Sådan beskytter du dig mod cyberkriminalitet i onlineundervisning

Sådan beskytter du dig mod cyberkriminalitet i onlineundervisning

Den globale pandemi har vendt op og ned på en del af den ellers så fasttømrede hverdag for mange mennesker. Kravet om afstand og hjemmearbejde fik især onlinemøder og onlineundervisning til at stige markant. Nu, hvor verden er begyndt at vende tilbage til normalen, ser man dog, at mange skoler, institutter og arbejdspladser holder fast i noget af onlineaktiviteten. Den har vist sig at fungere fint, men der lurer dog en lille hage ved den nye udvikling: cyberkriminalitet. For med øget onlineaktivitet skaber man naturligvis større risici for at havne i en cyberkriminel fælde på nettet. Der er dog en lille håndfuld gode råd, man kan følge, for at værne om sit online privatliv.

 

Skab proaktive sikkerhedstiltag

Den direkte vej til øget onlinesikkerhed er ganske enkelt ved at foretage et proaktivt tilvalg af enten antivirusprogrammer eller en online VPN-forbindelse. Sidstnævnte skaber ikke blot øget online privatliv, da man som bruger tildeles en fremmed IP-adresse, således at de besøgte hjemmesider ikke længere kan spore ens geografiske lokation. En VPN krypterer også den pågældende brugers data, således at ingen kan snage i eller stjæle den til tider personfølsomme data, der deles.

 

Besvar aldrig mistænkelige mails

Et stadig større online sikkerhedsproblem er det såkaldte Phishing fænomen. Her er der tale om snedige mails, der udformes af cyberkriminelle med det formål at lokke brugerne til enten at besvare dem eller klikke på et link i de pågældende mails. Disse phishingmails er efterhånden så sofistikerede i deres udformning, at de til forveksling ligner officielle mails fra enten din bank, kommunen, NemID, Skattestyrelsen, PostNord eller andre lignende instanser.

Det kan være svært at spotte svindlen, men værn dig med en vis skepsis, når der kommer uventede mails fra instanser, du ikke selv har været i kontakt med. Tjek også eventuelt den egentlige mailadresse fra afsenderen. Det kan gøres ved at trykke på afsendermailen, hvorved man får vist den reelle mailadresse, der ‘ligger bag’ den falske mailadresse.

 

Undgå offentlige Wi-Fi-netværk på farten

Det hyggelige ved hjemmearbejde eller onlineundervisning er, at man også ofte kan tage sin bærbare med ud i det fri og foretage sine studier og arbejde fra en café eller på byens bibliotek. Men lige så hyggeligt dette scenarie kan forekomme, lige så dystre forekommer de forskellige cybertrusler, der kan lure på et offentligt Wi-Fi-netværk. Mange offentlige hotspots har ingen adgangskode, hvilket betyder, at de er frit tilgængelige for alle. Men også for hackere. At tilgå et offentligt netværk uden kodeord er næsten som at invitere en potentiel hacker indenfor. Så undgå at logge på disse netværk, medmindre du eksempelvis benytter en online VPN.

 

Hold dig fra ukendte hjemmesider

Prokrastinering er næsten en disciplin i sig selv, når man har studeret lidt for længe og lidt for meget. Der kommer derfor perioder, hvor man gerne lige vil have lidt adspredelse fra studierne via lidt onlinesjov i form af spil eller anden underholdning. Nettet bugner af underholdningstilbud som er ganske uskyldige, men der er dog i samme åndedrag lige så mange ondsindede fælder i cyberpace-underholdningen. Så hold dig fra mere eller mindre ukendte hjemmesider, og download aldrig noget fra en hjemmeside, du ikke har kendskab til i forvejen. Man bør i den forbindelse også holde sig fra at klikke på ukendte links, da der her kan gemme sig virus og malware.

 

Pas på uofficielle apps og programmer

Ødelæggende vira og malware kan også gemme sig i apps og programmer, som du downloader til din enhed. Det kan være ordbøger eller andet uofficielt undervisningsværktøj, som du henter fra en mere eller mindre uofficiel kilde. Her bør man også træde aldeles varsomt, da sådanne apps og programmer kan være deciderede minefelter. Sørg derfor for at holde dig til apps og programmer, du kender til, eller som kommer fra officielle kilder.

 

Øget bevidsthed om cybertrusler er et godt skridt på vejen

Udover de nævnte faldgruber i denne artikel samt de sikkerhedsmæssige tiltag, man kan foretage sig, så er øget oplysning og bevidsthed gode værn mod cyberkriminalitet. Jo mere man kender til fænomenerne, desto mere varsom og opmærksom bliver man i sin online færden. Og jo mere opmærksom man er, desto bedre bliver man til at spotte farerne i tide. Når alt kommer til alt, er det jo netop ikke kun ens onlineundervisning, der bliver spoleret, hvis uheldet er ude. Det kan have vidtrækkende konsekvenser at blive ramt af cyberkriminalitet, både økonomisk såvel som personligt, da computeren netop er blevet både vores undervisningsportal og bank samt sociale online opholdssted. Og det skal man værne om.