Bliver du nervøs til eksamenen?

Bliver du nervøs til eksamenen?

De fleste kan få lidt sved på panden over en eksamen, i særdeleshed over mundtlige eksamener og præsentationer, hvor præstationsangst kan spille en stor rolle.

 

Meget af det kan løses ved at tænke sig om og med det mener vi at man ikke indtager en masse koffein, som kan være angstfremkaldene og man tager nogle dybe vejrtrækninger. Det med at tage dybe vejrtrækninger kan virke som noget pjat, men det virker i praksis og er veldokumenteret såvel. Elitesoldater bruger f.eks. teknikken i situationer, hvor de er under ekstremt pres. Prøv at tage dig tid til ikke at tænke på andet og træk vejret dybt 20 gange. Ind ad munden og laaangsom ud af næsen.

 

For nogle er det dog helt forfærdeligt og eksamen kan i værste fald resultere i midlertidig angstanfald og inkontinens. Det er der heldigvis også løsninger på. En læge kan hjælpe dig med beroligende medicin og der findes faktisk undertøj, der kan klar et par timer med angst, som resulterer i inkontinens. Det er dog ikke lige til at finde i Danmark, men man kan Google på tysk og finde et godt udvalg i f.eks. Tyskland. Prøv f.eks. at søg på ”inkontinenzhosen” eller ”inkontinenzslips”. Et af de mere seriøse hits på søgeordet ”inkontinenzhosen” kan du se via linket.

Men husk på at øvelse gør mester og er du lidt nervøs, så bid det i dig og hop i ”det kolde vand”. Det skal nok gå det hele og for hver gang bliver det bedre og bedre. Og det bliver ikke bare bedre og bedre ift. eksamener, men også ift. alle mulige andre aspekter i dit liv. Du vil opleve, at du lettere kan rykke dine grænser inden for helt andre områder, fordi du nu ved du kan mere, end du troede du kunne. I særdeleshed vil du opleve fremgang i lignende situationer. Altså situationer, hvor du skal performe, som når du skal krydse dansegulvet for at tale med hende den søde, eller ham den seje.