Danmarks nye naturhistoriske museum

Danmarks nye naturhistoriske museum

Statens Naturhistoriske Museum afslører i dag det største og mest ambitiøse danske museumsbyggeri i nyere tid. Det nye museum, der på smukkeste vis smelter sammen med Botanisk Have i København, er tegnet af Lundgaard og Tranberg Arkitekter og arkitekt Claus Pryds. Museet forventer at slå dørene op i 2017.

I dag afslører Statens Naturhistoriske Museum, hvordan Danmarks nye naturhistoriske museum kommer til at se ud. Det nye museum bliver nænsomt flettet ind i Botanisk Have, og de historiske bygninger i haven bevares og bindes sammen af lette glasbygninger og væksthuse. Under jordens overflade vil museets udstillinger udfolde sig i organisk formede rum.
 
- Vi har været i den fantastiske situation, at dommerkomitéen har skullet vælge mellem seks meget overbevisende bud på det nye museum. Vi har valgt Lundgaard og Tranberg Arkitekter og arkitekt Claus Pryds med en løsning, der har formået at skabe et enestående museumsbyggeri, samtidig med at det nye museum udnytter området i, omkring, over og under Botanisk Have på en måde, der skaber en perfekt balance mellem have og museum, siger Morten Meldgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

Det nye museum inviterer de forbipasserende indenfor og giver København et helt nyt stræde, som alle kan gå gratis igennem. Fra Sølvtorvet, gennem det nye museum, ud i Botanisk Have og op til Nørreport. Løfter man blikket på turen gennem strædet, kigger man direkte op mod flokke af hvaler, og øverst, som et vartegn for museet, svæver det kolossale skelet af en blåhval. Den imponerende samling af hvalskeletter er en af de største på verdensplan.

På oplevelse under jorden

Som Peis pyramide på Louvre i Paris er det kun en lille del af museet, der er synligt over jorden. Under overfladen venter flere oplevelser. Her finder man Verdens-rummet, Porten til Arktis, Evolution og et hav af andre udstillinger, der, sammen med de besøgendes mulighed for at kigge forskerne over skulderen, danner en nyskabende ramme for museumsoplevelsen. 

Tværsnit af det nye museum

Under jordens overflade udfolder museets udstillinger sig i organisk formede rum, der snor sig for at give plads om de gamle træers rødder. Klik på billedet for at se det i stor størrelse.

- Med det nye museum samler vi en lang række forsknings- og formidlingsaktiviteter, der i dag er spredt på forskellige adresser. På formidlingsfronten vil det betyde en firdobling af besøgstallet, en tidobling af turistbesøgene og en flerdobling af skolebesøgene, siger Morten Meldgaard.

Statens Naturhistoriske Museum er med sin tilknytning til Københavns Universitet allerede et omdrejningspunkt for international topforskning, men med de nye rammer får museet en enestående mulighed for at skabe en tværvidenskabelig platform til udvikling af naturvidenskaben i Danmark.

Finansiering

Realiseringen af det nye museum bygger på et stærkt samarbejde mellem Københavns Universitet, Staten og private fonde. Byggeprojektet er budgetteret til 1,1 mia. kr., dertil kommer udvikling og opstilling af nye udstillinger til ca. 275 mio. kr. I alt 1,375 mia. kr.

En række private fonde har allerede udtrykt positiv interesse for projektet, mens Staten og Københavns Universitet bidrager med grund, bygninger og renovering til en samlet værdi på omkring 385 millioner kr.

Med afsløringen af vinderprojektet kan arbejdet med at tilvejebringe finansieringen nu gå ind i sin sidste fase. Det forventes, at finansieringen er på plads ved årsskiftet 2012/13, og at byggeriet kan påbegyndes i 2013 og afsluttes i 2016/17.

Kilde: KU