3 råd i forbindelse med køb af ny bolig

Står du og er ved at færdiggøre din uddannelse, og er i et fast forhold, så er det naturlige skridt for mange at tænke på familieforøgelse og en større bolig. I forbindelse med køb af ny bolig, er der nogle emotionelle fælder der kan undgås, hvis man er opmærksom på disse på forhånd.

1. Tryghed
Allerede ved gennemsyn af boligen, er det en god ide at have en byggesagkyndig med. Formålet med et gennemsyn er nemlig først og fremmest at se om boligen lever op til jeres personlige krav, men derudover også at give en ide om, hvilken stand boligen er i. Inden I tager afsted for at se boligen, skal I sørge for at få talt om fælles forventninger til boligen. Ved at være på samme side kan I efterfølgende sammenligne indtryk og tale om jeres eventuelle bekymringer.

Ved skødeskrivning eller underskrivelse af købsaftalen er det vigtigt at I har en sagkyndig til at undersøge hvad I skriver under på. Tag eventuelt jeres advokat med til mødet. I kan også kræve at købsaftalen er betinget af, at denne er godkendt af jeres advokat. Ved at inddrage en advokat slipper I dermed for mange unødvendige bekymringer i forbindelse med køb af bolig.

I kan flere steder finde advokater, som tilbyder en pakkeløsning når det kommer til køb af bolig. Her er et godt eksempel
Selvom du har en dygtig ejendomsmægler, så skal man altid have in mente at mægleren er sælgerens mand. Ejendomsmægleren tjener på salget, hvilket gør, at den information du får fra mægleren aldrig vil være objektiv.
En advokat kan blandt andet hjælpe dig med følgende:


- Prisforhandlinger med ejendomsmægleren
- Det juridiske ved købet
- Gennemgang af boligens tilstand og forsikringer
- Undersøgelse af særlige forhold
- En vurdering af din egen økonomi
- Generel rådgivning
- Oprettelse af skøde
- Sørge for sikkerhed ved betalingerne

2. Stress af
I perioden hvor man står mellem boliger, lever man oftest i flytte- og byggerod. Man skal pakke sit liv ned, men samtidig have tid venner, sporten og hver aften tage sig af babyen der ikke vil sove. Det er vigtigt at planlægge, så du stadig har tid til at opretholde et så tæt på normalt hverdagsliv som muligt. Sørg for stadig at få set venner og familie, og have tid til at komme i fitness.

En god måde er at outsource de mest tidskrævende opgaver. Et eksempel på dette er, at det er blevet nemt at bestille sine dagligvarer på nettet. Udover at det er blevet nemmere og mere overskueligt, har de seneste undersøgelser vist, at det ikke er meget dyrere at købe sine dagligvarer på nettet end at købe dem i supermarkedet. Den største forskel er, at sider, der sælger dagligvarer, ofte ikke køre med samme mængder af kampagner og tilbud. Hvis det dog kun er for en begrænset periode, kan den ekstra omkostning godt betale sig i forhold til den ekstra tid man har til overs, som man kan bruge på ting man værdsætter og får en til at stresse af.

Indkøb, rengøring og andre praktiske gøremål er ofte årsagen til kurrer på tråden, hvorfor det godt kan betale sig af lede efter midlertidige løsninger, som kan gøre det hele lidt mere overskueligt.  

3. Afstem forventningerne
Der vil næsten altid være en, som brænder mere for den endelige bolig end den anden i et forhold.
Derfor er det vigtigt ikke at blive ”blind af kærlighed”.
Sørg for, at i får talt om de bekymringerne ved købet i hver især måtte gå med. Er der meget der skal renoveres? Nyt badeværelse eller køkken?

Hvis I skal renovere meget i forbindelse med købet, vil dette typisk en god bunke penge. Penge, som måske tidligere er gået til miniferier og andre fornøjelser. Husk derfor at tænke igennem hvad det er I går ind til og hvordan I ellers kan gøre ting sammen, som ikke vælter budgettet og drømmen.