Sådan påvirker kaffe din indlæringsevne og dit helbred

Sådan påvirker kaffe din indlæringsevne og dit helbred

Livet som studerende byder ofte på lange skoledage, opgaveskrivning og pensumlæsning. Mange studerende vælger derfor en opkvikkende kaffe for at øge præstationsevnen og holde sig vågen, når skoledagen skal gennemføres og opgaverne skal løses. Men hvordan påvirker kaffe egentligt dit helbred og din indlæringsevne?

 

Koffeinen i kaffen påvirker din indlæring positivt 

Hvis man indtager kaffe umiddelbart efter, at man har tilegnet sig ny viden, så øger koffeinen i kaffen hukommelsesfunktionen. Det betyder, at du husker den nye viden bedre, da koffeinen medvirker til, at man bedre lagrer informationerne i hjernen. Ifølge en artikel bragt af DR skal der 200 milligram koffein til, for at hukommelsesfunktionen lagrer informationerne mest optimalt. 

Der er også blevet forsket i, hvor den nøjagtige balance ligger i forhold til, hvornår indlæring påvirkes af koffeinen. Her viste forskningen, at de deltagere der havde indtaget 300 milligram koffein, ikke viste bedre resultater end de deltagere, der havde indtaget 200 milligram. Dog viste forskningen, at de deltagere der havde indtaget 100 milligram, havde dårligere resultater, end de deltagere der havde indtaget større mængder. Man har derfor fundet ud af, at 200 milligram koffein er den mest optimale mængde, hvis man ønsker at øge sin hukommelsesfunktion.

 

Vær opmærksom på indholdet af koffein i din kaffe 

Ifølge Fødevarestyrelsen indeholder en normal kop kaffe ca. 50-80 milligram koffein. Det kan derfor være en god idé at være ekstra opmærksom på, hvor meget koffein en enkelt kop kaffe indeholder. Du kan med fordel vælge en kaffe med et højt indhold af koffein, som for eksempel filterkaffe eller en stærk espresso, da denne type kaffe indeholder mere koffein end en normal kop kaffe. På den måde er det lettere at opnå de 200 milligram, som vil øge hukommelsesfunktionen. Det anbefales dog, at man ikke drikker 3-4 kopper kaffe lige efter hinanden for at opnå de 200 milligram, da det kan give både ubehag og maveonde. 

Fødevarestyrelsen anbefaler, at et voksent menneske maksimalt må indtage 400 milligram koffein om dagen, som ca. svarer til 4-6 kopper kaffe, alt efter koffeinindholdet. Er man gravid, anbefaler Fødevarestyrelsen at den gravide maksimalt indtager 300 milligram koffein om dagen. Alternativt kan koffein indtages i pille-form så de 200 milligram opnås lige efter indlæringen, samtidigt med at maven skånes. 

 

Op til 5 kopper kaffe om dagen kan forlænge dit liv 

Kaffe kan ikke kun gøre dig mere vågen, det kan rent faktisk forlænge dit liv. Ifølge en artikel bragt af videnskab.dk, kan op til 5 kopper kaffe om dagen forlænge dit liv, fordi det bekæmper risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes og kræft. 

Forskningen er lavet på baggrund af en gruppe på over 700.000 mennesker fra forskellige kulturelle baggrunde. Resultatet viste, at der var en sammenhæng mellem, at jo flere kopper kaffe testpersonerne drak, desto mindre blev risikoen for at dø. Forskerne fandt frem til, at risikoen for at dø var 12 % lavere hos mandlige kaffedrikkere og 7 % lavere hos kvindelige kaffedrikkere. Dog spiller der også en masse andre faktorer ind, såsom rygning, BMI og kost.

 

Kaffe kan forebygge sygdomme 

Kaffe indeholder nogle forskellige antioxidanter, kaldet polyfenoler, som har en gavnlig effekt på forebyggelse af forskellige sygdomme. Det skyldes, at disse antioxidanter hjælper cellerne med at klare og bekæmpe de sundhedsskadelige frie radikaler i kroppen. De frie radikaler er kemiske og ustabile molekyler, som kan stamme fra eksempelvis luftforurening, tobaksrøg og stråling, og kan være en faktor i udviklingen af kræft. 

Sidder du i en eksamenssituation, hvor du skal præstere, så kan kaffe være et godt hjælpemiddel, da koffeinen i kaffen øger din reaktionshastighed, opmærksomhed og koncentrationsevne. Kaffe har også en positiv indvirkning på hjernen og kan være med til at mindske risikoen for neurodegenerative lidelser såsom Parkinsons og demens. Kaffe har en masse gode fordele og egenskaber, men med så meget andet, så handler det om en balancegang. For meget kaffe kan nemlig føre til en forøgelse af kolesteroltallet, give dig hovedpine eller maveonde.

 

Studerende vil have kvalitetskaffe 

Flere og flere studerende har skiftet den billige pulverkaffe ud med kvalitetskaffe og det er der en ganske særlig grund til. Kaffe kan, udover at øge din indlæring og forlænge dit liv, også give dig en god og intens smagsoplevelse. Mange studerende samles om denne smagsoplevelse, hvilket gør kvalitetskaffe til et socialt samlingspunkt. 

De sidste par år er der poppet utallige kaffebarer op i de større byer, som alle tilbyder hver deres kvalitetskaffe. Også brands som Nespresso har vundet kaffedrikkernes hjerter, da de tilbyder forbrugeren, at de kan lave kvalitetskaffe hurtigt og effektivt, og endda i eget hjem. Denne kaffetrend har skabt en stor bevidsthed hos den almindelige forbruger, hvilket betyder, at flere vælger kvalitetskaffen til og den billige pulverkaffe fra.

 

Forkæl dine smagsløg med en god kop kaffe 

Mange studerende har ikke et uendeligt rådighedsbeløb til de dyre besøg på de forskellige kaffebarer, grundet en stram økonomi. Dog har mange stadig et stort ønske om at drikke kvalitetskaffe hver dag. Her vil en kapselmaskine fra eksempelvis Nespresso være et godt alternativ til en dyr kvalitetskaffe fra en kaffebar. Nespresso er verdensførende inden for kaffemaskiner til den almindelige forbruger og de gør det nemt og hurtigt at lave en god kop kaffe. 

Kapslerne findes i en masse forskellige varianter og intensiteter, som passer til enhver smag. Herudover findes selve kaffemaskinen også i forskellige varianter og prisklasser, hvor selv en studerende kan være med prismæssigt. Forbrugsguiden.dk har udarbejdet en oversigt over de Nespressomaskiner, der er bedst i test. Denne oversigt kan du læse her

Ikke nok med, at en Nespresso laver god kvalitetskaffe til fornuftige penge, så har de også tænkt på miljøet. Selve kaffekapslerne er lavet i aluminium for et bibeholde den gode kaffesmag. Aluminium er et energitungt materiale, men Nespresso har gjort det muligt for forbrugeren at tilbagesende disse aluminumkapsler på en nem måde, så kapslerne kan genanvendes for på den måde at skåne miljøet.