Paris – mon amour

Paris – mon amour

Paris har så latterligt meget at byde på – hvad der nok ikke kommer bag på de færreste – at det kan være svært at overskue for ikke at sige umuligt at nedfælde alt. Derfor har vi på Studenterguiden i vores rejsebeskrivelse givet forskellige bud på, hvordan man kan vinkle sit besøg i Paris alt efter, hvilken studieretning man rejser med.

Oplev Eiffeltårnet og den unikke charme i Paris

Seightseeing..

Der er dog flere ting, man skal sætte flueben ved, når man besøger Paris. Her kommer Studenterguidens bud på, hvad man skal se, når man besøger Paris. Seightseeing hører naturligvis også med på et hvilket som helt rejseprogram, ligegyldigt om det er en samfundsvidenskabelig klasse man rejser med eller en naturvidenskabelig.

Der er flere oplagte måder at se Paris på. Det kan f.eks. være med en af de kendte røde seightseeingsbusser. Der findes ligeledes et hav af forskellige guidede turer, ligesom man kan tage en tur på Seinen. Kontakt jeres rejsebureau for at høre, hvad de har gode erfaringer med, og hvem de evt. har aftaler med.

Eiffeltårnet:
Eiffeltårnet er Paris' kendemærke - og vel nok også verdens mest kendte tårn. Tårnet blev opført til verdensudstillingen i 1889. Oprindelig skulle det kun have stået midlertidigt, men heldigvis fik tårnet lov til at blive stående. Da det stod færdigt blev det stærkt kritiseret af 1800-tallets æstetikere. Efterfølgende må man sige, at det har taget revanche. Eiffeltårnet er 319 meter højt - godt ni gange Rundetårn. Indtil 1931, hvor Empire State Building blev bygget, var det verdens højeste bygning. At besøge Eiffeltårnet kan være lidt af en tålmodighedsprøve. I højsæsonen kan elevatorernes begrænsede kapacitet betyde, at der kan være op til et par timers kø. Men man kan naturligvis også bare vælge at gå de 1.665 trin op. Ligegyldig hvordan man kommer op, så er det besværet værd. Når man når toppen, bliver man belønnet med en fantastisk udsigt. På en god dag kan man se hele 72 kilometer.

Arc de Triomphe
Den gamle Triumfbue- ligger midt på Place Charles de Gaulle. Herfra udgår der 12 alleer bl.a. Champs Elysées. Under den 50 meter høje bue ligger den ukendte soldats grav med den evige flamme.

Notre-Dame:
Notre-Dame, som ligger på Ile de la Cité - det romersk anlagte Paris-, er bygget på fundamentet af et romersk tempel. Kirken, som blev påbegyndt i 1163 og stod færdig i 1330, er et mesterværk i gotisk stil. Besøg i selve kirken er gratis. Det er muligt at komme op i tvillingetårnene. Sydtårnet huser den 13 tons tunge

Emmanuels-klokke:
Emmanuels-klokke. Med fare for at blive den lid trættende litteraturlærer vil det her være oplagt lige at læse bare et uddrag af Klokkeren fra Notre Dame. Man kan naturligvis også tage tøseversionen og se Disney-udgaven…. 

Under jorden - Paris med en historisk vinkel.

Det er vist en af de første gange, dette er blevet skrevet som en overskrift i en rejsebeskrivelse, men som noget ret utraditionelt er der flere muligheder for at se Paris ” fra neden”. En af dem er katakomberne. Her bliver man mødt med skriften: Stands! Dette er Dødens rige!” Sådan står der nemlig indgraveret over indgangen til Les Catacombes, og dette historiske sted lever helt op til denne overskrift.

Katakomberne:
Katakomberne er en samling af millioner af kranier og knogler, der i slutningen af 1780’erne blev flyttet fra en kirkegård ned i Katakomberne. Disse jordiske rester af mennesker ligger 22 meter under jordens overflade, et sted der under 2. verdenskrig var Modstandsbevægelsens hovedkvarter.

Katakomberne er en utrolig spændene oplevelse, man ikke må gå glip af, men det er ikke for sarte sjæle. For at få det mest optimale ud af besøget anbefales det at I tilkøber audioguide. Inden et besøg så vær opmærksom på, at der er mange restriktioner for antallet af besøgende osv. Så sørg lige for at tjekke det hjemmefra. Det er dumt at gå glip af et besøg på grund af, at gruppen skal deles på.

En anden lidt utraditionel sightseeings er de 2.100 km kloakker, der løber under Paris. Der er etableret et kloakmuseum, hvor mysterierne i Paris’ undergrund kan udforskes. Plancher, fotos, film og naturligvis den del af gangene I selv kan gå i, giver en meget lærerig forklaring på hvad der sker under Paris’ gader.

Versailles

Ca. 21 km sydvest for Paris finder du det overdådige og smukke slot Versailles i byen af samme navn.
Versailles var oprindeligt et lille jagtslot, men Louis den 14. fik i slutningen af 1600 tallet udbygget slottet, så det blev det store og prægtige bygningsværk, det er i dag. Både slottet og haven er enorm, så I kan sagtens bruge en hel dag i Versailles. Det mest imponerende rum i Versailles slottet er spejlsalen. Salen er 70 meter lang og har udsigt over haven. Spejlsalen blev i sin tid brugt til officielle modtagelser. Haven ved Versailles er ligeså imponerende som slottet. Den er grøn og frodig og et oplagt sted at gå en tur og nyde omgivelserne. Haven er også stor, og du skal regne med at bruge et kvarter på bare at gå til søen. Er benene trætte kan I hoppe på det lille tog, der går fra højre side af hovedbygningen, som tager dig rundt til havens seværdigheder.

Neptun-Fontænen
Vil I se den berømte Neptun-fontæne skal du gå til højre foran hovedbygningen.
I haven ligger også det ”lille” ekstra slot Grand Trianon, som Louis den 14. fik bygget, for at han havde et sted at være med sine elskerinder. Slottet er dog trods sin beskedende størrelse i forhold til hovedslottet på størrelse med en dansk herregård.
Da Versailles senere blev Louis den 15.’s, fik han bygget et endnu mindre slot kaldet Petit Trianon. Et sted hvor han kunne være sig selv. Yderligere 10 minutters gang fra Grand Trianon finder du Hameau de la Reine. Hameau de la Reine er en lille bondelandsby. Det var dronning Marie-Antoinette, der fik bygget denne lille kunstige by, for at hun kunne lege bondeidyl. Landsbyen har flere huse, gårde og kreaturer. 

Den videnskabelige vinkel

For klasser, der rejser med fagene fysik/kemi, kan det lille Madam Curie museum anbefales. Museet fortæller om Pierre og Marie Curie, der opdagede grundstoffet radium. Udstillingen viser hvordan man arbejdede med forskning i 1900-tallet. Der gives en rundvisning på ca. 45 minutter. Besøget skal bestilles i forvejen til gengæld er entreen gratis. Noget det faktisk ofte er på de franske museer.

Parc de la Villette:
Videnskabsbyen - omfatter et kæmpemæssigt videnskabeligt museum med planetarium, udstilling af den nyeste teknologi og sanseudstillinger, biograf, musikcenter samt en simulatorbiograf.

Explora:
Her ligger f.eks. Explora, der er verdens største videnskabs- og teknologimuseum. Her kan I bl.a. få indsigt i astronautens hverdag, opleve en sanseudstilling, besøge mediateket, se/prøve de forskellige udstillinger om lyd, lys, matematik, aerodynamik og meget andet. Billetten til Explora giver også adgang til Planetariet. En stor sofistikeret kuppel, der forestiller himmelhvælvingen med stjernerne. Der er forevisning hver hele time. Mød op i god tid, da der til hver fremvisning kun er plads til 220 personer.

Her kan I også besøge La Géode (Imax) - Sal med verdens største 360o filmlærred (1000 kvadratmeter). Det er en forestilling med fantastiske billed- og lyd – og Le Cinaxe, der er en spændende tur i Europas største mobile simulator, der bevæger sine passagerer i takt med de viste billeder. Parc de la Villette rummer således utallige muligheder og den er helt klart et besøg værd, hvis man rejser med en klasse, der har denne form for tendenser. 

Fragonard Parfumeri:
Et sidste sted, der har en videnskabelig vinkel er Fragonard Parfumeri. De har tre fabrikker i Grasse ved den Franske Rivieria. Grasse bliver af mange betragtet som parfumens mekka. Fabrikkerne producerer parfume, sæbe og andre kosmetiske produkter. Foruden fabrikkerne i Grasse har Fragonard også to museer i Paris. På hvert museum er der mulighed for at få en rundvisning og gennemgang af, hvordan de producerer parfume. I vil høre om produktionen af parfume og anden kosmetik samt se processen fra råmateriale til færdigt produkt. Dette er et oplagt besøg for fysik/kemi interesserede grupper. 

Madseeing

Museet Choco-Story
Lær om kakaoens oprindelse og chokoladens udvikling gennem årene. I vil lære om processen fra kakaobønne til færdiglavet konfekt. Endvidere er der demonstration af, hvordan man laver chokolade konfekt. Der er også mulighed for at lave en aktiv workshop, hvor I kan trylle i køkkenet og lære at lave jeres egen chokoladekonfekt. Det er vores erfaring på Studenterguiden, at det giver et besøg en ekstra kant, og at eleverne simpelthen husker bedre, hvis de bliver aktiveret.

Vi skal også lige gøre opmærksom på, at der er rigtigt mange fine markeder i Paris, som bestemt også er et besøg værd. 

I kunstens tegn…

Louvre:
Dette museum er I ikke færdig med efter ét besøg - eller to eller tre for den sags skyld. Louvre har en historie, der går helt tilbage til middelalderen, og museet rummer en af verdens vigtigste kunstsamlinger. Her finder man bl.a. den kendte Mona Lisa og mange andre mesterværker fra de helt store kunstnere. Et besøg her, mener vi på Studenterguiden, burde være obligatorisk- vær dog opmæksom på at mængden af malerier er så overvældende, at man drukner, hvis man ikke har en helt klar fokus i sit besøg.  Museet har fået speciel betydning efter Dan Browns Da Vinci Koden. Det giver en fin vinkling at læse denne bestseller, inden man besøger museet. 

Claude Moanets:
Får man ikke nok af kunst her, kan man besøge den berømte maler Claude Moanets hjem og have i Giverny ca. 75 km nordvest for Paris. I haven blev han inspireret til det berømte billede med åkanderne. Efter et besøg mener mange, at hans største kunstværk er denne have. Både hus og have er nænsomt bevaret, og står som, da han boede der fra 1883 og frem til sin død i 1926.

Den forhenværende jernbanestation fra omkring århundredskiftet danner nu rammen for Musee D´orsay. Det blev i 1986 åbnet som moderne kunstmuseum. Museet er mest kendt for sin impressionistiske samling med bl.a. malerier af Van Gogh, Monet og Renoir. 

Centre de Georges Pompidou:
Centre de Georges Pompidou er en meget speciel bygning med udvendige rullende trapper, elevatorer og luft og vandrør. Indvendig er der mange imponerende malerier, portrætter og andre kunstværker. Desuden er der jævnligt specielle udstillinger. På pladsen uden for centret er der også sjove skulpturer og ofte gadegøglere. Det er et dejligt levende sted at tage elever med. 

Erhvervslivet 

Tag en dag ud i det franske landskab til champagne-distriktet Reims og besøg en champagneproducent. Her bliver I vist rundt af en engelsk talende guide og hører om fremstillingen af champagne. Der er desuden mange andre vinproducenter, man kan besøge. Mode er også noget man naturligt forbinder med Paris, og også her er der flere spændende muligheder. Når vi bliver lidt ukonkrete her, så er det, fordi mulighederne kommer meget an på, hvilket rejsebureau man rejser med. Ellers kan en simpel google –søgning også få en på vej. Den dansk ambassade og det danske handelskammer er også et spændende besøg.  

Tid til det barnlige…

Man skal ikke undervurdere det sociale element på en studietur, og hvilket sted er bedre til at pleje det end Disneyland Park Paris?!

Disneyland?

Parken er beliggende 32 km øst for Paris. Parken er inddelt i fem temaområder, startende med Main Street USA, som fører jer op til Disney slottet og parken. Desuden er der Frontierland, Adventureland, Fantasyland og Discoveryland. Her er underholdning for alle og aktiviteter til mange timer. Husk at bestille billetter mindst 8 uger før besøget.

Man kan også besøge Walt Disney Studios Park, der er en park baseret på Disneys studie, her kan I bl.a. opleve: Speciel effects som bl.a. er brugt i filmen Armageddon, Live shows med stuntmænd og hurtige biler. En tur ad Hollywood boulevard og se film sets. The Twilight zone, Tower of terror – et spøgelseshus med mange speciel effects.

Med andre ord..

Surprise! Paris er en god studieturs by fordi den rummer uendelige muligheder for at gøre et besøg både studierelevant men også sjovt! 

Få hjælp til rejseplanlægningen