enorme bygningsværker som f.eks. Colosseum. Filmen vises på 3 brede panoramaskærme, og som publikum sidder I på stole, der er placeret på platforme. Disse platforme roterer, og der bruges effekter som vind og (lidt) vand under showet, så I kan føle jer rigtigt til stede i det gamle Rom. Effekterne er med til at gøre forestillingen til en sjov og lidt anderledes oplevelse.

Mange modevirksomheder har hovedsæde i Rom ligesom Fiat også har en stor afdeling her. Tjek med jeres rejsebureau, hvem de har kontakter med. Der er nemlig også flere af de store steder som f.eks. Ferrari, der ikke er så vilde med at få besøg.

Ud på tur aldrig sur

Det er let at komme væk fra Rom. Kontakt jeres rejsebureau så hjælper de med at finde booke en bus og så kan I ellers komme ud i det blå og opleve endnu flere fantastiske ting. Det kunne f.eks. være Pompeji og Herkulaneum. Pompeji var en ganske almindelig romersk provinsby - en driftig handelsby i det sydlige Italien. Den havde næppe været den turistmagnet, den er i dag, hvis ikke det var for den enkeltstående, skæbnesvangre begivenhed, som indtraf den 24 august år 79 e.Kr., hvor Vulkanen Vesuv gik i udbrud. Pompeji blev i løbet af 24 timer begravet under et 4-5 meter tykt lag af pimpsten og aske og indhyllet i giftige dampe, som var med til at dræbe omkring 5000 af byens 20.000 indbyggere. I dag giver Pompeji derfor et enestående øjebliksbillede af livet i en romersk handelsby. Alt er bevaret lige fra templer, teatre, badeanlæg, et stort amfiteater, butikker, bordeller, gader, huse og meget mere. Specielt imponerende er graffitien på væggene, der på bedste vis viser, hvordan vi mennesker egentligt ikke tænker meget anderledes end man gjorde for 2000 år siden. Også flere (ca. 2000) af byens borgere er forevigede i deres dødsøjeblik, da askelaget dannede en kapsel om dem. Da de organiske kroppe så rådnede op, efterlod det huller i askelaget, som en rimelig genial arkæolog fandt på at udfylde med materiale, så man kan se kroppene i dødsøjeblikket. Det hele bliver meget nærværende, når man kan se moderen, der beskytter barnet eller personen, der har ligget og gemt sig under et bord.
Pompeji giver derfor en fantastisk god indføring i de mange forskellige sider af en romersk provinsby. Man får indblik i opbygningen og arkitekturen, det romerske, politiske liv og datidens erhvervsliv og privatliv. Her er boliger fra alle samfundslag og af mange forskellige typer. Det skal dog lige noteres, at de fineste eksempler på vægmalerier og mosaikker er fjernet fra husene og er på Nationalmuseet i Napoli sammen med en stor del af de øvrige arkæologiske fund fra Pompeji.

Husk at bestille tid. Det er ret vigtigt, må man sige, for ellers kommer man ikke ind.

Herkulaneum
Herkulaneum er den lidt glemte by, der også led samme skæbne som Pompeji, men som ikke er blevet nær så hypet som Pompeji. Herkulaneum blev sammen med Pompeji udslettet og begravet, da Vesuv eksploderede i år 79. e.Kr og byen blev ramt af en brændende askesky. Efter askeskyen kom selve lavinen af flydende aske og pimpsten og begravede byen på under 4 min. Massen trængte ind og forseglede alt – huse, værktøj, redskaber, møbler og mennesker. Byen er særdeles godt velbevaret, således er materialer som papyrus, træ og husenes udsmykninger ofte intakt. Størstedelen af byen ligger i dag stadig begravet under 20 m. lava. Kun ca. ¼ af byen er i dag udgravet, bl.a. fordi den resterende del af den antikke by ligger begravet under den moderne by Resina. Hele bymidten med templer, bade osv. er ikke udgravet. Til gengæld var området meget brugt som feriested for velhavende romere, så
Turen til både Pompeji og Herkulaneum tager ca. 3 timer. Hvis man har hang til udflugter er der mange andre steder, der også kunne have interesse. Det kunne f.eks. være en udflugt til Vesuvs krater, besøge den antikke havnebyer Ostia Antica eller de etruskiske gravplader i Tarquinia og Cerveteri

Den løftede pegefinger

Det er utroligt, så modne, selvstændige og selvsikre danske gymnasieelever kan være, når de er på egen grund. Og hvor usikre umodne og bundnaive, de derimod kan være, når man står med dem i udlandet.
Det er vigtigt at gøre noget ud af at indprente eleverne, at Rom er en storby på godt og ondt. Her er sjov og liv, men her er også skumle sidegader med suspekte personer, som livet ikke har været god ved.
Fremfor alt er det vigtigt at indprente eleverne, at politiet i Italien ikke er så ”godmodige” som politiet herhjemme. Og hvis politiet beder dem om at gå ind til siden, så går de ind til siden. Ellers skal de regne med en herlig overnatning i detentionen og en enkeltbillet hjem. Desuden skal de være opmærksomme på, at det ikke er en god ide at være beruset offentligt. Det er politiet derned meget lidt begejstrede for, skulle vi hilse og sige. Men ellers er Rom en herlig studietursby, hvor der ikke er langt til det nærmeste pizzarier, der for billige penge laver pizzaer, der får englene til at synge og hvor der er sjove, velbesøgte barer, der altid byder lyshårende danske studiner velkommen.

Med andre ord:

Rom går man aldrig galt i byen med. Rom egner sig i høj grad som studietursby, fordi den har så meget at byde på. Den evige stad har imponeret menneske i flere tusinde år og vil forsætter med at gøre det et par tusinde endnu…

Oplev Roms helt unikke muligheder