Tips til at vælge de rette fag

Tips til at vælge de rette fag

Er du i gang med en videregående uddannelse, vil du formentlig skulle vælge valgfag, tilvalg og andre fag, hvor du selv rette din uddannelse ind på et bestemt spor alt efter din interesse. Der er altid en deadline på, hvornår du senest skal have tilmeldt dig dine fag, og mange ender med at sidde i sidste øjeblik at tage stilling til, hvordan det næste semester skal se ud fagligt. Afhængigt af, hvilken hoveduddannelse du tager, er der rigtig mange udbudte fag. Det kan virke som en uoverkommelig opgave at vælge, da valgene også vil have indflydelse på, hvad du kan i fremtiden – og hvad du kan bidrage med på arbejdsmarkedet. I dette blogindlæg får du nogle tips til, hvordan du kan træffe en beslutning, som du bliver glad for.

Hvad interesserer du dig for?

Først og fremmest er det vigtigt, at du vælger fag, som du rent faktisk har en interesse i. Der er næsten ikke noget værre end at bruge sin tid på noget, som slet ikke fanger én. Hvis du eksempelvis læser biologi eller jura, har du højst sandsynligt valgt uddannelsen, fordi du synes, det er spændende. Hertil er der mange retninger, du kan trække din uddannelse i, og her er det vigtigt, at du sporer dig ind på det, som du kunne tænke dig at arbejde med engang ude i fremtiden. Interesserer du dig mest for menneskekroppen, er det en god idé at starte med at søge efter, hvilke fag der udbydes inden for dette område. Alle universiteter har en portal, hvor du kan søge på de udbudte fag. Går du ind på den uddannelse, du læser, vil du desuden kunne se uddannelsens opbygning.

Brug online-værktøjer

Har du på egen hånd undersøgt, hvad der er af muligheder og skabt et overblik over dine ønsker, interesser og faglige styrker, men er du stadig i tvivl? Så kan det være en fordel at søge efter hjælp på nettet. På uddannelsesstedernes hjemmeside er der en guide eller flere interaktive værktøjer, der kan hjælpe dig med din beslutning. Ved at bruge disse redskaber kan det være, du bliver præsenteret for fag, du umiddelbart ikke troede ville være noget for dig – eller helt havde overset. Selvom det er væsentligt, du giver dig i kast med noget, du har lyst til at fordybe dig i, så kan det at søge bredt og dybt være med til at udvide din horisont og give dig inspiration.

Spørg andre – og hjælp hinanden

Du er langt fra den eneste, der har det svært med at finde ud af, hvad du skal vælge. Bare tænk på, hvor mange unge danskere, der er i gang med at uddanne sig. Eller blot tænk på den medstuderende, der sidder ved siden af dig i forelæsningssalen. Han eller hun står helt sikkert også over for et valg. Et godt råd er derfor at tale med andre. Spørg dine studiekammerater, hvad de har overvejet. Hvis de også stadig går rundt i det uvisse, så kan I sikkert hjælpe hinanden. Alle uddannelser har desuden tilknyttet en studievejledning, som altid er til rådighed. De kan besvare dine spørgsmål, gøre dig mindre forvirret og hjælpe dig med at finde evaluering af undervisning, undervisningsplaner, skemaer og andet, der kan hjælpe dig godt på vej til at træffe en beslutning, du ikke fortryder.