Tips til at holde hjernen fokuseret.

Tips til at holde hjernen fokuseret.

Vi har alle en tendens til at overvurdere, hvor meget vi kan nå at få ordnet i løbet af dagen. Måske arbejder du fuldtid, og dermed går dine bedste vågne timer med at arbejde – og så har du måske ikke længere overskud til at dyrke dine egne interesser, når først arbejdsdagen er ovre. Så hvordan kan du sørge for at holde energiniveauet nogenlunde stabilt i løbet af dagen, så du har overskud til at få mest muligt ud af din fritid?

 

Mange af os mærker især, at det er om eftermiddagen at energien dykker – hvor mange af os også har fri, og pludselig skal have løst afhentning af børn, indkøb og andre ærinder. Dette skyldes først og fremmest vores døgnrytme og hvornår vi spiser måltider, hvor du måske kan nikke genkendende til, at man kan føle sig træt efter måltider, men måske kvikker op senere på aftenen. Så hvad kan man gøre for at arbejde mere effektivt og samtidig udnytte sin fritid optimalt?

 

 

Løft energien med en snack

Selvom man måske bare har siddet på kontoret hele dagen, så kan selv fysiske sportsgrene, såsom fodbold eller basketball, såvel som de mere mentale (f.eks. poker), så er det yderst vigtigt at bevare energien og koncentrationen til at udføre en god strategi effektivt. Her duer helten ikke uden at have nok brændsel i motoren, så derfor anbefaler vi, at man får sig en snack. Her tænker vi naturligvis ikke på en chokoladebar skyllet ned med cola eller andre tomme kalorier, men noget hvor du reelt får noget substans og mineraler. Bananer, knækbrød, rugbrødsmad, smoothie – noget der ikke fylder for meget, men samtidig kan kvikke dig op inden du skal i gang. Sørg for at spise 20-30 minutter inden du skal i gang, så maden får tid til at sætte sig.

 

Få nok søvn

Det lyder simpelt, og du har sikkert hørt det mange gange før, men søvn er den bedste forudsætning du kan give dig selv for en god dag. Mange kommer alt for sent i seng, fordi de enten føler at de kvikker op sent om aftenen, eller man ganske enkelt udsætter at hoppe under dynen, fordi hjernen føler at man ikke har haft nok tid til sig selv. Men når først du har styr på dit søvnmønster i hverdagene, kan du sætte en god rytme i gang og føle, at du får mere ud af dagen. Derudover anbefaler vi også, at man tager sig en eftermiddagslur for en hurtig og nem måde at kvikke op på.

 

Indret din dag efter energiniveau

Har du nogensinde overvejet, hvilken tid på dagen du er mest oplagt og hvornår du mærker et dyk i energien? De fleste mennesker oplever at de er mest friske rent mentalt i timerne efter de er stået op – så om formiddagen inden frokosttid. Det er her, at alt det mentalt krævende arbejde bliver lavet hurtigere. Mange oplever også, at eftermiddagen går noget sløvere med hovedet, og her er det dermed oplagt at holde en pause fra alt ”tænkearbejde” og i stedet bevæge kroppen til fysisk aktivitet, så du kan friske hovedet op igen og få blodet rundt i kroppen. Ved at tilrettelægge dine opgaver og dag (i det omfang det er muligt) efter energiniveau, kan du sørge for, at din produktivitet bliver holdt oppe så længe som muligt. Det betyder, at du også kan få mere tid.

 

Tænk i tidsbesparelser

Endelig, så vil vi også råde dig til at planlægge din eller hele familiens uge, så du både kan holde styr på diverse ærinder og aftaler, og se hvorhenne der kan spares tid. Måske kan du lægge flere ærinder oveni hinanden på én eftermiddag mens du alligevel skal køre børn til og fra sport. På den måde slipper du for at skulle bruge dyrebar transporttid andre dage. Det samme gør sig gældende med madlavning, madplaner og ”mealprepping”, hvor mange også kan spare tid i hverdagen.