Bruxelles – Så meget mere end EU!

Bruxelles – Så meget mere end EU!

EU og NATO kendetegner Bruxelles, og Bruxelles forbindes ofte med alvorlige og habitklædte mænd med rynkede bryn og bekymrede miner i dybe, seriøse samtaler. Men Bruxelles er meget andet. Det er fortovscafeer i solskin med en kold øl, det er spændende museer, det er unikke kulinariske oplevelser og det er små skjulte skatte rundt om i byen. En studietur til Bruxelles har derfor mange andre ting at byde på end besøg ved de to store organisationer.

Oplev Bruxelles på den bedste måde


At komme til Bruxelles - og at bo der!      

Man skulle tro, at det var let og billigt at komme til Bruxelles. Men priserne på fly er faktisk overraskende høje så alt efter, hvor man bor i landet kan det bestemt godt betale sig at tjekke alternative rejsemuligheder. Både tog og bus er udemærkede alternativer til fly. Vi tog turen derned i bus, og turen tog omkring 11 timer. Til gengæld sparede vi en del penge samtidigt med, at det faktisk skabte et godt sammenhold undervejs. Et lille tip; hvis man rejser med lejet bus derned, er det en god ide lige at tjekke at hotellet har en holdeplads til busser ellers kan det godt være besværligt lige at finde en plads til den. Det er også muligt at rejse derned med tog, men her er priserne lidt pebrede, og turen lang.

Hvad man bruger på rejsen, kan man dog spare på hotellet. Valgmulighederne er mange, standarden er høj og priserne er lave. Man skal være opmærksom på, at man skal være ude i god tid, fordi ganske ofte er Bruxelles rammen omkring diverse topmøder eller konferencer, og så kan det være svært at finde ledige og centrale hoteller. Morgenmaden på hoteller i Bruxelles er generel rigtig god; langt de fleste hoteller byder på en morgenbuffet, hvor absolut intet mangler.

NATO og EU

Ved et besøg i Bruxelles kommer man naturligvis ikke uden om et besøg ved de to institutioner; NATO og EU. Det vil være underligt andet. Her kan vi fra Studenterguiden ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at være ude i god tid med planlægningen og få lavet nogle aftaler. Hvis man vil besøge NATO, skal man kontakte den danske repræsentation ved NATO i god tid, fordi det er et større arbejde for dem at finde lokaler og oplægsholder. Desuden skal de besøgendes pasnummer sendes ind, så de kan sikkerhedsgodkendes. Derfor er det vigtigt at være ude i god tid.

Nato:
Man skal desuden gøre sig klart, at der er tidspunkter, hvor besøg ikke er mulige. Man skal heller ikke regner med en rundvisning, fordi sikkerheden er så høj, som den er, så det er meget begrænsende områder, man må opholde sig på. På trods alt af dette kan et besøg ved NATO kraftigt anbefales. Det er lidt fascinerende at se alle de forskellige militærpersoner, der går rundt på gangene, og alt sikkerhedsopbuddet giver også en indikation af, hvilke militære hemmeligheder, der kan findes her. Men ikke mindst er deres oplægsholdere ret fantastiske. De er superkompetente, underholdende og giver et fint indblik i, hvilke vidt forskellige internationale problemstillinger NATO arbejder med. Et besøg ved NATO kan absolut kun anbefales.  Man kunne evt. spørge sit rejsebureau, om de kunne hjælpe med at formidle kontakten.

EU:
EU –besøg er tilsvarende gode. Her skriver vi dog af lidt bitter erfaring, når vi på det kraftigste anbefaler, at man er i god tid. Det tager tid at komme i kontakt med EU, og det kan være overraskende svært at finde en vej ind i systemet. Man kan næsten på forhånd glemme at få kontakt med kommissionen. Den har ofte travlt, og det kan være svært at finde rundvisere, der rammer den gymnasiale målgruppe. Parlamentarikerne er derimod lettere at få fat på og få en aftale i stand med – men igen er det vigtigt at være i god tid. Vi vil anbefale, at man kontakter politikernes presseansvarlige. På den måde kan det lykkes at lave gode aftaler og måske endda paneldebatter. Det eneste, der kræves, er, at man er i rigtig god tid, for deres program er ofte tætpakket. Man skal desuden være klar på, at det er næsten umuligt at finde nogle at snakke med fra torsdag middag og frem, fordi parlamentarikerne og andet godtfolk er taget hjem. Et besøg ved EU kan være en ret besværlig affære, fordi det kan være svært at få kontakt til de rigtige personer, men når det falder på plads, kan det bliver rigtigt godt. Man kunne også her overveje om ens rejsebureau kunne hjælpe med at formidle kontakten. Det kan dog være, at de ikke kan gøre det så målrettet, som man selv kan.

Museum:
Tæt på parlamentet finder man et ganske udemærket museum, der viser EU´s historie og virkeområder. Men ligesom besøget ved EU og NATO, skal man være opmærksom på, at eleverne skal være godt klædt på hjemmefra. Hvis man ikke ved noget om EU og NATO i forvejen, vil man ikke forstå meget af, hvad der foregår.

Som en lille fodnote vil vi nævne, at det kan betale sig at undersøge muligheden for stipendier, inden man rejser på studietur med sine elever - der kan være en del at hente her. Men nok om EU og NATO! Bruxelles har altså også andet at byde på. 

En rundtur i byen

Noget af det, der virkeligt rykker i Bruxelles er at slentre igennem byen. Selve bykernen er ikke særlig stor, og man kan – relativt let- gå fra den ene ende af byen til den anden. Her kommer man igennem byens mange forskellige kvarterer; de officielle kvarterer, immigrantkvarteret og det berømte afrikanske kvarter.

Hvis man får ondt i sine ben, skal man dog ikke fortvivle. Der er alletiders offentlig transport muligheder i Bruxelles. Busserne kører ofte og alle steder, og metroen fungerer upåklageligt. 

Grand Place:
Man skal love sig selv, at man også bevæger sig ind på det centrale Grand Place. Det er meget imponerende at se på. Grand Place bliver beskrevet, som en af de smukkeste pladser i Europa og er en af Belgiens største turistattraktioner. De imponerende bygninger stammer hovedsageligt fra slutningen af det 17. århundrede. Det sen-gotiske rådhus fra 1400- tallet skiller sig dog ud ved sin høje alder. Læg mærke til statuen af St. Michel, der er skytshelgen for Bruxelles, som sidder i toppen af spiret. Prøv at time det således, at I kommer på plads ved solnedgang. Der er lyset helt specielt og ofte, er der et hav af gadeartister og musikere på pladsen.

Også kongeslottet og den tilhørende park er et besøg værd. Græsset må ikke benyttes, så det er ikke fordi, der skabes en fantastisk stemning der, men parken er pæn og leder ned til nogle fine bygninger og en flot udsigt over byen.

Manneken Pis:
Sidst men ikke mindst (selvom han nu er overraskende lille) skal nævnes den berømte Manneken Pis, der står lidt gemt på et sidetorv men altid med en masse turister omkring sig. Manneken Pis forestiller en tissende dreng og er et af Bruxelles vartegn. Den 60 centimeter høje bronzestatue er udført af Hieronimus Duquesnoy i 1619. Grunden til statuens specielle motiv er uvist, men det siges, at en toårig dreng en dag blev væk fra sin far i Bruxelles. Faderen søgte dag og nat efter ham og lovede, at hvis han fandt ham, ville han rejse en statue af drengen sådan som han fandt ham. Ved specielle lejligheder iklædes Manneken Pis forskellige dragter. Hans garderobe tæller mere end 800 dragter, hvoraf de 100 udstilles på Bruxelles bymuseum.

Museer

Som hovedstad er der naturligvis mange forskellige museer i Bruxelles. Nogle er klart henvendt til nørder mens andre er til den brede befolkning. Et af dem er det imponerende Afrikanske museum. Dette museum rummer museet over Belgiens koloniale fortid. 

Tintin og Terry:
Tintin og Terry er kendt af de fleste. Og belgierne ligger da heller ikke skjul på deres stolthed over den berømte duksedreng og hans kløgtige hund. I Bruxelles ligger der et fint lille museum over Tintin med mange originaltegninger og sjove gadgets. Hvis man regner med at tage en lille ting med hjem derfra, skal man dog have pengepungen i orden, idet tingene er meget dyre. Hvis man ikke kan få nok af tegneserier kan man også besøge tegneseriemuseet Centre Belge de la Bande Dessinée. Her vises udstillinger med de store tegneseriefigurer som Tintin og Lucky Luke. Derudover uddeler museet gratis kort over Tegneserieruten i Bruxelles’ centrum, så du selv kan besøge de 18 husgavle med tegneserier i stor format. Det kan være en rigtig god og sjov ide til at lære eleverne Bruxelles bykerne at kende.

Det Kongelige Militærmuseum:
Hvis er mere til museer i den tunge ende, kan man besøge det Kongelige Militærmuseum. Men her skal understreges, at det er målrettet for nørder for at sige det ærligt. Museet har en næsten uforlignelig samling af krigsmateriel, men det er godt at have sat sig ind i noget af det på forhånd, ellers vil man nok føle sig en lille smule fortabt.

Bymuseet med Manneken Pis og byens jødiske museum er eksempler på fine, klassiske museer, hvor man sagtens kan få en eftermiddag til at gå.

Mussels in Bruxelles med mørk øl – delikatesser fra Bruxelles

Der er mange lækre steder at spise i Bruxelles, og der er flere delikatesser, man bør prøve, når man er i Bruxelles.

Muslinger og fritter?
Noget man bør gøre når man er i Bruxelles er at spise et god gang muslinger med pommes fritter. Belgierne er selv meget begejstret for det, og sådan et måltid med en kold øl er da heller ikke helt ringe for at sige det på jysk. Det kan dog være en god ide at prøve det en af de bedre steder, for ellers kan kvaliteten og smagen godt være ret middelmådig. De gode steder er dog lette at finde – bare se efter køen. Da vi havde besøg EU-parlamentet og skulle på jagt efter frokost fandt vi en lille bod, hvor køen var ca. 200 m. Så vidste vi, at vi havde ramt guld og efter ca. en halv time i kø, fik vi da også de bedste fritter, vi nogle sinde har fået.

Priserne er fine, og maden er helt i top i Bruxelles. Også selvom man besøger nogle af dem, der ligner turistfælder er kvaliteten i top. Som en souvenir fra Bruxelles bør man besøge en af de utallige chokoladebutikker. De findes i alle prisklasser og de enkelte kæder har specialiseret sig i forskellige ting. Man kunne også overveje et besøg på Le Chocolatier Manon, der er et fint lille chokoladefabrik. Her slutter rundvisningen med, at man får en lille pose chokolade. Det er en ikke helt dårlig afslutning…

Belgisk øl i verdensklasse:
Belgisk øl er kendt vidt og bredt – og af gode grunde for både kvaliteten og udvalget er genialt. Hver lille bar eller cafe har et imponerende udvalg af øl, og priserne er relativt lave i forhold til herhjemme. Man kunne sagtes vinkle en studietur, så de belgiske øl fik en central roll – også uden at der går druk i den ;-). 

I det hele taget er der mange muligheder for at se øl- og chokolademuseer eller fabrikker. Man kan f.eks. besøge Ølmuseet Gueze eller bryggeriet Cantillion. På Cantillon-bryggeriet, hvor familien Van Roy-Cantillon byder dig velkommen og med glæde fortæller om produktionen af specialøllen Gueuze. Øllen er 100% økologisk og er en såkaldt Lambic, hvilket vil sige, at den er fremstilles ved spontan gæring og er brygget på 60-70% bygmalt og 30-40% umaltet hvede. Ved at inkorporer et besøg ved en af disse ting, kan man således give sin studietur en mere erhvervsorienteret vinkel.

Ud af Bruxelles

Der er flere ting man kan se, hvis man ønsker at forlade Bruxelles for en kort stund. Man kan blandt andet komme ud og se mange af de bryggerier, hvor munke igennem tiden, har stået for at brygge øllen.  Det kan dog anbefales lige at høre, hvor meget der er at vise et givet sted. Ofte er produktionen flyttet væk, så det man rent faktisk kan se, bare er et par A4 – plancher, og det er måske ikke den lange køretur værd.

Waterloo:
Hvis man vil se noget andet af Belgien end Bruxelles er Waterloo, hvor Wellington slog Napolen, et oplagt udflugtsmål. Der er et ganske udmærket museum med detaljeret gennemgang af slaget og diverse dokumentarfilm. Desuden skal man ikke snyde sig selv for udsigten fra den høje frihedsstøtte, der markerer slagmarken, Der er mange trin, men udsigten er det værd!

Da vi skulle afsted, overvejede vi også den smukke gamle hansestads by Brygge. Brygge ligger også relativt tæt på Bruxelles og er også et besøg værd, hvis man gerne vil se noget andet. Desværre er det en hel dag, der skal afsættes til dette, så det blev for presset for os.

For at sige det kort!

Bruxelles kan med andre ord anbefales som et fint rejsemål til en studietur. EU og NATO er naturligvis et must, men byen har som skrevet også meget andet at byde på.

Du kan finde et stort udvalg af rejser og overnatninger her