Meld dig ind i en fagforening allerede nu

Meld dig ind i en fagforening allerede nu

Som nyuddannet og jobsøgende kan det være svært at overbevise sig selv om, hvorfor det er en god idé at være medlem af en fagforening, men lige så snart man får et job, så er det faktisk rigtig vigtigt, at være medlem af en fagforening, og derfor er det en god idé at melde sig ind i en fagforening, allerede mens man er studerende.

Hvorfor det er vigtigt at være medlem af en fagforening

Uanset om du er studerende, nyuddannet, selvstændig eller lønmodtager så er det rigtig vigtigt at være medlem af en fagforening. De fleste, der fravælger at være af en fagforening, gør det, fordi det koster penge at være medlem, men prisen for at være medlem af en fagforening er rigtig godt givet ud, når du eksempelvis vil forhandle løn med din arbejdsgiver.

Fagforeningens vigtigste formål er at varetage dine interesser på arbejdsmarkedet. Reglerne for overenskomster og kontrakter m.fl. kan være svære at navigere rundt i, uanset hvor længe man har været på arbejdsmarkedet. Ansættelseskontrakten er en aftale mellem dig som lønmodtager og arbejdsgiver, og denne har til formål at sikre at begge parter er indforståede med de gældende aftaler omkring ansættelsesforhold, opsigelse og afskedigelse. Det er oftest også pga. Opsigelses eller afskedigelse, at de fleste retter henvendelse til deres fagforening. Her er det nemlig vigtigt, at begge parter overholder den pågældende aftale om ansættelsesforhold, så du ikke bliver snydt som lønmodtager. Særligt i sager om ubegrundet afskedigelse er det vigtigt, at man har en fagforening, som kan støtte op om ens sag.

Din fagforening skal ses som en støtte, som du kan gøre brug af i situationer, som du ikke kan eller vil håndtere selv. Det gælder f.eks. også i forhandlinger om lønforhøjelse eller bedre vilkår på arbejdspladsen. Med hjælp fra din fagforening har du mulighed for at forhandle dig frem til en bedre løn, såfremt det er berettiget. Uanset hvilke problematikker du måtte løbe ind i på arbejdsmarkedet, så kan fagforeningen hjælpe dig med, hvordan disse varetages bedst.

Hvilken fagforening skal du vælge?

Vi er så heldige, at vi har et stort udvalg af fagforeninger og en stor bestemmelsesfrihed. Dvs. At man vælger selv, hvilken fagforening man vil være medlem af, så længe at fagforeningen er relevant for ens erhverv. Rigtig mange fagforeninger er nemlig branchespecificeret, og derfor er det vigtigt, at man vælger en fagforening ud fra den branche, man er ansat indenfor. Heldigvis findes der mange fagforeninger, som er branchespecificeret indenfor den samme branche, så du stadigvæk har nogle forskellige fagforeninger at vælge mellem. Bestemmelsesfriheden gør også, at selvom din arbejdsplads råder dig til at være medlem af en bestemt fagforening, så kan du frit vælge om du vil være medlem af denne eller en anden.

Det kan være svært at finde rundt i udvalget af fagforeninger, heldigvis har Allefagforeninger.dk gjort det lettere ved at samle alle fagforeninger ét sted, så det er lettere at overskue, hvilke fagforeninger der er at vælge mellem. Her er det også muligt at sammenligne de forskellige fagforeninger med hinanden, så du kan finde den, der passer bedst til dig indenfor din branche.