Uddannelsesvalg - hvad er værd at overveje?

Uddannelsesvalg - hvad er værd at overveje?

I Danmark er vi så privilegerede, at vi har mulighed for at vælge imellem mange uddannelser og retninger, hvor iblandt langt de fleste, er SU-berettigede.

Er man villig- og har overskud til at gøre den indsats, det kræver at få karaktererne til at matche kravene for drømmeuddannelsen, er der gode chancer for at man bliver optaget.

Der er mange forskellige faktorer, som spiller ind når unge skal vælge uddannelse, og den primære er ofte interesser.

Det er bestemt en god idé at uddanne sig indenfor et felt, som man virkelig interesserer sig for, men det er også værd at overveje, om den hverdag uddannelsen kommer til at føre til bagefter, er noget man kan se sig selv i. Her kommer et par ting, du kan tage op til overvejelse.

 

Undersøg hvordan arbejdsforholdene generelt er, for folk som er uddannet og er i job indenfor det felt, du overvejer at søge ind på. Ikke fordi der nødvendigvis er de samme opfattelser af, hvad gode arbejdsforhold er - men det er værd at forsøge at tænke over, hvad gode arbejdsforhold vil sige for dig.

Hvis det fx betyder stabil indkomst og faste arbejdstider, er det måske ikke lige det kunstneriske felt, du skal uddanne dig indenfor, medmindre du er indforstået med, at du måske kommer til at få opfyldt dit behov for struktur gennem et ufaglært bijob.

 

På samme måde er det værd at overveje en helt generel ting, som ‘vil du arbejde for at leve, eller leve for at arbejde?´. Der er er ikke én af de to tilgange til arbejdslivet, som er bedre end den anden. Succes defineres forskelligt alt efter hvem man spørger, og Gudskelov for det. Måske er tempoet i karriere-reset i virkeligheden slet ikke noget for dig. Eller omvendt - måske føler du dig understimuleret og rastløs, hvis ikke du udfordres på din arbejdsplads.

Det er klart, at der er nogle ting, som er svære at regne ud, før man oplever dem på egen krop, og derfor er der selvfølgelig ikke andet for, end at kaste sig ud i noget, som føles rigtigt. Man har heldigvis altid mulighed for at sadle om i sin retning i livet, og har man brug for lidt hjælp til at finansiere sin nye retning, kan man hos Minifinans nemt tage hurtige lån. Det er nemlig slet ikke givet nu til dags, at vi bliver i det samme job hele livet - vi udvikler os hele tiden som mennesker, og det gælder om at finde de græsgange, som vi føler os godt tilpas i.