Amsterdam – hvad hashtågen gemmer…

Amsterdam – hvad hashtågen gemmer…

Med vilje indleder Studenterguiden med en meget provokerende overskrift..… Det er nemlig synd, at for mange (specielt teenagere) er det alt, Amsterdam er forbundet med. Det er på ingen måde rimeligt, for Amsterdam er en fantastisk by, der har meget at byde på!

Oplev fantastiske Amsterdam -helt tæt på

Hvordan man kommer dertil… Og hvor man skal bo.

Fly er naturligvis det mest oplagt, når man skal til Amsterdam. Det tager kort tid og er relativt let at komme til. Man kan dog også komme dertil med tog eller bus. Det kan godt betale sig at undersøge både pris og tid, for alt efter, hvor man bor i landet, kan der være både penge og tid at spare her. Hotelniveauet minder meget om det herhjemme. Vær meget opmærksom på morgenmaden. Det kan flere steder godt være mere sydlandsk end nordeuropæisk. Hvis man tager derned i bus er det en klar fordel, at man råder over en bus i Amsterdam. Det giver mulighed for at besøge nogle af de smukke byer, der ligger omkring Amsterdam, som f.eks. Harleem, Rotterdam og Der Haag.

Must sees:
Der er flere ting, Studenterguiden mener, man bør se, når man besøger Amsterdam. Hvis man f.eks. ikke prøver en kanalrundfart, når man er i Amsterdam, snyder man sig selv for en fremragende oplevelse. Kanalerne tilbyder en let måde at få en guidet tur til hele byen. Guiderne er gode og kan blandt andet fortælle omkring grundene til husenes udformning, historiske huse og selve byens lange og fascinerende historie. Kanalrundfarterne findes i mange forskellige former. Man kan f.eks. få nogle, hvor man spiser pizza mens man sejler omkring. Vi tror dog, at vores favorit er pandekagetemaet, hvor man sejler rundt på kanalerne med en pandekagebuffet. Disse rundfarter tager også imod større grupper, så det kunne være en mulighed at slutte en tætpakket dag af med dette. 

Søfartsmuseum:
At Holland har været en stor søfartsnation, kan ses på deres imponerende søfartsmuseum. Søfartsmuseet hovedattraktion er et kæmpe, oprindeligt træskib, der på fornemste vis viser et skibs indretning.  Men det er ikke det mest interessante. I museet er der nemlig fokus på Hollands store slavehandel fra specielt Indonesien. Udstillingen har fokus på et stort slaveskib, der i en storm blev forladt af den hollandsk besætning, hvorefter skibet går ned, og alle slaverne omkommer. Man gennemgår skibets opbygning, hvordan man fangede slaverne, hvad fortjenesten var osv. Man slutter af med en etisk diskussion af, hvorvidt de lande, der har haft slavehandel, skal tilbagebetale et beløb til efterkommere af slaverne. Der argumenteres via videoklip for begge holdninger, og man slutter af med selv at skulle tage stilling. Det er en spændende diskussion, som gør udstillingen nærværende og aktiverer eleverne. Danmark bliver i begrænset omfang også inddraget, idet Danmark jo også har haft kolonier og på den måde deltaget i slavehandlen.

Anne Frank:
Anne Franks hus er et af de mest velbesøgte steder i Amsterdam, og det er altid overfyldt, altid! Men det er af god grund for historien om den lille jødiske, hollandske pige, der døde i Bergen-Belsen, er blevet et symbol for nazisternes grusomme jødeudryddelse. Museet gør historien nærværende, og selv den mest kyniske teenager kan ikke undgå at blive berørt af historien.  Museet er flot, meget informativt og spændende og bruger mange af de nyeste formidlingstendenser. Der kan desuden tilkøbes uddannelsesprogrammer. Vi kan bestemt anbefale museet.

Som en vinkel til et besøg i Amsterdam kan man med klassen læse den seneste tåreperser: ”A Fault in our stars”. Bogen, der også er blevet filmatiseret, handler om et forhold mellem to teenagere, der er døende af kræft. Ikke just det mest muntre koncept men en af de mest intense kærlighedsscener finder sted i Anne Franks hus.  Den bog vil vi i hvert fald læse som optakt til et besøg i Amsterdam, næste gang vi skal afsted.

Van Gogh og Rembrandt  - but of course

Det burde være ulovligt at besøg Amsterdam uden at se malerier af de store mestre: Rembrandt og Van Gogh. Der er mulighed for at se malerierne af de store malere flere steder i byen. Rembrandts hus er et meget oplagt besøg. Her boede og arbejdede Rembrandt fra 1639 til 1658. Det er muligt at se mere end 250 af hans originale raderinger samt personlige ejendele.

Van Gogh museet rummer mere end 200 af Van Goghs malerier, 500 af hans skitser, og er udstillet sammen med nogle af hans mere personlige ejendele og breve. Van Gogh’s billede "Solsikkerne", som hører til et af de mest kendte, er udstillet på museet.

Rijksmuseet:
Rijksmuseet er måske det allerbedste sted at se på kunst i Amsterdam, da det rummer fantastiske malerier fra alle de hollandske mestre – og dem er der mange af, skulle vi hilse og sige. Derfor kan det også anbefales, at man er klar på, hvad eleverne skal have fokus på, da mængden (og kvaliteten) af malerierne er ganske overvældende.

Rijksmuseet er dog utrolig dygtige til at formidle malerierne. Der er flere steder letlæselige beskrivelser af malerierne, hvor man får forklaret teknik eller interessante elementer på billederne. Det egner sig i høj grad til gymnasieelever.

Andre museer som kan anbefales

Amsterdam rummer et utal af museer og oplevelser, og her kommer nogle af de mere utraditionelle, som vi her på studenterguiden mener, kunne være interessante til en studietur.

Som en lidt speciel kuriositet kan man f.eks. besøge Hash og Marihuana museet. Museet følger historien 8000 år tilbage, hvor folk brugte planten til medicin og tøj. Andre udstillinger handler om plantens egenskaber som psykofarmakon. Her kan I se forskellige rygeanordninger og smuglermetoder. Museet kan snildt indgå i en diskussion omkring hash – for eller imod.

Hvis de historiske museer ikke lige er sagen eller hvis der bare skal spises lidt op er der specielt tre museer, som vi på Studenterguiden kan anbefale:  

Heineken Experience, Ajax Museet og Nemo - New Metropolis Science & technology center

Heineken:
Heineken er måske Hollands mest kendte øl, og det meget interaktive og spændende museum er med til at understrege Heinekens betydning. Selve bygningen, der rummer museet, var et bryggeri indtil 1988 og indeholder nu Heineken Experience, der er to ting; dels en historiske gennemgang af bryggeriet og processen med at lave øl og dels en lidt fjollet underholdningsdel. Tilsammen er det dog den perfekte kombination, der gør den egnet til en studietur.  

Ajax Museet:
Et besøg hos Ajax museet består af en rundvisning på Amsterdam Arena med guide og et besøg på Ajaxs museum uden guide. I kan på museet høre historien om den berømte og respekterede klub. Der er bl.a. mulighed for at se de mange pokaler, som klubben har vundet og desuden se billeder af nogle af Ajax' mest kendte spillere. Heriblandt danske spillere som eks. Michael Laudrup og Christian Eriksen.

NEMO:
New Metropolis Science & Technology Center (NEMO) er blevet Amsterdams nye varetegn. Med sit skinnende tag og formet som et skib tager det sig da også usædvanligt flot ud i Amsterdams havn.

Museet rummer eksempler på alle mulige former for videnskab og teknologi. Ved et besøg kan I selv prøve kræfter med nogle af naturens luner og ejendommeligheder. Museet dækker afsindigt mange vinkler og kan derfor bruges på mange måder: her er både det traditionelle omkring vand, vind og vejr, men også omkring DNA, den menneskelige hjerne og moderne teknologi.

Museet er meget velbesøgt, hvilket også vidner om dets høje kvalitet og nytænkning. Oppe fra taget fås en imponerende udsigt over Amsterdams tage, og det er ikke dårligt at indtage en frokost her, skulle vi hilse og sige.

What else to do?

Der er mange, gode cafeer i Amsterdam. Man skal virkeligt unde sig selv at nyde en kold øl på en af cafeerne og se på alle de mange cyklende indfødte. Cyklerne er meget karakteristiske, og det kan være helt forunderligt at se på alle de forskellige former og cykelstile, der findes. Vi var specielt fascineret af de kvindelige cykelister, der kunne cykle omkring i den gammeldagsdamesadel med to ben til samme side. Det så meget elegant ud.     

Bykernen er meget lille, og de gør det let for eleverne at finde rundt, og man behøver heller ikke bruge den helt stor udgift på offentlig transport.  Dog skal det nævnes, at Amsterdam har en alletiders metro og sporvogne. Sæt også tid af til bare at slentre ved kanalerne og se på de fine huse og de smukke kvarterer. Amsterdam er en utrolig smuk by, og det ser man bedst på gåben.

Hvor skal jeg spise?

I Amsterdam skal man ikke spørge; Hvor skal vi spise men i højere grad, hvad skal vi spise? Det er karakteristisk for Amsterdam, at der er køkkener fra alle egne af verden. Her er et hav af indonesiske, indiske, kinesisk, italienske, afrikanske, spanske, nordiske, hollandske, og franske restauranter. Kvaliteten er dog yderst svingende, og det kan virkeligt betale sig at tjekke tripadvisor, inden man sætter sig ind på en cafe.

Jordaan:
I området Jordaan er der specielt mange fine og billige restauranter. Vi spiste et sted, hvor man for en rimelig pris fik en 7 retters menu. Her bestemmer kokken selv menuen, så den kommer som en overraskelse. Der var desuden en ølmenu med. Denne form er blevet lidt af en trend i Amsterdam, og hvis klassen er til det, kan det klart anbefales.

Det med småt

Vi kommer ikke uden om det…. Amsterdam er også kendt for sin hash og det berømte Red Light District. Det er da også ofte, at man går forbi en cafe eller en gruppe venner, hvor man kan dufte den sødelige duft af hash. Men så er det altså heller ikke værre! Det er meget lidt generende og ikke noget, der præger bybilledet i voldsom grad.

Red Light District:
Red Light District med dens sexshops og prostituerede kan være ganske underholdende - og grænseoverskridende at gå igennem. Bydelen lægger unægteligt også op til en spændende diskussion for og imod prostitution, menneskehandel osv. Et besøg i bydelen er derfor oplagt, som en del af et større emne, man kan have påbegyndt derhjemme.  Hvis man gerne vil give sin studietur en social vinkel, er der en anden ting, man kan besøge ud over en aftentur i Red Light District, og det er: De Regenboog Foundation

De Regenboog Foundation:
Organisationen "Regnbuen", som den hedder på dansk, hjælper mere end 200 narkomaner hver dag. Narkomanerne kan benytte "Regnbuens" dagcentre, hvor de kan få et bad, rent tøj og et måltid mad. Derudover tilbyder "Regnbuen" narkomanerne flere aktiviteter og projekter, som de kan deltage i løbet af dagen med henblik på at give dem en mere meningsfyldt tilværelse, og slevfølgelige give dem et afsæt til at komme videre i livet og ud af misbruget. Familie og pårørende kan også få støtte og hjælp på dagcenteret. Under et besøg på centeret i Amsterdam kan I få en præsentation af arbejdet på stedet. Jeres rejsebureauet kan ofte hjælpe med at arrangere besøget. Det er et superfint studiebesøg, der viser nogle af konsekvenserne af Hollands narkotikapolitik.  Sammen med Hashmuset viser det to sider af samme sag.

Og så lige en sidste ting, inden vi forlader dette emne: Det giver selvfølgelig sig selv, at man skal gøre eleverne opmærksomme på, at Red Light District ikke er et godt sted at opholde sig efter mørkets frembrud.

Ud af Amsterdam

Amsterdam ligger dejligt centralt, så der er masser af muligheder for udflugter, hvis man en dag har brug for at lave noget andet med sin klasse.

Haag:
Man kan f.eks. tage til Hollands regeringsby Den Haag. I Haag kan I bl.a. opleve Fredspaladset, der har dannet ramme omkring domsfældelsen over krigsforbrydere fra det tidligere Jugoslavien.  Man kunne i undervisningen have fokus på domstolen og inkorporer et besøg ved selve domstolen. Det er vores erfaring, at det er et emne, som eleverne finder interessant.   

I kunne også besøge den hyggelige by Haarlem. Her finder I bl.a. Hollands ældste museum, med en rig samling af kunst, fossiler og videnskabelige instrumenter.  Hvis man ikke har fået nok af maleirer kan man her besøge Frans Hals museum, som rummer billeder malet af Frans Hals i hans storhedstid. Det er bestemt et besøg værd. 

Corrie ten Boomhuis
:
Et absolut must er at se det, der i daglig tale bliver kaldt for "gemmestedet" eller mere korrekt: ”Corrie ten Boomhuis", Det var her mange flygtninge gemte sig for tyskerne under 2. Verdenskrig. Museet er i dag blevet gendannet med kopier af møblerne fra dengang, hvilket gør museet meget autentisk. Dette museum hænger naturligvis rigtigt godt sammen med et besøg i Annes Franks hus.

Hvis man desuden gerne vil være lidt nørdet – og hvilken lærer gider ikke det ;-)-  og hvis man gerne vil stemple sig som håbløst umoderne, kan man jo fortælle eleverne om, hvordan bydelen i New York (der tidligere hed New Amsterdam er opkaldt efter denne by. Dermed kan man atter understrege Hollands ikke ringe og ubetydelige fortid. 

Afslutningsvis

Vi synes, det er værd at fremhæve, at der virkeligt er mange muligheder for at vinkle en studietur til Amsterdam: kunst, sociale aspekter, 2. verdenskrig osv. Amsterdam er derfor meget, meget mere end en by og et folk i en evig hashrus.

Få hjælp til at finde den bedste rejse og overnatning