Dublin - The fair city…

Dublin - The fair city…

Dublin er en overraskende lille by, men med så meget charme og godt humør, at man sagtens kan tage en skoleklasse med her på en uforglemmelig studietur. Der er en række steder i Dublin, som er så karakteristiske for både Irland og Dublin, at det næsten (men også kun næsten) er et must at besøge dem, når man er i byen.

Kom godt afsted til Dublin - find det bedste hotel!

Guinness Store House:
Guinness Store House er et af dem, og det er et trækplaster uden lige. Her oplever man ofte køer, der er overraskende lange både uden for og inden for museet. Museet indeholder en gennemgang af, hvordan man laver øl. Her kan man også komme på en smagstestning, og der er mulighed for at lære at skænke den optimale Guinness. Efter en endt tur kan man få en gratis øl eller sodavand i toppen af bygningen og nyde den helt fantastiske udsigt. Stedet er dog lidt af en turistfælde. Her kommer mange mennesker, og det kan være svært at komme til de forskellige aktiviteter. Selve udstillingen er meget overfladisk – her er f.eks. stort set intet omkring Guinness meget spændende og kontroversielle historie. Her er derimod det største souvenirbutik knyttet til en museum. Et besøg kan dog være meget givtigt, hvis man rejser med en afsætningsklasse, idet de på nært hold kan se, hvordan branding fungerer, og hvordan Guinness er blevet et verdensomspændende brand.

The Old Jameson Distillery
Lidt i samme dur er The Old Jameson Distillery. Eller det har i hvert fald også noget med alkohol og den irske kultur at gøre. Her kan man besøge det gamle destilleri, hvor irsk kultur på flaske og en af Irlands mest kendte whiskeys er fremstillet i generationer. Her bliver den irske whiskeys – og ophavsmanden John Jamesons - historie fortalt gennem en overordnet præsentation, hvorefter I hører om fremstillingen af whiskey, og prøvesmager forskellige eksempler. Hvis du er heldig, kan du tilmed blive ”Accepted Traditional Irish whiskey taster”. Man kan booke en af de medlevende guider, der søger for, at en gymnasieklasse får det hele med.

Christ Church Cathedral:
Christ Church Cathedral er som stort set alle de andre store kirke i Dublin stærkt renoveret i 1800-tallet, så derfor er der ikke meget af de originale bygninger tilbage fra 1200-tallet, hvor Christ Church oprindeligt er fra. Dog har Christ Church i forhold til de andre bygninger bevaret nogle fantastiske hvælvinger, man kan fordybe sig i. Her er også en længere video omkring kirkens historie, der på fineste vis blander den sammen med Dublins historie. Ved siden af kirken ligger Dublina, der er et poplært og børnevenligt museum omkring Dublins vikinge og middelalderfortid. Dublina egner sig dog klart til yngre børn eller personer med meget sparsomt kendskab til både vikinger og riddere, så det er måske ikke det mest oplagte besøg for en gymnasieklasse fra Danmark.  Men der er gjort meget ud af rekonstruktionerne, og det er et levende museum, hvor ”ægte” vikinger fortæller om livet. Museets eksistens vider om irernes stolthed over deres vikingefortid, og det kan jo være et spændende perspektiv at have på et besøg.

Trinity College:
Det berømte Trinity College, hvor blandt andet Oscar Wilde har gået, er det ældste universitet i Irland. Det blev bygget i 1592 på Dronning Elizabeth I´s befaling og er nu Dublins centrum. Der er et livligt studentermiljø i området, som rummer 16 ha. I The Treasury finder I Book of Kells, samt Old Library med mere end 200.000 antikke bøger. Book of Kells rummer de 4 evangelier fra det nye testamente, skrevet med kalligrafi og smukt udsmykket, og anses for at være en af Irlands nationalskatte. Vær opmærksom på at eftersom stedet anses som en af Irlands nationalskatte er her overrandt af turister og køen til at se Book of Kells kan være så lang, at den dræber selv den mest entusiastiske gymnasielærer….for ikke at snakke om hendes flok.

St. Patrick’s Cathedral:
St. Patrick’s Cathedral er den største kirke i Irland, og samtidig en af de ældste og mest majestætiske domkirker i verden. Den første kirke på stedet var naturligvis en trækirke, men i 1192 startede man byggeriet af den nuværende stenkirke, der dog er godt skjult under senere renoveringer. Katedralen har et bemærkelsesværdigt kor udsmykket med bannere og paneler dekoreret med St. Patrick Riddernes regimentsmærker, der fortæller om en vigtig del af Irlands historie. Kirken er, som navnet antyder, dedikeret til Irlands nationalhelgen, og den er da også opført på det sted, hvor Skt. Patrick ifølge legenden døbte de hedenske irere. I kirken er også Irlands største orgel – så det er jo helt logisk, hvorfor den skal på planen for besøget i Dublin….;-)

Men man skal dog være opmærksom på, at ligesom Christ Church Cathedral er det blevet fuldstændig gennemrenoveret i 1800-tallet, så der er ikke meget af den oprindelige kirke tilbage.

Marsh´s Bibliotek:
En overset perle er Marsh´s Bibliotek, der ligger i nærheden af Skt. Patricks katedral. Den rummer en helt enestående bogsamling. Her kan man se – men ikke røre – bøger tilbage fra 1500-tallet. Men måske mest imponerende kan man se det sted, hvor Bram Stoker og James Joyce sad og studerede, og måske skrev Ulysses og Dracula. Hvem ved? Stemingen her er i hvert fald meget speciel og kan klart anbefales.

Writers Museum:
Hvis man søger det lidt litterære tema, vil det også være oplagt at besøge Writers Museum, der indeholder en kæmpe udstilling af bl.a. portrætter, manuskripter og personlige ejendele af kendte forfattere fra hele verden. Væggene er dekoreret med malerier af kendte irske forfattere. I kan også finde udstillinger om Irlands berømte forfattere fra det 10. århundrede til i dag som Wilde, Shaw og Yeats. I museet finder I også et galleri, en boghandel og en cafe. Rundturen foregår med audio guide, og tager min. 40 min. Det er naturligvis oplagt at have læst en bog eller to af en af de irske forfattere først…Der er desuden flere forskellige steder (parker f.eks.) i Dublin viet til forfatterene, som irerne er meget stolte af.

Kilmainham Gaol:
Kilmainham Gaol er fængslet, hvor mange Irske frihedskæmpere ventede på henrettelse eller forvisning til Australien i perioden fra 1790`erne til 1924. Dette beskrives af meget pædagogisk af fine displays og andet, der benytter sig af den nyeste museologiske viden. Fængslet er meget tæt knyttet til Irlands historie, og man får en god forståelse for fængselslivet, og de forhold de har levet under, mens de var indsat, samt indblik i hvordan det irske samfund var mens fængslet blev brugt. Især det faktum, at frihedskæmperne sad fængslet i Kilmainham har medvirket til, at det har en vigtig plads i den irske kultur og historie. Det er et spændende besøg, der ikke kan undgå at gøre indtryk på eleverne.

Dublin Castle:
Dublin Castle, som er hjertet af det historiske Dublin, blev bygget i årene 1208 - 1220. Stedet er restaureret i det 17., 18. og 20. århundreder og ligner derfor meget lidt en borg fra 1200-tallet. Dublin Castle bruges nu kun ved statsbesøg, men har tidligere fungeret som fort, fængsel, skatkammer og Domhus. Englænderne brugte i mere end 700 år Dublin Castle som hovedsæde for administrationen af det irske samfund, og har gennem tiden været i centrum i byens historie. Igen får man her et fint indblik i Irlands historie.

En rundvisning tager jer bl.a. med rundt i State Appartments, hvor I eksempelvis kan se den gamle trone. Desuden kommer I under jorden til byens ”udspring”, hvor floderne Liffey og Poddle tidligere mødtes og dannede ”den sorte dam” – Dubh Linn - heraf navnet Dublin. Rundvisningen er informativ omkring England/Irland efter revolutionen og er fortalt af underholdende guider. Da besøget her er yderst populært anbefales en meget tidlig bestilling, da der er begrænsninger på antal besøgende grupper.

I denne gennemgang har vi været meget fokuseret på specielt de historiske ting, fordi det var det vi havde fokus på, da vi besøgte Dublin. Men vi skal understrege, at der også er mulighed for at komme på nogle meget fede virksomhedsbesøg – foruden Guinness, der allerede er nævnt. I kan kontakte jeres rejsebureau, så har de helt sikkert nogle gode kontakter. 

Ud af Dublin

Mens man nu er I Dublin, er det også en oplagt mulighed for at komme ud og se den smukke irske natur.

Wicklow Mountains:
Wicklow Mountains ligger f.eks. lige syd for Dublin. Området består af granitklipper og moseområder, som kaldes ”boglands”. De fleste af bjergene er skuret ned af is og ælde, så de mere ligner bakker – til gengæld har Istiden dannet stejle slugter, hvor der nu er floder og søer, som tilsammen skaber et smukt og til tider råt landskab. Her kan sløve danske gymnasieelever få farve i kinderne på en frisk og mindeværdig vandretur.

Der findes mange andre ture, der bevæger sig ud af Dublin, hvor der er fokus på den keltiske historie eller de smukke naturområder. Bare kontakt jeres rejsebureau, så kan de være behjælpelige med at finde både ruter, busser og guider.

Belfast:
Belfast, der er Nordirlands hovedstad, er også et besøg værd. Byens placering har dannet grundlag for, at der i dag er en betydningsfuld havn med masser af skibsbyggeri. Her ligger bl.a. skibsværftet Harland & Wolff, hvor det legendariske skib Titanic blev bygget. Der er et nyt Titanic-museum, der fortæller den både fascinerende og tragiske historie om skibet, der ikke kunne synke – men som alligevel gjorde det. Se evt. Titanic hjemmefra, som opvarmning til turen. Kate og Leo bringer altid lykke på en kedelig mandag eftermiddag. 

For de fleste er Belfast dog især kendt som centrum for kampene mellem protestanter og katolikker; en intern og meget indviklet konflikt, der har affødt mange, voldsomme og blodige sammenstød og terrorhandlinger mellem de to religiøse grupper. En konflikt, som i allerhøjeste grad har præget Irlands historie, og den enkelte irers selvforståelse. De seneste år er freden mellem protestanter og katolikker heldigvis blevet en realitet – Dog bærer byen stadig i stor stil præg af konflikten. Snak med jeres rejsebureau om muligheden for at få en guidet tur, hvor der fortælles om konflikten og hvor I bliver vist rundt til de centrale steder og områder i byen.

Husk på…

Det kommer bag på mange besøgende, men der er mange turister i Dublin. Det virker, som om der er specielt mange amerikanere, der skal over og opleve moderlandet, og man hører ofte mere amerikansk end man hører irsk. Amerikanere er dejlige farverige bekendtskaber, men de fylder godt i en kø…

Tempel bar er et kendt distrikt i Dublin, der er kendt for deres lidt hippieagtige stil. Om aftenen bliver dette dog forvandlet til det vildeste partyhimmel/helvede. Her er mange fantastiske lækre restauranter – og fantastiske fulde teenagere, polterabender og andet godt fra havet. Stemning er sjov, og man går tæt. Det er dog også vigtigt, at man lige passer lidt på sig selv og måske bruger en aften på at tage ud fra dette distrikt for at finde en ”rigtig” irsk pub.

Bordets glæder…

Svesken på disken…Irland er ikke kendt som det store gourmet land. Og det ville da og svære synd at sige at deres traditionelle morgenmad bestående af pølser, underlig bacon, halveret tomat og white pudding er særlig lækker. Man skal nok snarere slette et u fra denne sætning for at komme tættere på den rigtige beskrivelse…

Deres forskellige former for stew og choweder er derimod helt, helt fantastiske. Stew – eller på dansk – gryderet findes i et utal af variationer og med meget forskellige tilbehør, og de kan klart anbefales. Choweder er fiskesuppe og her er der også rigtigt mange forskellige variationer og de er allesamme meget lækre.

Irland er kendt for deres ølkultur og det er ikke uden grund. Det er imponerende at gå ind på hvilken som helst pub og så se det udvalg af øl, som kun specialebarer kan byde på herhjemme. Et måske lidt overset faktum er dog, at der er ligeså mange forskellige lækre cidere, der kan byde på dejlig variation fra den til tider lidt tunge øl.

Sidst men ikke mindst.

Her på Studenterguiden mener vi, at Dublin kan sammenlignes med en lille fyldt chokolade. Du kan have den i en mundfuld, men der er stadig mange forskellige smagsindtryk.

Du kan nemt og enkelt komme til Dublin her