Påvirker snorken din karakter?

Påvirker snorken din karakter?

Rigtig mange lider af snorken. For nogle kan det være ganske uproblematisk, men for mange er det en decideret plage, der kan påvirke dagligdagen og specielle dage, som eksamensdage, mere end det bør.

Fordi der findes en masse løsninger på problemet, så du selv kan vågne frisk og udhvilet, uden ømhed i næse og hals, eller sove godt selvom din bedre halvdel (når denne ikke snorker) normalvis snorker i omegnen af 100 decibel.

 

Hvad er snorken

Helt grundlæggende er snorken en lyd, der fremkommer pga. vibrationer forsaget af en indsnævring i svælget. Så længe snorken er let eller moderat betegnes det ikke som en sygdom og du kan trygt lade være med at kontakte lægen, med mindre du føler dig generet af det.

Det forekommer i alle aldre, men tager ofte til med alderen og 30 % snorker generelt set, mest mænd. Det forekommer i alle lande, og ikke som visse allergier kun visse steder, f.eks. afslører lidt søgninger på hollandsk som ”wat helpt tegen snurken” og ”snurken oplossen” at de også har problemer og løsninger på snorken.

Hvad kan forværre situationen?

Man kan som med det meste andet i livet gøre en del selv, både for at forebygge og behandle snorken. De vigtigste disponerende faktorer omfatter forkert kost og manglende motion i form af overvægt. Der er også en klar sammenhæng med forbrug af alkohol, tobak og sovemidler til snorken. Til slut er hypotyreose også en disporende faktor.

 

Hvornår er det farligt?

Hvis din snorken er ledsaget af lange vejrtrækningspauser, så er der tale om obstruktiv søvnapnø, som skal behandles. Med behandling kan du roligt prøve at forbedre situationen med en sund livstil (motion, sund mad, ingen alkohol, tobak eller sovepiller) samtidig med du kan se frem til at få en normal hverdag igen. Uden behandling vil du opleve, at du er meget træt i løbet af dagen og måske husker dårligere end normalt.