Kender du ungdomsuddannelsernes ritualer og traditioner?

Kender du ungdomsuddannelsernes ritualer og traditioner?

Studielivet byder på mange traditionsbundne oplevelser, ritualer og fester. Disse mange traditioner går lang tilbage i tiden, og kan være meget forskellige afhængig af landsdel, studie eller uddannelse. Har du styr på de store linjer? Her får du historien bag studielivets største traditioner, så du ikke bliver overrasket.

Rusere, fraglere eller puttere?

Når man starter på en gymnasial uddannelse er der meget at glæde sig til! Nye kammerater, nye oplevelser og for mange også en ny skole. Det er i disse år at mange unge mennesker rigtig ’finder sig selv’ og får en ide om, hvad man vil bruge resten af livet på.

Der er dog også mange grunde til, at nye 1.g’ere frygter første skoledag. Første skoledag byder for de fleste 1.g’ere på øgenavne en masse. De fleste gymnasiale uddannelser har sit eget personlige navn til de nye 1.g’ere. De fleste skoler kalder den yngste årgang for ’puttere’, men man kan høre dem henvist til som både ’fraglere’, ’rusere’, suttere’, ’frøer’, ’basser’, ’pupper’, ’muljer’ og ’kid’ – kært barn har mange navne. De fleste 1.g’ere vil dog nok nikke genkendende til, at det ikke er øgenavnene de frygter mest, men de ritualer og aktiviteter disse er centrum for.

For de fleste skoler gælder eksempelvis et ritual i forbindelse med den første gymnasiefest om, at de nye elever skal ’bære’ en sut for at blive lukket ind til selve festen. Dernæst er der forskellige ideer omkring om der skal være tale om en egentlig sut eller vingummi-sut, og om denne skal hænge i en snor rundt om halsen eller sidde i munden på eleven.

En anden tradition på mange gymnasier rundt omkring i Danmark er, at kantinen er opdelt efter klassetrin. De ældste klasser viser eksempelvis deres rang i hierakiet ved at sidde på de mest favorable og eftertragtede pladser, tættest på de store vinduer eller maden, mens de nyeste elever er forvist til de ’dårligste’ pladser.

Les Lanciers eller wienervals?

På de fleste STX-uddannelser er der tradition for, at der danses Les Lanciers. Hvor nogle gymnasier udelukkende bruger dansen i forbindelse med de store begivenheder bruger andre dansen mere tilfældigt, fx ved alle fester og sammenkomster eller til morgensamlinger. Les Lanciers er nok en af de ældste traditioner på de danske gymnasier udover studenterhuen. I forbindelse med dimission er der mange steder tradition for, at 3.g’erne danser Les Lanciers ved en gallafest. Eleverne forbereder denne begivenhed flere måneder i forvejen, for at danne den bedste kvadrille, matche gallakjoler og udse sig de bedste dansepartnere. Find inspiration til din nye gallakjole her.

Hvis man derimod vender blikket mod HHX- og HTX-uddannelserne findes helt andre traditioner. Disse uddannelser har færre år på bagen end den klassiske studentereksamen, hvorfor der også er tradition for at danse andre danse i forbindelse med dimission. På disse uddannelser danser man oftest wienervals eller engelsk vals. Ved gallafest og dimission er der desuden tradition forbundet med at lave den sejeste, fedeste eller sjoveste ankomst. Derfor bruger de studerende meget tid, bruger mange penge og forbereder deres ankomst ned til mindste detalje måneder i forvejen.

Studenterhue og studenterkørsel

Det vigtigste punkt i hele ens studietid er og bliver at blive student – ligegyldigt farven på huen. Der findes utallige af regler og overtro forbundet med studenterhuer. Først og fremmest gælder det, at man ikke må tage huen på inden man bliver student, da dette bringer uheld.

Når man endelig har fået huen på, er det de fleste nybagte studenters mission at få denne godt ’brugt’. Huen skal med på visit hos de andre elevers forældre, ud at køre hestevogn og der skal drikkes gin og tonics af huens ’låg’. Samtlige traditioner der gør sig gældende omkring det at blive student, skal nemlig kunne ses på studenterhuen. Regler beskriver blandt andet hvordan klassekammerater skal skrive hilsner inde i huen, de bedste venner skal bide i dennes skygge, en bølge skal klippes ved nøgenbadning iført hue, og, hvis man skulle være så heldig, skal der udformes et lyn i huens svedbånd, hvis man har sex med huen på.