Madrid – Uretfærdigt i skyggen af Barcelona

Madrid – Uretfærdigt i skyggen af Barcelona

Selvom Madrid er Spaniens hovedstad, står den ofte i skyggen af Spaniens anden store metropol Barcelona, hvilket der ikke er nogen grund til. For Madrid har mindst ligeså meget at byde på. Den har godt nok ikke Barcelonas fantastiske kystlinje, men hvad angår historiske og kulturelle seværdigheder er den blandt de mest interessante hovedstæder i verden.

Oplev fantastiske Madrid helt tæt på

Must see in Madrid- her er på Studenterguiden er der nogle ting, som vi klart mener, fortjener et besøg, når I er i Madrid.

Kunsten

Den gyldne kunst-triangel, eller som den hedder på spansk ”Triángulo del Arte”, består af tre verdenskendte museer, der udgør en topografisk triangel på Madrids bykort, og som markerer grænsen mellem den gamle bydel i Madrid og parken Parque del Retiro..
De tre museer i den omtalte triangel er Museo del Prado, Museo Thyssen - Boremisza og Museo Reina Sofía, der tilsammen bliver besøgt af mere end 5 millioner gæster om året. Alle tre museer byder på sjældne kunstværker, som smukt supplerer hinanden i forhold til tidsaldre og stilarter. Tilsammen udgør de én af verdens største og bedste samlinger af kunst.

Det mest berømte af de tre museer er Museo del Prado, der regnes for ét af verdens absolut bedste kunstmuseer. Museet har en enestående samling af europæisk kunst fra perioden, der strækker sig fra 1100-tallet til det tidlige nittende århundrede, og rummer desuden den største og bedste samling af spansk kunst i verden. Blandt denne spanske del af samlingen er museet især berømt for sine værker af to af de største spanske malere gennem tiderne, nemlig Velázquez og Goya.

Museet Museo Thyssen-Bornemisza er særligt rigt på tidlig europæisk malerkunst fra det fjortende og femtende århundrede, såsom Duccio, Jan Van Eyck, Albrecht Dürer, og Hans Holbein. Museo Reina Sofia er Spaniens nationalmuseum for kunst fra det tyvende århundrede og rummer en imponerende samling.

Hvis ens klasse er glubske efter kunst, skulle der være en masse at se på. Det kan dog være en god ide at forbedre eleverne grundigt for lige som på Louvre i Paris, kan man ende med at blive helt tummelumsk af alle de flotte kunstværker.

Historien og det spanske samfund

Hvis der skal fokus på historien er Palacio Real de Madrid et godt sted at starte. Palacio Real de Madrid er den spanske konges officielle residens i Madrid, men det bliver kun brugt til statslige ceremonier, såsom officiel modtagelse af udenlandske statsoverhoveder, præsentation af udenlandske staters nye ambassadører m.m. Paladset er ejet af den spanske stat og delvist åben for offentligheden. Det er rigt udsmykket af kunstnere som Velázquez, Tiepolo, Gasparini, Juan de Flandes, Mengs og Goya. Adskillige kongelige samlinger af stor historisk betydning opbevares på slottet, herunder sjældne våben, der kan dateres tilbage til det 13. århundrede, og verdens mest komplette samling af Stradivarius strygeinstrumenter, samt samlinger af gobelin, porcelæn, møbler og andre genstande af stor historisk betydning.

Skal studieturen til Madrid have en samfundsmæssig vinkel kunne et besøg ved Det spanske parlament, kaldet Cortes, være spændende. Det styres af 2 kamrer – Congreso de los Disputados og Senatet. Få enrundvisning i parlamentets bygning og se lokalernem, hvor beslutningerne omkring den fremtidige spanske lovgivning bliver vedtaget. Få et unikt indblik i historien bagved og hvilken rolle parlamentet har. Et besøg ved parlamentet kunne kobles til et besøg på den danske ambassade, hvor man kan få en gennemgang af de udfordringer, som Spanien står overfor i disse år. 

Virksomhedsbesøg

Rejser man med en handelsgymnasieklasse, er der mange muligheder for virksomhedsbesøg i Madrid. Besøg f.eks. en kendt spansk vinproducent, som eksporterer til mange dele af verden, og få indsigt i vinproduktionens forskellige og vigtige faser. Spørg jeres rejsebureau om, hvem de har aftaler med.   

I Banco de España, der er Spaniens centralbank, kan man også book et besøg. Besøget omfatter en spændende rundvisning af en ansat med stor indsigt i banken. I lærer om bankens organisation, mål og forskellige services. Besøget afsluttes med et audiovisuelt show omkring banken. Også det plejer at kunne bookes gennem rejsebureauet. Besøget i centralbanken kan kombineres med et besøg på Børsen i Madrid. Den blev grundlagt i starten af 1800-tallet, og blev dermed den første i Spanien. Senere hen fik både Barcelona, Bilbao og Valencia deres egen børs, men børsen i Madrid er stadig den vigtigste.

Mahou er en af spaniernes foretrukne øl, og et besøg på dette bryggeri kunne være spændende for mange elever.  Her kan I se selve produktionen af øllet, og høre om dens oprindelse, samt hvordan den distribueres i verden. Efterfølgende vil der være mulighed for, at prøvesmage den populære øl, hvis man er frisk på det.

El Pais er Spaniens største landsdækkende avis. Den udkom første gang i 1976, og har gennemsnitligt 2,1mio. læsere. Besøget omfatter en rundvisning på avisen, hvor I ser redaktionen og høre om journalisternes arbejde.   Det sidste relevante virksomhedsbesøg, vi vil nævne, er Danone, der er verdensstørste mejerikoncern.

Hvad angår virksomhedsbesøg, kan det være en klar fordel at booke gennem sit rejsebureau. De har ofte forhåndsaftaler med flere forskellige relevante virksomheder, og de kan sørge for, at det er en engelsktalende guide. Det er alligevel de færreste elever, hvis spanske er på et niveau til at klare en rundvisning på spansk ;-)    

Ud i det fri

Madrid er én af verdens mest grønne byer og har flere træer og grønt areal end nogen anden by i Europa. Derfor spiller byens parker, plazaer og haver en endnu større rolle her end i mange andre hovedstæder. Ikke mindst Madrids mægtige plazaer har haft en kolossal historisk og kulturel betydning.  I Madrid har plazaer gennem historien både været genstand for markeder, fodboldkampe, tyrefægtning, offentlige henrettelser og den berygtede inkvisition. I dag er de dog genstand for mere fredelige sysler, såsom byvandringer, cafébesøg, afslapning, shopping, nytårsfestligheder, eller turisme. Faktisk er Madrids torve nogle af de mest besøgte og populære attraktioner i byen, men da Madrid har en sand overflod af smukke og betydningsfulde plazaer,, nævner vi her kun nogle få af de vigtigste.

Plaza Mayor, der i dag er et stille lille åndehul i den hektiske by, har tidligere langt plads til inkvisitionens tortur og afbrænding, kroning af konger, tyrefægtning, folkefester og demonstrationer.
Puerta del Sol, der på dansk betyder Solens Port, er det absolutte centrum i det komplicerede og knudrede net af veje og gader i Madrid. Plazaen har igennem tiden dannet baggrund for utallige demonstrationer om alt lige fra demokrati til kampen mod arbejdsløshed. Tag klassen med her og oplev det pulserende liv.
Plaza de España, eller på dansk Spaniens Torv, der ligger ved den vestlige ende af den store, centrale gade Gran Vía, er én af Madrids smukkeste plazaer. Plaza´en rummer således blandt andre ting et monument af den kendte spanske forfatter Miguel de Cervantes Saavedra, der var ophavsmanden til fortællingen om den vindmølle-bekæmpende idealist Don Quijote og hans tro væbner Sancho Pancha. De findes desuden også på pladsen.

Kulturelle indtryk fra Madrid

Hvis studieturen i Madrid skal have en mere kulturel vinkel, er der klart nogle oplevelser, I kan overveje at tage med. 

Real Madrid Football Club Stadium og Real Madrid Football Club Museum

Fodbold er ikke blot en tilfældig fritidsbeskæftigelse for spaniere, men en central del af den spanske kultur og selvforståelse. Derfor er et besøg på det fantastiske Santiago Bernabéu Stadium i Madrid yderst relevant. Real Madrid er kongernes klub, og netop derfor er der meget historie omkring netop denne klub. I vil kunne se trofæer og billeder af gamle som nuværende spillere, kigge ind i omklædningsrummet og ikke mindst få lov at løbe igennem spillertunnelen ind til banen. Besøget slutter af i museet og i den imponerende store Real Madrid shoppen. Hvis man skulle forbedrede eleverne på et besøg, kunne det være oplagt at lave et mindre forløb omkring rivaliseringen mellem Barcelona og Real Madrid. Det trækker tydelige spor tilbage i den spanske historie og fortæller noget omkring nutidens spanske nationalfølelse eller manglen på sammen.  

Tyrefægtning:
Hvis klassen har lyst til at se legaliseret og kulturelt funderet dyremishandling, så kunne I overvære en tyrefægtning.  Ved de fleste tyrefægtninger kæmper tre matadorer tyrefægtere hver mod to tyre. Kampene varer normalt ca. 20 minutter hver, selvom der teknisk set ikke er nogle tidsbegrænsning. Matadorerne er klædt i de farvestrålende uniformer. Som regel er tyrefægtningen meget populære og skal bookes i god tid.   

Flamenco:
Flamenco har sine rødder i Andalusiens sigøjnerkultur, men de bedste udøvere bor nu i hovedstaden. Man støder på det på diverse plazaer eller cafeer, og  det er ofte yderst seværdigt.  Det er en stor oplevelse for eleverne at se denne temperamentsfulde, historiske og meget kulturelle dans. På følgende steder er der mulighed for at opleve denne flotte dans.

Er der behov for lidt mere sjov i gaden, er Parque Biológico også et besøg værd. Det er en blanding mellem en temapark og en zoologisk have. Her har man skabt en række økosystemer, hvor de godt 4500 dyr i meget stor udstrækning lever under de samme forhold som i naturen. Ved hjælp af moderne teknologi kan man bl.a. opleve en rejse 1000 meter ned i en vulkan og et tropisk regnskyl. Parque Biológico er et sandt eldorado for børn og barnlige sjæle. – så det rammer vist nogle af vores elever meget godt. 

Ud på tur

Nogle af de mest spændende byer og seværdigheder ligger i en ring omkring Madrid. Snak med jeres rejsebureau om at arrangere en tur. Hen ligger f.eks.: Toledo -  en charmerende historisk by, El Escorial, der er et imponerende palads, Aranjuez, der er kongefamiliens gamle sommerpalads og sådan

Afslutningsvis
Madrid er en overset perle, der af uforklarlige årsager, står i skyggen af populære Barcelona. Her fra Studenterguiden skal lyde en klar opfordring om at besøge Madrid, specielt hvis man er rejse med en klasse, der brænder for kunst eller er frisk på virksomhedsbesøg.

Find de bedste lokale hoteller, og rejsemuligheder her