3 økonomiske punkter du skal have styr på inden studiestart

3 økonomiske punkter du skal have styr på inden studiestart

I slutningen af juli får mange spændte kommende studerende svar på om de er kommet ind på deres drømmestudie. Herefter kan forberedelserne til studiestart og en ny hverdag begynde. I forbindelse med studiestart, er der især mange økonomiske spørgsmål, som der skal være styr på. I denne artikel har vi lavet en miniguide med tre økonomiske punkter, som du skal have styr på i forbindelse med studiestart.  

 

Bolig

For at blive klar til studiestart, skal du først og fremmest have styr på boligsituationen, så du har et sted at bo, når den første studiedag nærmer sig. Rent økonomisk er det ofte svært at finde en god bolig som er til at betale på SU.  

Hvis du har søgt studie i forskellige byer, kan det være svært at gå rigtigt i gang md studiejagten inden du ved, hvor du er kommet ind henne.

Ellers gælder det om at være ude i god tid, for at få fingre i nogle af de billige boliger.

Hvis du får skrevet dig op i god tid, kan du dog være heldig at få plads på et kollegie i nærheden af dit studie, så du kan få en billig bolig tæt på studiet. Kollegie er kendetegnet ved at være billigere end almindelige lejligheder, hvor der samtidig opbygges et godt socialt netværk med andre studerende.

Er du ikke en af de heldige at få et kollegie eller finde en lejlighed tæt på, er der også andre muligheder for at finde bolig. Måske kan dine forældre træde til og hjælpe med et forældrekøb. I det tilfælde kan I søge rådgivning hos en boligadvokat inden, så I finder ud af hvordan i finder en god løsning på forældrekøb.

I kan fx nemt finde en boligadvokat i Aarhus, hvis du har søgt ind på Aarhus universitet og derfor mangler bolig i smilets by.

 

Computer til studiearbejdet

En anden ting, som du skal have styr på, er en god computer til studiearbejdet. En bærbar computer kommer til at danne ramme for en stor del af studiearbejdet og derfor er det vigtigt at du finder den helt rette computer inden studiestart.

Det er en god idé at spare op i lidt tid inden studiet, hvis du skal ud og have ny computer.

Når du skal vælge computer, er der forskellige ting at kigge på, for at du finder en computer der passer til dit studie og dermed de ting du som udgangspunkt skal bruge computeren til.

Det er fx en god idé at overveje hvilken størrelse der vil være god på computerne, for at du får god arbejdsplads, men samtidig har en computer der ikke vejer for meget. Omkring 13-15 tommer vil ofte være den bedste størrelse til studiet.

Sammen med en god computer, er det en god idé at have en god smartphone da du kan bruge den til mange forskellige opgaver på studiet. Specielt unge bruger smartphones til utroligt mange forskellige ting i dag og derfor er en god smartphone også uundværlig til studiestart. Hvis du allerede har en god smartphone, men den evt. skal repareres pga. af en ødelagt skærm eller andre problemer kan du søge hjælp hos IREP, der tilbyder forskellige former for mobil og iPhone reparation.

 

Lav oversigt over andre udgifter

Bolig er klart den største udgift i forbindelse med studiestart, da det kræver meget at finde den rigtige bolig.

Herefter kommer computer, der også hurtigt kan blive en stor udgift for at du kan få en computer der kan holde det meste af studietiden.

Men ud over computer og bolig er der mange løse udgifter, som du ikke kan vide på forhånd hvor meget bliver.

Det er fx til bøger og rustur til studiestarten og andet relevant udstyr, fx notesbøger eller cykel til transport.

Hvis du flytter hjemmefra i forbindelse med studiestart, er der nogle ekstra udgifter i den forbindelse, for at du får alt hvad du skal bruge til at bo selv. Det er fx køkkenudstyr, håndklæder eller en flot Georg Jensen bordløber til din nye spiseplads.

Du kan med fordel prøve at lave en list med alle de udgifter du ved kommer i forbindelse med studiestart, så du ved, hvor mange penge du skal sætte af til studiestarten. Det er svært at få et præcist tal, men hvis du har et estimat er du godt på vej.