Hvad er kredit?

Hvad er kredit?

Måske går du og overvejer at tage et lån, eller du har måske brug for at trække lidt over på kortet for at få råd til bøgerne til studiet? Uanset hvad, kan du med fordel læse denne guide til, hvad kredit er og hvilke typer kredit, der findes.

Hvad er kredit?

Kredit er helt konkret nogle penge som din bank eller pengeinstitut, stiller til rådighed for dig. Du betaler ikke noget, hvis du ikke bruger kreditten, og du vil i så fald ikke skulle betale nogle renter eller gebyrer for brug af kreditten. Det er derfor en god idé at have kredit som en backup, hvis du kommer til at stå med uforudsete omkostninger, som skal dækkes lige nu og her, eksempelvis reparation af bil eller cykel eller en tandlægeregning.

I Danmark opererer man typisk med to former for kredit. Det ene er kassekredit, og den anden er kredit på kreditkort. I mange lande har man ikke noget der hedder en kassekredit, men kun kreditkort, hvilket typisk medfører en række fordele. Disse kan inkluderer air miles og cashback. Lige netop dette kan du læse mere om her.

Kassekredit

Kassekredit bliver stillet til rådighed af den bank, du har din konto hos. Der kan du aftale forskellige variabler med din bankrådgiver såsom kreditbeløb, og renten du skal betale på overtrækket. Flere banker har både kassekredit og kreditkort, så undersøg hvad du har brug for til dit behov, inden du træffer et valg.

Kort med kredit

Kort med kredit - også er kaldet kreditkort, fungerer næsten som en kassekredit, men der er nogle forskelle. Et af de mest populære kreditkort er MasterCard Gold, som har en række fordele som, du ikke får ved en kassekredit.  Eksempelvis rejseforsikring i hele Europa. Hvis du bliver snydt på nettet eller dit flyselskab går konkurs kan du få pengene tilbage.

Der er også en helt særlig art af kreditkort, der kun virker i bestemte butikker. Har du været ansat i Dansk Supermarked kender du måske til Sallingkortet, hvor du betaler over din løn, altså på kredit, men man kan kun bruge kortet i Salling. På samme måde virker Magasinkortet, hvor du kan handle for 40.000 kroner i alle Magasin butikker i Danmark, samt at du får rabatfordele i bestemte weekender hvert år.

Før du vælger dit kort, er det en god idé at undersøge fordelene grundigt. Er der ikke et bestemt formål med at anskaffe sig kreditkortet, men er det kun til at dække de føromtalte udforudsete omkostninger, kan det være en fordel at vælge et kreditkort med lav rente. Rejser du meget, kan det være en stor fordel at vælge et kreditkort, der giver adgang til lounges i lufthavne verdenen over. Det kan gøre ventetiden i en lufthavn lidt mere udholdelig.

Lån vs kredit

Der er stor forskel på hvornår kredit eller et lån vil være mest fordelagtigt for dig. Den største faktor, der bør påvirke din beslutning, er årlige omkostninger i procent, også kendt som ÅOP. Derudover skal du overveje, hvad formålet med dit lån eller din kredit er. Om du eksempelvis blot ønsker at have kreditten som en sikkerhed, eller om du skal bruge pengene til noget specifikt. Skal du låne et større beløb, vil et lån ofte være billigere, end at bruge af din kredit. Du kan med fordel sammenligne både kreditkort og lån på Samlino.dk og se, hvad der er den bedste og billigste løsning for dig.