Højere uddannelse og ordblindhed

Højere uddannelse og ordblindhed

Sponsoreret indhold:

Hvis du er ordblind, spekulerer du måske på, om du stadig kan gå på en videregående uddannelse. Svaret er ja! Der findes tilpasninger og støtte, så du kan få succes med dine studier. Her er, hvad du skal vide.

 

Hvad er ordblindhed?

 

Ordblindhed er en indlæringsvanskelighed, der påvirker læsefærdighederne. Det kan påvirke din evne til at læse præcist og flydende. Det kan også gøre det svært at forstå det, du har læst. Dysleksi forekommer på alle intelligensniveauer og afspejler ikke dine generelle evner.

 

Få støtte i videregående uddannelser

 

Det første skridt er at fortælle din vejleder eller underviser om din ordblindhed. De er måske ikke klar over dine vanskeligheder, og det vil hjælpe dem til at forstå, hvorfor du måske har brug for ekstra tid til opgaver eller eksamener eller lider af angst i forbindelse med præsentationer. Din institution bør have en kontaktperson for handicappede, som kan give dig råd og støtte og give dig adgang til specialiserede vurderinger og støttetjenester. De kan måske også yde støtte til ekstra støtte. Det sociale liv på universitetet kan være meget anderledes end i skolen, men der vil være masser af muligheder for at få venner og deltage i aktiviteter, der interesserer dig. Der findes også en række dysleksi-specifikke foreninger, som yder social og akademisk støtte.

 

Forbedring af dine læsefærdigheder

 

Der er en række ting, du kan gøre for at forbedre dine læsefærdigheder. Gør brug af tekst-til-tale-teknologi, som læser teksten højt for dig, mens du følger med i teksten på skærmen. Dette vil hjælpe dig med din hastighed og nøjagtighed, når du læser. Et andet nyttigt tip er at opdele tekster i mindre stykker, så du lettere kan læse dem. Prøv at starte med resuméet eller sammenfatningen, før du går videre til hoveddelen af teksten - det vil give dig et godt overblik over, hvad teksten handler om, og gøre det lettere at forstå, når du læser den i detaljer. Endelig skal du ikke glemme, at øvelse gør mester - jo mere du læser, jo bedre bliver dine færdigheder.

 

Der er ingen grund til, at ordblindhed skal forhindre dig i at tage en videregående uddannelse - med den rette støtte kan du få succes med dine studier ligesom alle andre! Start med at tale med din vejleder eller underviser om din ordblindhed, og opsøg derefter de støttetjenester, der tilbydes af din institution. Endelig skal du huske, at øvelse gør mester - bliv ved med at læse, selv om det er svært i starten, og snart vil det blive en selvfølge!