Er eksamensforberedelse virkelig så vigtigt?

Solen skinner og sommeren er endelig kommet til Danmark. Selvom det er fristende, at tage på stranden, sole sig i en park eller bare hygge sig på en fortovscafe, er det vigtigt at få læst op til eksamen. Alt andet er lige pludselig meget sjovere, og var der ikke også lige et afsnit SKAM du mangler at få set? Der er jo også lang tid til du skal op, så du har masser af tid til at få læst op. Du laver det i aften, beslutter du dig for på stedet. I dag skinner solen nemlig og vennerne sidder i den nærmeste park, hvor de drikker øl og hører god musik. Du lukker computeren ned og skynder dig ned i parken og har en hyggelig eftermiddag, og pludselig er det aften. Du bestemmer dig for at udskyde eksamenslæsningen til i morgen, og tager en øl mere. Næste morgen vågner du op med hovedpine, og føler du kunne drikke en hel sø, fordi du er så tørstig. Du kan ikke overskue, at læse op i dag og sover videre. Det sker nogle gange, og pludselig er der kun få dage til du skal til eksamen. Du nærmer dig stadiet panik og fortryder bitter, at du ikke bare læste op for en måned siden, hvor du fik læseferie. Så for at undgå det senarie, skal du bare se at komme i gang med at få læst op til den eksamen. Selvom grammatik bestemt ikke er dit yndlingsfag, så skal du jo stadig til eksamen og det er trods alt bedre at være forberedt, fremfor at gamble med sine karakterer. 

    

Struktur er din bedste ven

For at få mest muligt ud af din læseferie, er det vigtigt at lave en eksamensplan, og sætte sig nogle mål for hvad du skal nå. Sæt dig selv nogle overskuelige mål, så du ikke sætter for nøje forventninger og kun bliver skuffet, når du ikke når dem. Så i stedet for, at sætte det mål, der hedder ”Jeg skal læse 200 sider i morgen formiddag” så sig i stedet ”Jeg skal læse i morgen formiddag” så sætter du det mål, der hedder ”Jeg skal have læst i dag” og fordi det ikke er uoverskueligt, så får du læst i stedet for at tage ned i parken og hygge dig med dine venner. Hvor meget du så når at læse, er faktisk underordnet. Du når nemlig lettere dit mål på den måde, hvilket giver dig motivation til at fortsætte. Der er ikke noget mere demotiverende, end at skuffe sig selv, ved ikke at opnå sine egne forventninger. Selvom pensum er tungt og dødkedeligt, er det vigtigt at vide bare lidt om det man skal til eksamen i. Hvis du har svært ved at læse op, så kontakt din studiegruppe og spørg om de vil læse op sammen. Herved skal du nu også opfylde andres forventninger, som også kan være motivation til at nå dine egne og din studiegruppes mål. Så strukturer din eksamenslæsning og begynd i god tid, så skal du nok nå det. Hvis du stadig synes det er svært og stadig ikke kan komme rigtigt i gang, så kontakt en tutor eller hjælpelære, som kan hjælpe dig i gang. De kan nok også forklare og forenkle det svære og måske endda vække din interesse for faget.

    

Eksamensresultatet påvirkes af din læseplan

Så kom dagen, du skal til eksamen. Du er ved at bryde sammen af dårlige nerver og nervøsitet. Men hvis du er godt forberedt, kan du ikke gøre mere. Så skal du bare brillere med al din viden om det emne, du trækker til eksamen, så forlanges der ikke mere. Tag en dyb vejrtrækning, du har intet at være nervøs for. Har du derimod ikke læst op, er der al mulig god grund til, at være nervøs. Så selvom det nemmeste er, at udskyde at læse op, så få det ud af verden i stedet. Det er bedre at starte med at læse op lige så snart du har mulighed for det, og hvis der så er tid tilbage inden eksamen, kan du hygge dig der. Du får bare mere stress af at udskyde det, så lav en læseplan og følg den. Giv dig selv tid til en masse pause, hvis du har svært ved at koncentrere dig for længe ad gangen, men sørg for at opnå dine mål dag for dag. Hvis du bevidst indsætter tid til pauser, ender du heller ikke ud i, at sidde på Youtube og se den ene åndsvage og ligegyldige video efter den anden, alt i mens du i virkeligheden burde læse. Det er bare spild af tid, dyrebar tid som du kunne have brugt på noget andet. Når du så endelig har pause, så udnyt den og lav noget andet end at side ved computeren. Så hvis blot du følger disse råd og bare får lavet en læseplan, som fungerer for dig og som du også holder, skal det hele nok gå. Så held og lykke med eksamenslæsningen og endnu mere held og lykke med selve eksamen. 

Du kan finde yderligere information i vores artikler "10 tips til en bedre eksamen" og "Gode råd til specialestudenten"