Grøn te – godt for mere end bare yoga og helse entusiaster

Grøn te – godt for mere end bare yoga og helse entusiaster

Som mange andre sundhedstendenser er grøn te blevet et symbol på udrensning, mindfulness og måske endda yoga. Vi forbinder den grønne drik med sundhedsfanatikere, der overdriver den gode livsstil og ikke har plads til ret meget andet end at dokumentere deres fremskridt via sociale medier. Grøn te er heldigvis også associeret med en lang række positive ting og dem vil jeg lægge fokus på nedenfor. Det er ærgerligt ikke at udnytte teens mange gode egenskaber og særligt, hvis det er fordi man har misforstået konceptet.   

Smagen af grøn te er generelt mild og har tendens til at have friske og grønne noter, mens nogle grønne tetyper har en sødere smag. Grøn te er især kendt for sit høje indhold af sunde antioxidanter. I nyere tid er, den grønne tetype, matchateen blevet lagt mærke til, på grund af sit exceptionelt høje indhold af disse antioxidanter. Disse kan bidrage til at reducere risikoen for hjertesygdomme, fordi de frigør årene for blokeringer. Grøn te stammer fra Kina, men produktionen af grøn te har spredt sig gennem Asien og andre dele af verdenen. Kina og Japan er, historisk, de største forbrugere og producenter af grøn te. Teen blev introduceret for Japan af buddhistiske munke, der bragte drikken med tilbage fra rejser til Kina. Siden da er grøn te blevet en integreret del af japansk kultur og findes altid i det japanske køkken. 

I det travle, moderne byliv i vesten finder mange mennesker ro og fred i at nyde grøn te. Grøn te har altid været samlingspunktet for harmoni, renselse og ro i traditionelle ceremonier og det har vi delvist adopteret i vores pulserende, teknologiprægede samfund. For mange er teen et pusterum fra hverdagens stress og jag.

 

Matchate

Hvis vi rejser tilbage Kinas historie finder vi, at man dengang dampede tebladene og pressede dem til firkanter, så de var lette at transportere i eksport. Disse firkanter med matchateen blev pulveriseret og blandet med varmt vand – fuldstændig ligesom i dag. Nu har man fundet ud af, at drikken kan skummes med en lille pisk og hvem elsker ikke skum? Selvom vi er moderne og smarte er der altså ikke ret stor forskel på, hvordan vi forbereder den sunde te i dag sammenlignet med for flere hundrede år siden. Personligt tror jeg på, at vi generelt ville være sundere og stærkere, hvis vi lyttede mere til vores forfædre hvad angår til kost og ernæring. 

Matchateen har taget verdenen med storm og der dukker hele tiden nye matchaprodukter op overalt.  Det sunde grønne tepulver er ikke noget nyt fænomen – faktisk brugte kineserne en te, der ligner matchateen, allerede for tusinde år siden. En af grundene bag matchateens popularitet er den grønne driks mange helbredsfremmende kvaliteter. Matchate siges at indeholde ti gange så mange antioxidanter som en almindelig kop grøn te. 

Matchate er lavet på teblade, som vokser i skyggen. De sundhedsmæssige fordele ved matchate stammer fra dens særlige forberedelse, under teplantens naturlige vækst. Den komplicerede forberedelse af matchateen starter flere uger før teplanterne høstes. Skyggen skaber bredere blade, med en dybere grøn farve. Skyggen stimulerer produktionen af det  pigment, der får planterne til at være grønne. Den dybe grønne farve er altså resultat af en forøgelse i pigment. Skyggen forårsager ydermere en produktion af aminosyrer – forskere har fundet mange fordele ved disse aminosyre. Mulige positive virkninger er et stærkere immunsystemet såvel som en bedre koncentrationsevne. Forskere arbejder på at afgøre hvorvidt matchateens aminosyrer kan reducere stress. Fantastisk, ikke? 

Matchate er i sin natur ikke en masseproduceret vare, men nærmere en specialdrik der skal forberedes og forbruges med stor respekt for det arbejde, som er lagt i produktionen af plantagemedarbejderne og den omgivende natur. Matchate kan bruges på mange forskellige måder – faktisk synes mulighederne uendelige. Traditionelt set bruger man kun pulveret til varm te, men i dag bruges det i desserter, i brød og ovenpå både havregrød og yoghurt. 

Teens popularitet er smittet af på mange af vores yndlingsbrands indenfor fødevareindustrien og man ser, at flere og flere virksomheder tilføjer den grønne pulver til deres sortiment eller kombinere det med allerede eksisterende produkter. De sundhedsmæssige fordele blandet med teens eksklusive udtryk lægger fundamentet for stort forbrug og derfor vil der meget sandsynlig opstå discountversioner og lavprisalternativer. Her er det vigtigt at vige væk fra det billige og over mod det kvalitetsrige. Det er altid en dårlig handel, hvis du kommer hjem med et produkt, der er masseproduceret, strippet for næring og tilmed indeholder konserveringsmidler og andet pjat. Vælg altid, altid kvalitet fremfor lavpris. Dette princip gælder med al slags te (og kaffe, for den sags skyld), så glem aldrig at tjekke etiketten for indholdet af det du putter i din krop. 

Jeg håber du fik noget med ovenfor og, at du vil forsøge dig med den grønne drik. Det skal prøves et par gange, inden man ved om man er for eller imod – smagen er karakteristisk og nogle elsker den, mens andre ikke bryder sig om den. Prøv dig frem!