Kræftforsøg sikrer forskerpris til medicinstuderende

Kræftforsøg sikrer forskerpris til medicinstuderende

Laboratorieforsøg med stamceller, som bremser kræftcellers vækst, har sikret fem medicinstuderende fra Aalborg Universitet en prestigefyldt talentpris på en konference i Berlin. Gruppens lovende fund overraskede dem selv, og nu skal de være med til grundigere undersøgelser af potentialet.
De fem studerende fra uddannelsen i Medicin med Industriel Specialisering har beskæftiget sig med fedtstamcellers effekt på en bestemt type kræft sammen med deres vejleder, lektor Meg Duroux fra Laboratoriet for Stamcelleforskning. Forsøgene viste, at fedtstamcellerne hæmmede kræftcellernes vækst. - Vi startede vores forsøg med en modsat hypotese. Vi troede, at fedtstamcellerne ville få kræftcellerne til at vokse, og vi nåede også at ærgre os over, at vores hypotese var forkert. Men så gik det op for os, at det her resultat naturligvis er meget mere interessant, fortæller 23-årige Heidi Guldborg Møller fra gruppen. De konkrete resultater fra forsøgene er ifølge de studerende selv hovedforklaringen på, at de har vundet ESC-Research Award for bedste præsentation på den internationale konference The European Students’ Conference i Berlin, hvor de ellers var oppe mod mere erfarne talenter fra hele verden. - Nogle af de andre havde brugt flere år på deres projekter og forskning, og alligevel vandt vi med noget, som er resultatet af en kortere periodes koncentreret arbejde. Men det skyldes både selve resultatet, og at det var let at forklare vores arbejde for juryen, som roste os for en meget pædagogisk præsentation, oplyser 25-årige Andreas Pagh Rasmussen.

Nye forsøg venter

Trods prisen og rosen fra jurymedlemmer og vejledere er de fem medicinstuderende ydmyge omkring rækkevidden af deres funds mulige betydning. Juryen lytter opmærksomt til præsentationen fra de danske studerende.- Resultaterne kommer fra et meget begrænset datasæt, og det betyder naturligvis noget for, hvor stor vægt man kan tillægge det. Men prisen er alligevel en blåstempling, som vi kan bruge, siger 22-årige Hjalte Holm Andersen. Forsøgsresultaterne understøtter den forskning i forholdet mellem kræft og stamceller, som lektor Meg Duroux i forvejen har fokus på. Derfor vil hun også søge midler til at følge succesen op med nye forsøg, og hun satser på fortsat hjælp fra sine prisbelønnede studerende: - Jeg er så glad for at se, at opmuntring og finansiel støtte til et projekt på et tidligt semester kan resultere i stor gennemslagskraft på internationalt niveau. Prisen er et stort skridt fremad for den her unge gruppe af forskere. Nu håber jeg, at de vil fortsætte deres undersøgelser og arbejde videre med fokus på kræft på det kommende semester, siger hun. De studerende selv sender en stor del af æren tilbage i vejlederens retning, fordi hun har troet på dem og givet dem frihed til at eksperimentere. - Vi har været enormt heldige med, at vi har fået lov til at gøre de ting, vi har. Selv om vi ikke havde nogen erfaring, har vi haft meget frie rammer til at udfolde os i laboratoriet, så vores vejleder har vist os stor tillid, siger 22-årige Kasper Bendix Johnsen. Samtidig har de fem studiekammerater fundet ud af, at de fungerer godt som gruppe. Også i modgang: - Da nogle af vores forsøg i starten mislykkedes, var stemningen ikke så høj. Men vi er gode til at ”jamme” og ping-ponge med hinanden, så vi kommer videre. Vi spiller en masse bordfodbold, men vi kan også arbejde meget intenst sammen, når det gælder, forklarer 23-årige Anders Christian Kaa. Kilde: AAU