Sådan får du et større rådighedsbeløb på SU

Sådan får du et større rådighedsbeløb på SU

Studietiden er ikke kendt for at være den, hvor du smider om dig med penge. Rådighedsbeløbet – det beløb, du har når du trækker dine faste udgifter fra dine indtægter – kan være nede under tusinde kroner.

Det er det beløb, du skal købe mad og studiebøger for.

Du kan dog gøre flere ting for at få et større rådighedsbeløb i hverdagen. Vi kigger på et par af dem her.

Undgå de hurtige lån

Du ser reklamer for dem i bussen og på internettet, men undgå så vidt muligt de mange hurtige lån online. Det er forbrugslån med renter på den grimme side af 10 %. Du får penge her og nu og en god måned, men alle efterfølgende måneder får du et endnu lavere rådighedsbeløb.

Overvej i stedet et SU-lån, hvis ikke mere arbejde eller lavere udgifter er en mulighed. Her får du en lav rente på 4 % under studietiden og lige nu kun 1 % efter endt studietid. Du begynder ikke at betale af på dine lån før studietiden er omme.

Hurtige lån frister svage sjæle – lad det ikke være dig.

Flyt sammen med andre og del abonnementerne

Det er dyrt at være single. Du smider mere mad ud og betaler varme, selvom der kun er 1 person i lejligheden, der fryser.

Det giver meget bedre mening at flytte sammen flere personer. Bor du lige nu i en lejlighed med flere værelser kan du med fordel få en roommate. Brug eksempelvis portalen FindRoommate til dette.

Hvis du bor i en 1-værelseslejlighed – og det ikke er et billigt kollegieværelse – kan du passende overveje at finde en anden lejlighed sammen med minimum en anden person.

I hovedstadsområdet er det en reel mulighed at flytte sammen med 3-4 andre i en meget stor lejlighed. Det er nemmere at finde en stor lejlighed til 20.000 kroner om måneden end at finde en, der passer lige til dig og en god ven. Du har efter at have fundet den store lejlighed nemt ved at finde andre studerende, der gerne vil bo i lejligheden og betale 3-5.000 kroner for et værelse her.

Vær meget opmærksom på resten af dine faste udgifter. Bor I flere sammen giver det ikke mening at have et Netflix-abonnement hver, når I kan have ét familieabonnement sammen til den halve pris. Hold også øje med, om I betaler for meget for jeres bredbånd, telefon og strøm.

Tjen penge online

En mulighed for at opnå et større rådighedsbeløb er at bruge færre penge. En anden er at tjene flere penge. Den oplagte løsning er at få et studiejob, hvor du kan bruge en dag eller to om ugen.

Som alternativ har du også mulighed for at tjene penge online. Du kan eksempelvis tilbyde din arbejdskraft som tekstforfatter, korrekturlæser eller noget helt tredje.

I de store studiebyer har du tilmed mulighed for at:

  • Deltage i eksperimenter på hospitaler og skadesstuer
  • Melde dig som sæddonor
  • Være hjælper til andre elevers eksamener

Og en række andre ting for at tjene flere penge. Hold øje med opslagstavler – de fysiske såvel som de elektroniske – på studiet for at blive opdateret med hvornår der opstår nye muligheder.