Meld dig ind i en fagforening

Meld dig ind i en fagforening

Når du er studerende er det vigtigt, at du melder dig ind i en fagforening. Der er fejlagtigt mange studerende, der synes, at det er unødvendigt. Mange ved faktisk ikke, hvad en fagforening skal bruges til, eller for den sags skyld hvad de tilbyder. Fagforeninger kan virke som et kedeligt emne, men der er faktisk flere gode grunde til, hvorfor du skal kende til dem og melde dig ind. Derfor har vi lavet en vejledning til, hvad en fagforening er, og hvorfor du skal huske at melde dig ind i en imens, du studerer.

 

Hvad er en fagforening?

En fagforening er en organisation, som hjælper folk, der har et arbejde og får løn. Når du er studerende, er der ikke længe til, at du skal ud på arbejdsmarkedet, hvis du ikke allerede har et studiejob, og derfor er det vigtigt, at du melder dig ind i en fagforening.

Fagforeninger vil gøre alt for at hjælpe dig, så du får den bedste oplevelse på arbejdsmarkedet. I en fagforening kan du få juridisk hjælp f.eks. hvis du har fået en arbejdsskade, fået en længerevarende sygdom, hvis der er opstået uenigheder på din arbejdsplads, hvis du skal have forhandlet løn osv.
Fagforeninger kan derfor få dig til at undgå de situationer, hvor du ikke kender til dine rettigheder eller hvor du skal stå helt alene uden noget hjælp.

Fordele ved fagforeninger

Vi kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at melde sig ind i en fagforening, og når du er studerende, kan du tit få gode fordele. Derudover er der også mange fagforeninger, der tilbyder gratis medlemskab for studerende.  
Som tidligere nævnt er den juridiske hjælp en kæmpe fordel, da det kan være svært selv at vide, hvad ens rettigheder er på arbejdsmarkedet.
Derudover tilbyder fagforeninger også deres hjælp, når du skal have skrevet en jobansøgning og et CV, hvilket kan være alfa og omega, når du skal have et arbejde. Arbejdsgiverne får altid førstehåndsindtrykket af dig ud fra din ansøgning og CV, og derfor skal de sidde lige i skabet.
Har du fået et arbejde, vil de hjælpe dig med at læse din ansættelseskontrakt igennem, så du er sikker på, at den er i overensstemmelse med de regler, der gælder.
Fagforeninger tilbyder, alt efter hvilken branche, du skal arbejde i, også kurser, møder og foredrag, der alle er med til at få dig til at stå endnu skarpere ude på arbejdsmarkedet.

 

Hvilken fagforening passer til mig?

Det er ikke ligegyldigt hvilken fagforening, som du melder dig ind i. Der er fagforeninger, der er specialister inden for f.eks. sælgere, lærere, selvstændige, kommunikatører osv. Sådan en fagforening optager kun medlemmer, som hører under deres specifikke branche. Men der er også fagforeninger, som er mere tværfaglige dvs. en fagforening, hvor alle kan blive medlem.  
Det er helt op til dig selv, hvilken fagforening, som du vil vælge. Du skal derfor finde ud af, om du helst vil være i en fagforening, der passer helt specifikt til din uddannelse, eller om du hellere vil være i en bredere fagforening.
Brug noget tid på at finde den helt rigtige fagforening, så du kan få dækket dine behov bedst muligt.

 

Forskellen på fagforeninger og a-kasser.

Fagforeninger er ansvarlig for din sikkerhed, når du er i arbejde eller skal til det, hvorimod en a-kasse hjælper dig, når du er blevet arbejdsløs. En a-kasse udbetaler dagpenge til dig, hvis du er blevet arbejdsløs, så du ikke ender med at få kontanthjælp. For at modtage dagpenge skal du have været medlem og betalt til en a-kasse i et år, og hvis du først er blevet medlem med mindre end et år tilbage af din uddannelse, kan du først modtage penge 1 måned efter, du har afsluttet din uddannelse. A-kasser er derfor først vigtig, når du har lidt over et år tilbage af din uddannelse.  

 

Vi håber, at du med denne guide har fået mere styr på, hvad en fagforening er, og hvorfor den er så vigtig for dig som studerende. Meld dig allerede ind i en fagforening i dag!