Stenbelægning for Gør-det-selv studenten

Stenbelægning for Gør-det-selv studenten

Der kan være mange fordele ved at lave en sti i sin have. Dels kan den bruges som gangsti, så man beskytter planter og græs, men den kan også bruges til at skabe dybde og til at bryde med naturens bløde former. Hvis du går med planer om at anlægge en sti i din have, bør du læse med her. Vi giver dig viden om forskellige slags underlag og om de mange belægningstyper, der findes.

Som student er pengene dog små og derfor er opgaven lige for at løse selv, frem for at hyre en brolægger.
Måske er det ikke i din egen have stien planlægges, men guiden her virker også, hvis det er i dine forældres have, der skal tjenes en skilling
Herunder ser vi på, hvordan du lettest og billigst kommer omkring opgaven.

Muligheder for belægning

Før du kan beslutte dig for, hvilken belægningstype du vil bruge, bør du gøre det klart, hvad din sti skal bruges til. Når du skal vælge belægningstypen, er det nærliggende at vælge stenbelægning, hvis stien bruges som gangsti - men der findes faktisk også mange andre former for belægning, som er gode til formålet.

Stenbelægning

Stenbelægning er, som navnet antyder, belægning med sten eller fliser. Hvis du vælger denne belægningstype, findes der mange forskellige former for sten, som kan opfylde formålet. Du kan vælge at bruge enkelte trædefliser, som graves ned i græsset enkeltvist i en lang række, eller du kan bruge en af nedenstående slags sten og anlægge en samlet sti i din have.

  • Marksten
  • Granitsten
  • Natursten
  • Betonsten
  • Klinker

Grus, perlegrus eller granitskærver

Hvis du er til et mere naturligt og naturtro udseende i din have, bør du overveje at bruge grus, perlegrus eller granitskærver. Alle tre er de velegnede til stier med trafik, ligesom de er gode i det danske klima, hvor det regner meget, fordi vandet kan løbe væk imellem de små sten.

Uanset om du vælger grus, perlegrus eller granitskærver, skal du sørge for, at din havestis underlag er stabilt og forberedt korrekt. Dette gør du på følgende måde:

  • Fjern cirka 20-25 centimeter jord
  • Læg en fiberdug i udgravningen, så regnvand hurtigt kan komme væk
  • Læg et lag med skarpe sten og stamp dem med en pladevibrator
  • Læg gruset på og brug pladevibratoren, indtil overfladen er jævn og tæt
  • Herefter kan du vælge at lægge et ekstra lag grus på i en valgfri farve, men det er ikke nødvendigt

Sand, bark eller træflis

Du kan også vælge at lave en sti af sand, bark eller træflis, hvilket er en af de lettere løsninger, fordi det kræver mindre forberedelse end granitskærver og fliser. Udover at det er let at have med at gøre, er det også naturtro materialer, som giver et naturligt udseende.

Et solidt underlag er altafgørende

Det er vigtigt med et solidt underlag, hvis din sti skal blive en succes. Det kan godt betale sig at bruge tid på at lave dette, fordi det er medvirkende til, at din stenbelægning kommer til at blive stabilt og jævnt, eller at de andre belægningstyper ikke synker.

Før du kan begynde at forberede stiens underlag, skal du afmærke det område, hvor den skal være. Derefter kan du regne ud, hvor mange kvadratmeter stenbelægning, granitskærver, sand eller flis, du skal købe.

Et stabiliserende lag

Uanset dit valg af belægningstype, skal du skabe et stabiliserende lag, som sørger for, at din sti bliver jævn. Dette gør du ved at grave cirka 20 centimeter ned og at fjerne det første jord.

Underlag ved stenbelægning

Vælger du stenbelægning, skal du bygge underlaget op af et bundlag, et bærelag og et afretningslag i grus. Før du gør dette, skal du grave ud, så der er plads til cirka 30 centimeters lag bestående af 15 centimeters bundsikringsgrus, 12 centimeters stabilgrus og 3 centimeters afretningsgrus.

Underlag ved anden belægning

Der skal mindre arbejde med stiens underlag til, hvis du vælger stand, grus, flis eller lignende frem for stenbelægning. Her skal du blot sørge for at grave jord væk. Oftest er der desværre tendens til, at der vokser ukrudt op imellem disse belægningstyper, hvorfor det er en god idé at lægge et tyndt lag fiberdug under belægningen.