Skole vil teste elever for narko

Skole vil teste elever for narko

Søndersø Produktionsskole på Nordfyn, har testet 30 elever for stoffer, og 12 af prøverne havde spor efter narko.

12 unge fra en testgruppe på 30 fra Søndersø Produktionsskole, er i testen blevet afsløret for at have røget hash, eller taget andre stoffer. Konsekvensen bliver at eleverne skal i behandling. Nægter de, skal de forlade skolen.

Det forholdvis høje tal kom som en negativ overraskelse for skolen.

- Det kan vores troværdighed ikke holde til. Og vi vil kun have elever, der ønsker at lære noget, når de er her, fortæller Kasper Bøg der er vejleder på skolen.

De 12 unge der er blevet testet positiv, skal sammen med en vejleder, møde op hos Rusmiddelcenter Odenses ungeafdeling, så det kan blive afklaret om nogle af eleverne skal i behandling.

Flere af de elever der blevet taget, har ikke den store forståelse for skolens fremgangsmåde. Bl.a. 2 piger på 18 og 19, der nu skal på besøg hos rusmiddelcentret, er sure over at skolen blander sig i deres fritid. ”Så længe vi er klar til at passe vores skole om mandagen, så bør skolen ikke blande sig i, hvad vi laver i weekenden”, siger den 19-årige pige fra Otterup-egnen.

Konsulent fra Rusmiddelcenter Odense, Torben Vangsted, er dog heller ikke overbevist om at metoden er den rigtige, når unge skal ud af deres stofmisbrug. Han mener dialog er den bedste vej frem : ”Vi kan se, du har et problem, hvordan kan vi hjælpe dig?”

Produktionsskolen i Søndersø gør sig nu klar til at teste de sidste elever, når de kommer tilbage fra vinterferien. Skolen vil fremover kræve, at eleverne erklærer sig parat til at give en urinprøve, når de indskriver sig til skolen.

”Vores skole skal være stoffri”, siger Kasper Bøg.

Det er ikke kun på Fyn man oplever problemer med stoffer. Ifølge Undervisministeriet, viste en undersøgelse fra tre produktionsskoler i Århus, at ca 30 % af eleverne havde taget stoffer indenfor 3 måneder. Og en ret stor del af disse havde gjort det flere gange om ugen.

Produktionsskoler tilbyder undervisningsforløb med praktisk arbejde i værksteder. Målgruppen er unge under 25 år, som ikke har gennemført en ungdomsuddannelse.