8 uundværlige råd hvis du vil droppe rygning

8 uundværlige råd hvis du vil droppe rygning

Rygere er efterhånden en uddøende race. Det ene politiske tiltag efter det andet har reduceret antal steder, rygere kan nyde deres cigaret. Folketinget tog de passive rygeres side under debatten om rygning. De passive rygere følte dengang, at rygere fratog dem retten til at undgå røg, mens rygere har følt, at der er ved diverse rygeforbud er begået et indgreb, der indskrænker deres personlige frie valg til at ryge.
Situationen er dog i dag, at der efterhånden er meget få steder, man må ryge. Det har fået mange til at stoppe, men så er der også de, som ikke har kunne lægge smøgerne fra sig.
Hvis du er en af disse, og ønsker at stoppe, bør du lytte med her.

Der er flere gode grunde til at stoppe. Rygning kan bl.a. forårsage hjertekarsygdomme, diabetes, kræft, mindske ens reproduktive system (mindske chancen for at få børn, eller øge chancen direkte skade ens barn). Konsekvenserne er mange. Dette skal dog ikke blive en opremsning af følgerne ved rygning, da vi alle har hørt historierne mange gange.

Her er nogle gode råd til dig, der planlægger et rygestop:

 1. En langsom start, som mentalt kan forberede dig på dit rygestop.
 • Det kan være svært at tage en kold tyrker. Start evt. ud med kun at have lov til at ryge udenfor, og giv dine vægge en god gang maling, så noget af nikotinen kan forsvinde fra væggene. Det vil give dig en ny og frisk følelse, og du vil i mindre grad være konstant påvirket af rygning.
 1. Find en god grund til at droppe rygning.
 • Dette kan være din familie, penge eller dit helbred, som skal være motivationen til at stoppe med at ryge.
 1. Søg støtte og rådgivning fra din læge.
 • Du kan gå til nikotinudskiftningsterapi eller adfærdsterapi, og i nogle tilfælde vil lægen kunne give dig medicin, der kan gøre dit rygestop lettere.
 1. Afstress på andre måder.
 • Mange rygere ryger for at slappe af. Forkæl dig selv på andre måder, evt. med et boblebad, find en ny hobby, og/eller planlæg at se dine venner noget mere. Holder du dig aktiv og hygger dig, tænker du mindre på rygning.
 1. Alkohol er no go.
 • Du bør holde dig fra alkohol, imens du holder op med at ryge. ”Det er bare en enkelt, og der er jo fest” er en klassisk undskyldning, som får dig til at falde lige i fælden igen.
 1. Spis masser af grønsager og frugt, drik rigeligt med vand og få godt med søvn.
 • Det vigtigste er, at du gør nogle ting, som er sundt for din krop. Det ville være ærgerligt, at erstatte en dårlig vane med en anden, og droppe cigaretter til fordel for burgere og cola.
 1. Falder du, så rejs dig op igen.
 • De færreste rygere er i stand til at holde op med at ryge, den første gang de prøver. Du bør dog ikke give op. Næste gang du forsøger, giver du den bare en ekstra skalle.
 1. Se e-cigaretter som mulighed.
 • E-cigaretter er et sundere alternativ til rygning, hvis man har svært ved at lægge smøgerne fra sig.
  Det gode er her, at du ikke inhalerer tobak, og du vil opleve at dit helbred bliver bedre. Der er desuden bedre muligheder for at komme helt af med afhængigheden af nikotin, da du kan reducere mængden løbende.

Fastlæg en dato, og følger du ovenstående råd, skal du nok opleve en forbedring af din livskvalitet.
Held og lykke med rygestoppet.