Gør bilen vinterklar – nemt og billigt!

Gør bilen vinterklar – nemt og billigt!

Når det bliver vinter, og kulden kommer ind over landet, bør du investere lidt ekstra tid i din bil. Selvom det kan virke tidskrævende, er forberedelserne givet godt ud, da det i sidste ende mindsker risikoen for større komplikationer. Forberedelserne behøver dog ikke være omfattende og dyre. Læs med her og få tips til, hvordan du nemt kan gøre din bil vinterklar og uden at sprænge budgettet.

 

Hvor bør du starte?   

Det allerførste du bør gøre, er at skifte fra sommerdæk til vinterdæk. Inden du sætter de nye dæk på, bør du tjekke, om dine vinterdæk er nedslidte. Hvis de ikke kan tage en sæson mere, kan du købe nye via giga-daek.dk. Alle dæk har en slikindikator, som viser dig, hvornår du bør udskifte dine dæk. Ifølge FDM anbefales det at udskifte dækkene ved 3-4 mm. Jo dybere dækmønsteret er, jo bedre et vejgreb vil bilen have, og jo kortere bremselængde vil du opleve. 

For at opnå det bedste vejgreb bør du også tjekke lufttrykket i dine dæk. Det optimale lufttryk kan du enten finde i introduktionsbogen, på indersiden af førerdøren eller på tankdækslet. Hvis dine dæk mangler luft, kan du nemt køre forbi tankstationen og pumpe luft i. 

Dernæst bør du få tjekket, om der er væske og strøm på dit bilbatteri. Vinteren tærer på batteriet, da der skal bruges mere strøm på både opvarmning, lys, vinduesviskere og så videre. Medmindre du ejer et multimeter, og derved kan gøre det selv, bør du køre på værksted. Dette er ikke et omfattende eftersyn, men overvej inden du tænker, ”Det går nok,” hvor surt det vil være at stå med en bil, der ikke vil starte kl. 06.00 om morgenen i frostgrader og sne. 

Til sidst bør du sørge for, at både din sprinkler-, bremse- og kølervæske kan tåle frost. Hvis ikke kan der være en risiko for, at væsken fryser til, og dermed kan slanger og rør sprænge. Om væskerne er beregnet til frost, står oftest oplyst på dunkene.

 

Mindre forberedelser, du selv kan gå i gang med

Selvfølgelig er alle elementerne i din bil lige vigtige for at sikre den optimale sikkerhed, men når du har gennemgået de lidt større forberedelser, kan du med fordel efterse følgende punkter.     

Dine vinduesviskere har betydning for din sigtbarhed. For at vinduesviskerne fungerer optimalt, skal gummiet være blødt og fleksibelt. 

Endvidere kan det være en god ide at smøre din bils lister med silikonefedt. Dette koster ikke alverden, og da der ikke skal smøres et tykt lag på, vil du have til lang tid. Desuden kan det være en fordel at smøre dørlåse og hængsler i enten olie eller fedt. Derved forhindres rust. 

 

Ting, der bør have fast plads i bilen om vinteren

Om vinteren er der større risiko for at komme galt afsted eller at sidde fast. Hvis dette skulle ske, er det en god ide at være forberedt. 

Sørg derfor at følgende er opbevaret i din bil: Advarselsskilt, førstehjælpskasse, lommelygte, et tov, en isskraber og en skovl. Det er også en god ide at have ekstra varmt tøj eller tæpper liggende i bilen, som du kan varme dig med, hvis bilen pludselig bryder sammen. 

Et sidste tip er solbriller – uanset om det er sommer eller vinter, er disse uundværlige, når solen står lavt på himlen.