Tag et sabbatår inden kandidaten

Tag et sabbatår inden kandidaten

I lang tid har det været hipt at holde en pause mellem gymnasiet og videregående uddannelse. Statistikker viser også, at for hvert år der går, stiger antallet af de såkaldte ‘fjumreår’. Men hvad med os universitetsstuderende? Hvad med pausen mellem bachelor og kanditat?

Sabbatår - skal/skal ikke?

Der har altid været en hed politisk debat om sabbatåret, fordi mange vælger at fjumre året væk. Men hvis du kan mærke, at du trænger til at komme væk fra presset, studiet og opleve noget andet, så er sabbatåret en fin idé.

Hvilke muligheder er der?

Der er et utal af muligheder for, hvordan dit sabbatår kan se ud. Det afhænger naturligvis af, hvilken situation du står i. Trænger du til at få en på opleveren og glemme alt om bøger og eksamener? Så er da der ingen tvivl om, at du skal ud og rejse.

Der er mange forskellige måder at rejse på. Du kan rejse alene, hvis du ønsker alenetid. Måske er du mere interesseret i frivilligt arbejde? Der findes mange portaler heriblandt ​Worldpackers​, hvor du kan udveksle din arbejdskraft for overnatning og mad. Det kan f.eks. styrke dit CV, hvis du finder et job, der har en relation til dit studie.

En anden mulighed er at rejse med dine venner eller veninder, hvis du gerne vil styrke venskabet og opleve verden sammen med andre end dig selv. Det, at rejse et helt år giver mere en bare oplevelsen. Man bliver ofte mere positiv, moden, ansvarsbevidst og hjælpsom.

Det kan også være, at du gerne vil se sabbatåret som et afklaringsår. Bare fordi du har færdiggjort din bachelor, betyder det ikke, at det er den rigtige uddannelse for dig. Mange er stadig i tvivl om sit uddannelsesvalg, efter de har afsluttet sin bachelor. Her er det vigtigt, at du bruger tid på at blive mere afklaret med dig selv om dit uddannelsesvalg og fremtid. Her kan sabbatåret være løsningen for dig. Du kan f.eks. vælge at rejse med fokus på afklaring. En pilgrimsrejse er ofte det mange anbefaler, hvis man har brug for alenetid, tænke over sin fremtid og blive mere afklaret med sig selv. Der er mange pilgrimsrejser at vælge mellem. Den mest anerkendte er Camino de Santiago, som i øvrigt . Der vil altså være rig mulighed for at skabe venskaber undervejs. Det er også en pilgrimsrute, der ikke kræver det store budget. Så længe du får anskaffet dig ​en stor vandrerygsæk​, der kan bære et telt, sovepose og liggeunderlag, så bliver det en forholdsvis billig rejse. Du skal huske på,

at selvom du tager på en rejse for at blive mere afklaret, så skal du ikke forvente, at afklaringen kommer af sig selv.

Hvis du har brug for mere information om det at tage et sabbatår, så har ​UG.dk lavet en informativ artikel om netop det emne​.