Populære festivaler i Danmark

Populære festivaler i Danmark

Musik er sjælens talerør og giver livet mening. Uden musik ville verden være et trist sted. Men musik er ikke bare musik. Der er forskel på smag og behag. Oftest er det generationskløfter, der adskiller de forskellige musiksmage. Dog består mange genrer stadig mange årtier efter de første fans er lagt i jorden. De nye genrer der opstår er også baseret på tidligere genrer, så hvad skyldes det at en genre består? Musik sætter minder og gentagelser af disse minder giver en lykkefølelse, som de fleste mennesker ikke vil undvære. Nogle af disse minder opstår gerne til koncerter og på festivaler.

Når det handler om minder er det faktisk ligegyldigt om du er til rock eller opera. Derfor er det et held at der findes så mange forskellige festivaler i Danmark, som henvender sig til alle de gængse musikgenrer. Nedenfor har vi listet en del af de forskellige festivaler, der findes i Danmark og beskrevet nogle af de musikgenrer de tilbyder.

Selvom der er mange forskellige genrer indenfor musik, så er der også en bred musikstil på mange af festivalerne. Dog kan man godt dele festivalerne groft op i tre grupper, og så have en nogenlunde fornemmelse af hvilken genre der er den dominerende.

De tre genrekategorier er:
Rock/Pop, Jazz/Folk og Klassisk.

Der er mere end 120 musikfestivaler i Danmark. Nogle af festivalerne er også mobile, så de foregår i flere byer enten samtidig eller på forskellige datoer. Det gælder blandt andet Grøn Koncert og Vinterjazz. Festivaler er fortrinsvis placeret om sommeren, da det er en udendørs begivenhed og der mange steder er mulighed for overnatning på en tilstødende campingplads eller mark. Festivaler er ikke forbeholdt de store byer, selvom dette måske ville være naturligt. Nogle af de største og mest populære festivaler ligger faktisk i og omkring mindre byer, som mere end fordobler deres indbyggertal når festivalen er på sit højeste. Her kan blandt andet nævnes Langelandsfestivalen ved Rudkøbing, Jelling Musikfestival, Rock under Broen ved Middelfart eller Tønder Festival.

De store festivaler i de mindre byer er selvfølgelig også startet som små festivaler, der bare har vist sig at blive en succes på grund af det populære musik de booker, de hyggelige omgivelser eller traditioner der gør at folk kommer igen år efter år. Vi har udvalgt et par af de mindre festivaler, som vi beskriver lidt nærmere nedenfor.

 

Rock/Popfestivaler:

Jelling Musikfestivalen ligger i hjertet af Jylland, hvorfra vor konge regerede i gamle dage og nu ligger begravet. Festivalen er startet i 1989 og har udviklet sig fra at være en lille festival ude på landet til at være en af de største der kan trække rigtig store navne til. Stilen strækker sig lige fra pop og rock som Nik&Jay, DAD, Kim Larsen over til hiphop og blues, som blandt andet Østkyst Hustlers, BB King, ZZ top, og mange andre danske og udenlandske navne. Jelling Musikfestival er en af de tidligste festivaler på året, som starter sæsonen op. En af de små hyggelige elementer ved Jelling Musikfestival er de små kræmmerboder, som man kan gå og handle i hvis der ikke lige er noget musik man synes om. Hvis du er handelsmand er det måske også lige dig at få en stand på festivalen og sælge til de mange gæster, som ikke forlader pladsen før det sidste nummer er spillet.

Langelandsfestivalen:

En af de mest populære familiefestivaler ligger på Langeland. Den bliver ofte betragtet som et feriemål, hvor der bare er fed musik i baggrunden, som man kan høre mens man bader i det Fynske Sydhav eller nyder sensommersolen med en øl i hånden og ser på børnene der hygger sig.

Langelandsfestivalens logo er en giraf og der er et kæmpe legeland for børn, hvor de kan boltre sig og hygge med snobrød. Det er nærmere en forlystelsespark med musik end en festival med arrangementer. Omkring 300 frivillige står for at passe børnene mens forældrene har noget alene tid til de store navne festivalen byder på. Har du først betalt for billetten, så er alle forlystelser gratis at benytte.

Overnatningsmuligheder er der også nok af. Hvis ikke du har eget telt med, så kan du leje campingvogn eller et giraftelt med plads til fire personer. Festivalspladsen er delt op i mindre sektioner hvor man holder familier samlet i et område og efterskoler og unge festgæster i den anden ende af pladsen.

Der er masser af handels- og kræmmerboder på festivalen som du kan gå rundt og shoppe i. Mange bruger festivalspladsen som et udgangspunkt for udflugter til blandt andet Egeskov slot, de Fynske alper og mange af de andre attraktioner og seværdigheder, der er på Langeland.

Musikstilen går under kategorien rock/pop, men har meget fokus på danske kunstnere, samt en del af de bands der er meget populære blandt børnene. Det er helt sikkert den festival der har slået sit navn bedst fast som en 100% familiefestival.

Rock under broen:

På vej til Jylland i den vestlige ende af Fyn finder man Lillebæltsbroen. Her er en lidt tilsvarende festival til Langelandsfestivalen, dog med knap så meget fokus på børn. Rock under Broen startede et par år før Langelandsfestivalen og haft gengangere som TV2, Thomas Helmig, Kim Larsen og Gnags.  Her er også fokus på de danske kunstnere, men der kommer jævnligt et større udenlandsk band med også.

Festivalen er ikke en overnatningsfestival, da den kun afholdes en enkelt dag. Derfor behøver du ikke have andet end dine solbriller, pung og mobiltelefon med. Så kan du bestille en taxa hvis du vil ind til byen og spise eller tage bussen, som slår vejen forbi festivalpladsen. Et godt lille råd hvis du ikke vil stå i kø i madboderne eller de overfyldte restauranter i Middelfart, er at du kan køre til Fredericia, lige ovre på den anden side af Lillebælt.

Hvis du gerne vil være frivillig kan du spare billetprisen og får adgang til hele festivalpladsen og medhjælperområdet. Derudover får du også forplejning. Hvis du er med i en forening og I gerne vil hjælpe til på festivalen kan I ikke få gratis adgang, men til gengæld får I penge i foreningskassen for hver medhjælper I tilbyder.

Haze over Haarum:

Hvis du kommer ud til Vesterhavet til sommer, helt derud hvor Limfjorden strømmer ud i Nordsøen, så kan du rigtig nyde den friske luft og sommerens sol sammen med hyggen og stemningen på Haze festivalen. Haze festivalen har eksisteret siden 1980, hvor det blot var en håndfuld lokale bands der spillede for en mindre forsamling mennesker.

Når den populære vestjyske festival er på sit højeste, stiger indbyggertallet i Harboøre, som festivalen ligger ved, til det 3 dobbelte. Det er for det meste danske bands der spiller på Haze og genren er overvejende bred, ligesom publikum også dækker over en bred skala fra unge til gamle. Der er både det nyeste nye pop og dance som Kato og Djämes Braun og de gode gammeldags danske kunstnere som Lis Sørensen og Lars Lilholt.

Navnet Haze over Haarum er opstået i sin tid da festivalen foregik ved Haarum Havn, som let bliver tåget og diset. Der er nu ca. 600 mennesker der arbejder frivilligt med festivalen, som er den største kulturbegivenhed i området.

Du kan overnatte på en nærliggende campingplads og hvis ikke du selv har campingvogn kan du leje et opstillet telt eller en fiskehytte inklusiv morgenmadsbilletter og dåseøl. Børn op til og med 12 år kan komme gratis ind ifølge en voksen med gyldig billet.

Jazz/Folk festivaler:

Tønder Festivalen:

Hvis du kører lidt længere sydpå og stopper et par kilometer før den tyske grænse, så rammer du lige ind i Tønderfestivalen. Det er også en af de festivaler der er blevet så populære at indbyggertallet vokser voldsomt og det er en god ide for de lokale at hamstre lidt i butikkerne inden folk kommer for at undgå at varerne er udsolgt. Til gengæld er det ganske godt for restaurationsbranchen.

Tønder festivalen er også en af de ældste festivaler i Danmark. Den har eksisteret siden 1974, hvor det blot var en flok unge mennesker der havde arrangeret en fest der varede i 3 dage, hvor der blev spillet og sunget med på folkeviser. Stilen er derfor også mere folk-agtig end mange af de andre festivaler tilbyder. Det betyder også at du kan finde mange kunstnere her, som du ikke finder på de andre festivaler.

Tønder Festival foregår sidst i august og er derfor en af de sidste festivaler du kan tage til, inden efteråret lægger udendørsmusikken i dvale. Tidspunktet blev sat i tidernes morgen da det passede med hvornår de andre festivaler blev afholdt, så der ikke var overlap.

Vinterjazz:

Vinterjazz arrangeres af Copenhagen Jazz Festival Fonden, som også står for Copenhagen Jazz Festival. Vinterjazz startede i 2001 og foregår i februar. Det er et landsdækkende arrangement, som foregår på mere end 100 spillesteder, hvor over 400 koncerter løber af stablen. Det er nok det største af sin slags i Danmark, hvis ikke i Norden. Det er tiltrængt med et musikarrangement af den slags i den kolde tid, hvor varme toner strømmer helt ud i tæerne og inspirerer til tappen med fødderne. Vinterjazz er en international festival, hvilket gør det muligt at se internationale musikalske gæster optræde mange steder i landet, hvor de normalt ikke ville optræde.

Målgruppen er overvejende i den ældre ende, men det er en rimelig bred målgruppe i det ca. 1/3 af de besøgende på jazzklubberne, hvor arrangementet bliver afholdt er under 35 år. Danmark har opfostret mange kendte jazzlegender som Niels Henning Ørsted Pedersen, Chris Minh Doky, Alex Riel, Mik Schack og Finn Ziegler. Derfor er Danmark et kendt land indenfor jazzgenren og der kommer mange musikturister til i den sammenhæng.

Hvis du gerne vil se en fuld oversigt over alle de festivaler der findes i Danmark, kan du finde dem her på VisitDenmarks hjemmeside.