Hvad skal jeg bruge mit sabbatår på?

Hvad skal jeg bruge mit sabbatår på?

Du er lige blevet færdig på din ungdomsuddannelse, hvilket betyder, at bøgerne er blevet lagt langt væk og huen er blevet fejret i stor stil med alle dine klassekammerater. Sommerferien er ovre og du har nydt din frihed mere end nogensinde før. Nu er det blevet tid til at komme tilbage til hverdagen. De fleste af dine venner har allerede planlagt hvad de skal bruge det kommende år på og nogle af dem er måske allerede i fuld gang. Du ved dog stadig ikke hvad du skal bruge dit år på. Et sabbatår kan bruges på mange ting. Her finder du gode tips og ideer til hvordan du kan få det fedeste sabbatår:

Tag på dit livs rejse

En af de mest populære ting at gøre i sit sabbatår, er helt klart at rejse. Der findes mange forskellige måder at opleve verden på og der er mulighed for, at man kan få skræddersyet rejser som passer lige netop til ens egne behov. En af de mest populære rejseformer er backpacking. Dette betyder, at man rejser med rygsæk og udforsker verden på egen hånd. Der er forskellige måder at backpacke på, da man enten kan gøre det alene, med en kammerat eller med en rejsegruppe. Der findes mange danske rejsebureauer, herunder også internationale, som har allerede eksisterende og planlagte programmer. Det kan være en god ide at tage en grupperejse, hvis man ikke har fundet en makker at rejse med, men samtidig heller ikke vil rejse alene. Her kommer du med garanti til at møde andre unge mennesker, som er i samme båd som dig.

Hvis du ikke er til flere måneders lange eventyr, men stadig gerne vil væk for en stund, så er en charterrejse altid et godt bud. Det er altid dejligt at komme ned i varmen og dase ved poolen dagen lang. På den måde kan du få et break fra hverdagens stres og jag.

Et mere utraditionelt bud på hvordan du kan rejse i dit sabbatår, kunne være frivilligt arbejde. Her findes der også adskillige organisationer og bureauer, som kan hjælpe dig på vejs og som har programmer hele verden over. Du kan f.eks. arbejde med vilde dyr i Afrika, undervise skolebørn i Asien eller arbejde på børnehjem i Sydamerika. Når man skal ud og rejse er der ting, som man altid skal tage højde for inden afrejse, herunder en rejseforsikring. Man kommer ikke udenom, at det er vigtigt at have en god rejseforsikring. En rejseforsikring er altid en god ide, da man aldrig ved hvornår uheldet er ude. Hvis du rammer et sygdomsforløb eller dit første fly bliver forsinket, og du derfor ikke når dit næste fly, hjælper forsikringen også her. En rejseforsikring giver dig tryghed både før, under og efter rejsen.

Få et job

I dit sabbatår har du rig mulighed for at komme ud og bruge dine arbejdskræfter. Det er sjovt at prøve at få et arbejde og tjene penge. Et arbejde i dit sabbatår giver dig en ide om, hvordan det bliver at komme ud på arbejdsmarkedet en dag, da man har forpligtelser og opgaver hver dag. Det kan være, at du endda er så heldig, at du får nogle kammerater for livet igennem din nye arbejdsplads. Der findes mange steder man kan finde et job, og selvom mange mener at det kan være svært at finde et arbejde, så skal man altså huske på, at man når langt med den rette indstilling og attitude. Du kan f.eks. søge job i en børnehave, ved et bosted eller på et lager. En anden mulighed kunne være, at spørge dine arbejdsgivere fra dit tidligere fritidsjob, som du havde på din ungdomsuddannelse, om de har mulighed for at give dig fuldtid. Her har du en stor fordel, da de på forhånd ved at du er en god medarbejder.

 

Pynt dit CV

Når du holder sabbatår, har du god tid og mulighed for at pynte dit CV. Ønsker du at komme ind på en videregående uddannelse, som enten er svær at komme ind på eller som dit snit ikke rækker til, så kan det være en god ide, at have noget relevant erfaring på dit CV. Der findes mange opskrifter på hvordan du kan pynte dit CV. Eksempler på dette kunne være at tage på et relevant kursus eller på en bestemt linje på en højskole, som forbereder dig på din uddannelse. Derudover kunne det være en god ide, at tilbyde sig selv som frivillig, så man på den måde kan få skrevet drømmevirksomheden på sit CV.

Der findes et hav af muligheder i forhold til hvordan du kan bruge dit sabbatår, og du har sikkert allerede fået en masse inspiration fra dine venner eller råd fra din familie. En ting er sikkert, og det er, at dit sabbatår bliver et år du sent vil glemme, hvad end du beslutter dig for at bruge tiden på.