Få SU’en til at strække længere

Få SU’en til at strække længere

Annonce

Det danske uddannelsessystem er rigtig godt, og ordningen med SU er også i en klasse, som kun ses få andre steder i verden. Men det er samtidig også dyrt at bo i Danmark, og det kan du sikkert tale med om, hvis du hører til de mange, der er flyttet hjemmefra. Og det er måske især indkøb af madvarer, der langsomt, men sikkert æder budgettet op. Men tænker du dig om, er der virkelig mange penge at spare.

Spis flere sammen

Uanset om du køber brød, kartofler eller kød, er portionsstørrelserne som regel alt for store til blot en enkelt person. De fleste, der bor og spiser alene, må derfor hver dag smide en del mad ud. Det er en skam, for du vinker samtidig farvel til en masse rare penge, som kunne bruges til noget bedre.

Hvis I er flere, der har mulighed for at spise sammen, kan der spares rigtig meget. Dels er det billigere at købe madvarer i større portioner, og dels vil spildet blive langt mindre. Bor du for eksempel på kollegie, er det måske oplagt at spise sammen, hvis der er fælles køkkenfaciliteter. Bor du til gengæld i egen lejlighed, kan det være lidt sværere. Hvis du ikke umiddelbart har nogle venner eller studiekammerater, det vil være oplagt at gå sammen med, kan du altid lave et opslag på skolens opslagstavle eller intranet. Der kan sagtens sidde andre med samme tanke, og måske bor I næsten dør om dør.

Der spares faktisk også en del tid ved at spise fælles. Det tager som regel ikke længere tid at lave kødsovs til fem personer, sammenlignet med at lave til en enkelt kuvert. Står man for maden på skift, er der altså sparet en del tid. Hvis I kommer godt ud af det med hinanden, kan man selvfølgelig også lave maden fælles. Også her kan der som regel spares en del tid, hvis man fordeler opgaverne imellem sig.

Køb dagligvarerne billigst muligt

Der er stor forskel på priserne i de forskellige butikker og kæder. Traditionelt har der været mange penge at spare ved at handle i discountkæderne, men sådan er det faktisk ikke længere. Siden januar 2016 har Bilka.dk nemlig erklæret discountkæderne krig, og vil konsekvent være billigst på 1000 udvalgte standardvarer. De tjekker simpelthen konkurrenternes priser løbende, og justerer egne priser ind, så de hele tiden er billigst. Det er en aggressiv fremgangsmåde, men som forbruger kan du kun være glad og tilfreds.

Det er selvfølgelig let at have en målsætning om at være billigst, men en test Søndagsavisen har lavet viser faktisk, at Bilka lever op til målsætning. Søndagsavisen købte i testen 20 forskellige udvalgte varer som mælk, æg, youghurt og så videre, og resultatet var, at Bilka var billigst på det samlede køb - også billigere end både Netto, Kiwi, Rema 1000, Fakta og Lidl. Besparelsen er ganske vist ikke skyhøj, men på en SU er det marginalerne, der tæller.

Bilka har dog også den fordel, at du kan handle alt andet samtidigt, lige fra papir, mapper og skiveredskaber til computerudstyr og møbler. Det giver en ret stor tidsbesparelse, og den er også vigtig at få med. Så bliver der, alt andet lige, mere tid til både lektier og samvær med vennerne. Og så er der jo lige Bilkas målsætning om maksimalt to personer i kø ved kassen. Den holder ikke 100%, men den holder næsten, og på en travl dag kan der spares ganske lang tid på den konto.