Berlin – en rigtig hipsterby og samtidig en guldgruppe af muligheder tæt på

Berlin – en rigtig hipsterby og samtidig en guldgruppe af muligheder tæt på

Berlin er let at komme til, og det er en klar fordel i forhold til mange andre europæiske storbyer. Desværre gør det også, at det er vores erfaring, at det kan være svært at lokke en hel skoleklasse afsted. Men med lidt lobbyarbejde kan det lykkes – og det burde egentligt ikke være svært, for Berlin har uendeligt meget at byde på.

Oplev Berlin på den fedeste måde

Transport og hotel

En af de ting man blandt andet kan slå på, når man skal sælge Berlin til eleverne – og som vi her på Studenterguiden har gode erfaringer med – er prisen på både transport og hotel. Man kan f.eks. tage toget derned. Det tager kun omkring 6 timer. Alternativt kan man selv leje en bus. Hotelopholdet i Berlin kan gøres billigt og endda til en god kvalitet. Desuden ligger mange af de gode hoteller relativt centralt således, at eleverne kan gå i byen og hjem til hotellet uden brug af den ellers velfungerende metro. Man kan som lærer selv vælge om det er et salgsargument, man vil bruge overfor eleverne.

Den historiske side af Berlin

Berlin er en gammel by og har gennem de sidste hundrede år været centrum for Europas, hvis ikke verdens historie. Det ville således være direkte tumpet, hvis man ikke på sit program afsætter god tid af til at vise eleverne, nogle af de mange fine historiske ting, der er at se i Berlin.

DDR-museet:
DDR-museet er et godt sted at starte. Det er et fantastisk museum, der på bedste vis inddrager alle de nyeste museologisk tricks. Således viser DDR-museet hverdagslivet i Østtyskland under socialismen. Tanken er, at I får lov til, at opleve DDR, som det var før murens fald. Derfor er der mulighed for, at gå på opdagelse i skuffer, skabe, se fjernsyn i en østtysk stue, tag en tur i DDR-biografen – eller køre en tur i Trabien gennem et område med typisk plattenbauarkitektur.

Hohenschönhausen:
Hvis temaet for jeres studietur er DDR, vil det være naturligt at tage videre til Hohenschönhausen, der var en af DDR’s største hemmeligheder var STASI-fængslet Hohenschönhausenr; fængslet var top-hemmeligt og top-sikret. På kort over Østberlin var fængselsområdet ikke engang markeret – det var kun STASI-folk, som kendte til fængslets hemmelige beliggenhed. I dag fremstår fængslet næsten lige som den dag muren faldt. I kan se alt fra vandtorturkamre, der blev indrettet i 1950’erne, til det mere moderne ”trafiklyssystem”, som skulle holde fangerne fuldstændig isoleret fra hinanden, samt meget mere. Guiderne er ofte gamle indsatte, hvilket man må sige giver et besøg en ekstra vinkel. Besøget gør indtryk på de unge mennesker og giver dem en anden forståelse for, hvorfor DDR-tiden stadig fylder så meget for tyskerne i dag. 

Check Point Charlie:
Til dette tema hører naturligvis også et besøg ved det ”hypede” Check Point Charlie. Det kan på bestemte tider af året være en turistfælde, men det – og det tilhørende museum, er bestemt et besøg værd. 

Andre klassikere

Besøg ved disse tre seværdigheder passer rigtig godt ind i et tværfagligt forløb mellem tysk og historie. Således får eleverne både en fornemmelse for den historiske udvikling og også for Tysklands fortid og betydning i Europa i dag.

Hvis man skal se noget mere opmuntrende men stadig dybt fascinerende, mener vi her på Studenterguiden, at Berliner Unterwelten er et besøg værd.  Det er tunneller under Berlin, der blev åbnet for offentligheden i 1997. Tunnellerne er udgravet helt tilbage i 1650 af tyske bryggere, som benyttede dem til at holde øllet koldt. I gangene er der fundet alt lige fra begravelsespladser, hemmelige beskyttelsesrum og kloakker - til en flyfabrik.

Der udbydes tre forskellige rundvisninger: ”Mørke verdener”, der fokuserer på tunellernes rolle som beskyttelsesrum under 1. og 2. verdenskrig. Den anden rundvisninger er ”Fra antiluftskytstårne til bunker af murbrokker” (Kun i perioden april-oktober), Denne tur fører jer gennem ruinerne af de tidligere luftværnstårne i Humboldthain Park. I får en idé om, hvordan livet har været i disse store fæstningsværker under 2. Verdenskrig. Den tredje rundvisning er: ”Undergrunden, bunkere og Den kolde krig”. På denne tur besøger I flere beskyttelsesrum, som blev benyttet både under 2. verdenskrig og Den Kolde Krig.

Vi kan klart anbefale, at man besøger dette, da det ofte er noget, som elever ikke kunne drømme om at besøge på egen hånd.

2. Verdenskrig

Hvis 2. Verdenskrig mere er noget for eleverne, så er Rigsdagen og Det jødiske museum et must. Desuden kan man besøge koncentrationslejren Sachenhausen, der ligger ca. 35 km. nord for Berlin.

Det Jødiske Museum:
Det Jødiske Museum udstillinger består af forskellige både permanente og midlertidige, fremvisninger. Til den permanente udstilling har man valgt et usædvanligt perspektiv i gennemgangen af 2000 års jødisk historie; den tyskjødiske fortid vises som fortolket af det jødiske mindretal selv. Ud fra denne synsvinkel præsenteres velkendte, historiske begivenheder i et nyt – og mere komplekst lys. Denne del af museet egner sig i høj grad til at snakke om historiske bevidsthed og kildekritik. Man får også indblik i enkeltindivider og specifikke familiers skæbner. Udstillingerne opdateres løbende, og nye tilføjelser integreres hele tiden. Det er et spændende museum – og set i forbindelse med den stigende antisemitisme i Europa! Husk også at bruge tid på det omdiskuterede mindesmærke for Holocaust lige udenfor døren.

Reichtag:
Reichstag 
er samlingsstedet for Tysklands regering Bundestag. Selve bygningen er konstrueret af Paul Wallot i 1884-97. I forbindelse med en restaurering af bygningen i 1990’erne bestemte den danske designer Per Arnoldi farvesammensætningen i plenarsalen og 19 andre rum. Efter en guidet rundvisning får I mulighed for at besøge den berømte elliptiske glaskuppel, som er designet af Sir Norman Foster. Desuden kan I besøge stedets tagterrasse, hvorfra der er en storslået udsigt over Berlin. Vi kan anbefale, at man før et besøg i Rigsdagen viser eleverne historiske billeder af bygningen. Så kan de få en fornemmelse af, hvordan denne fascinerende bygning har været tilskuer til nogle af de vigtigste begivenheder i Europas moderne historie.

Sachsenhausen:
Ca. 35 km nord for Berlin ligger “Nationale Mahn- und Gedänkstätte Sachsenhausen”Sachsenhausen var nazistisk koncentrationslejr fra 1936 til 1945 og husede mere end 200.000 fanger fra 47 forskellige lande, heriblandt mange danske modstandsfolk. Det er den første koncentrationslejr, som blev opført efter, at Reichsführer Heinrich Himmler blev Gestapos chef i 1936. Tusindvis af mennesker døde i lejren som følge af sult, sygdomme, tvangsarbejde og mishandling – eller også blev de ofre for SS’ systematiske udryddelse. Yederligere døde flere tusinde under dødsmarchen til Schwerin, som fandt sted i april 1945. I dag er det kun en mindre del af lejren, der er bevaret, men stedet er stadig en stor historisk attraktion, som giver et godt indtryk af de rædsler og myrderier, som fandt sted i lejren. Det er således bl.a. muligt, at besøge henrettelsespladsen, barak 39, køkkenet og kommandantens bolig. 

Det er en god ide at forberede besøget grundigt hjemmefra, så eleverne ved, hvad de går ind til, og så de kan se lejren som en del af den større nazistiske jødeudryddelse.

De klassiske museer

British Museum i London- specielt i forbindelse med Parthenonfrisen - bliver ofte beskyldt for tyveri af kunstgenstande. Men dem der fremsætter denne påstand burde i virkeligheden tage til de klassiske museer i Berlin for her gemmer sig kunstskatte, der vil noget! Mange ikke ved – eller glemmer – at mange af arkæologiens fædre var tyske, og det ses tydeligt i Berlins imponerende klassiske museer. Det er fedt, at man kun behøver tage til Berlin for at se perlerne fra det gamle Ægypten, Grækenland og Rom. Museerne ligger alle på ”Museumsinsel”, der ligger mellem 2 forgreninger af floden Spree, er Berlins ældste, og mest kendte, museumskompleks. Det indeholder 5 museer; Pergamonmuseet (antik monumentalarkitektur samt (nærorientalsk og islamisk kunst), Altes Museum (antiksamling), Neues Museum (egyptiske og forhistoriske samlinger), Alte Nationalgalerie (maleri og skulptur fra 1800 tallet) og Bodenmuseum (europæisk skulptur fra middelalder til barok, byzantinsk kunst og en møntsamling).

Naturvidenskab

Hvis man skal afsted med en klasse, der har en naturvidenskabeligt studieretning har Berlin bestemt også noget at byde på. Man kan f.eks. besøge det videnskabelige laboratorie Gläsernes Labor, hvor I får en spændende og anderledes oplevelse; gruppevis eksperimenterer I med mindre DNA-forsøg. En del af projektet går ud på, at I som detektiver skal opklare et fiktivt mord ved hjælp af DNA-analyser. Gläsernes Labor åbnede i 1999. Det er et af få steder i verden, hvor studerende selv får lov til, at eksperimentere i et laboratorium. Derfor er vi her på Studenterguiden ikke i tvivl om, at det er noget vi skal se, næste gang vi er i Berlin med en klasse. 

Deutsches Technikmuseum Berlin:
Deutsches Technikmuseum Berlin fra 1982 tager jer med på en rejse gennem tiden og er et absolut must, hvis man er vild med det elektroniske. Museet indeholder flere temaudstillinger, som viser gamle og nye teknologier inden for områder som EDB, TV, radio, dampmaskiner, tog, modelfly, modelskibe, tøj og tekstiler. Alle trafikmidler til lands, vands og i luften er repræsenteret. Til museet hører også Science Center Spektrum, som har et righoldigt udvalg af demonstrationsforsøg og ”hands on” forsøg. Et meget traditionelt og eksperimenterende museum på samme tid.

Berlin Zoo:
Teknisk set kan man vel også kalde et besøg ved Berlin Zoo for naturvidenskabeligt. Her findes et utal af forskellige arter – også dyr, man normalt ikke ser. Et besøg her plejer at være et hit….så længe man ikke lige fokusere på, at flere af dyrene måske kunne have godt af lidt mere plads og stimulering….  Husk blot at sætte god tid af til besøget, da haven er enorm. Desuden er den bedst at besøge i godt vejr, da man går ude hele tiden.

Virksomhedsbesøg – hvis studieturen skal have en merkantil retning.

I januar 2010 lukkede Rittersport dørene op til deres virksomhed i Berlin. Besøget starter med en tur i 3D-biografen, hvor I får en historisk gennemgang af „brandet“ Rittersport og hører om kakaobønnens vej fra bønne til færdig chokolade.

Bagefter kan I besøge den lækre chokoladefabrik. I mindre workshops bliver I her sat til at lave jeres egen chokolade, helt fra bunden af, under kyndig vejledning af stedets ansatte. Besøget kan sluttes af med en tur i chokoladebutikken - eller I kan slappe af i „chokoladeloungen“.

Olympiastadion:
Dette er måske, hvad man kunne kalde et utraditionelt virksomhedsbesøg, men er ikke desto mindre et besøg værd og kan sagtens sættes ind i denne sammenhæng. Anlægget blev bygget til de Olympiske sommerlege i 1936. I dag har dette stadion plads til 75.000 tilskuere og desuden er det hjemsted for fodboldklubben Hertha Berlin.

I forbindelse med VM i fodbold i 2006 blev Olympiastadion omhyggeligt restaureret, og det blev forsynet med et imponerende tag, som man har indtrykket af ”svæver” hen over tilskuerne. I kan ofte gennem jeres bureau booke en guidet rundvisning.

Ting, man ikke skal se pga. fagligheden, men fordi det er ”fucking fedt” ifølge eleverne.

I dag er Berlin den mest unge kunst- og kulturby i hele Europa, og den tiltrækker unge mennesker fra hele verden. Det kreative, kunstneriske liv er helt på niveau med det, man finder i London og Paris.

Meget mere end blot historie:
London bliver ofte fremhævet som en af de bedste byer til at shoppe eller se musicals. Men i den sammenhæng må Berlin ikke glemmes. Her kan man se en masse forskellige muscials såsom Blue Man Group, Lion King og mange andre. Berlin er også yderst egnet til at få luftet mulvarpeskindet. Her er mange butikker – på de kendte internationale mærkevarerbutikker men også de lokale tyske. Et besøg i Berlin burde også inkludere et besøg på den imponerende Kurfurstendamm og det populære Kadewee. Kaadeewee er et imponerende butik, hvor man specielt bør besøge deres Foodcourt, hvor man går fra den ene specialdelikatesse til den anden. Et besøg i Fjernsynstårnet, der er Berlins vartegn, plejer også at gøre lykke.

Endelig før vi her på Studenterguiden lader jer slipper, vil vi lige minde jer om, at man ikke rigtigt har besøgt den tyske hovedstad før man har gået under Der Linden og ned til Brandenburg Tor.

Afslutningsvis

Her er kun en lille del af, hvad Berlin har at byde på, men dette er hvad vi har haft gode erfaringer med. Berlin kan anbefales!

Find de rejsemuligheder der passer til dit budget her