Lån, når man er studerende – fordele og ulemper

Lån, når man er studerende – fordele og ulemper

Som studerende er det vigtigt at have styr og orden på sin økonomi. Du har som regel oftest mange udgifter og skal holde dig til et stramt månedligt budget. Det kan være at du har været nødt til at låne dig frem til din bolig og studiebøger. Det er et ret almindeligt scenarie og fungerer fint hvis man hurtigt kan betale pengene tilbage efter endt uddannelse. I desperate tider kan man dog tage de nemme udveje såsom kviklån, hvilket kan løbe op på ingen tid. Hvad skal du egentlig huske på, når du optager lån eller overvejer det?

Lån kan være en attraktiv nødhjælp

Flere af dine venner har nok erfaret problemer med at betale deres studielån tilbage og advarer dig. Det skal dog ikke holde dig tilbage hvis du står i en situation og skal betale husleje lige om lidt. Du skal selvfølgelig også finde et lånetilbud der passer til dine behov. Et lån kan have konsekvenser for din fremtidige økonomi, så pas på med at låne rigtig mange penge til småting. Overvej om dine venner kan hjælpe dig med at få råd til nogle nye planter eller prøv at spare sammen. Hvis du allerede nu ved at du bare gerne vil låne penge til diverse ting kan du overveje et forbrugslån. Med et forbrugslån er du ikke bundet til at skulle betale noget bestemt af – du kan bruge pengene som du vil. Du bliver heller ikke stillet til ansvar for sikkerhed, hvilket vil sige at du skal kunne lægge dit forbrug såsom en elcykel til side hvis du pludselig ikke kan betale for den. Vi har fundet et rigtig godt tilbud til dig der gerne vil kunne låne penge samme dag som du sender en ansøgning. Læs videre og bliv klogere på et forbrukslån på dagen.

Hvorfor unge låner sig frem til deres behov

Man ser i stigende grad en tendens blandt unge som låner penge. Det kan f.eks. være SU-lån, som mange unge har optaget under coronakrisen. Det har været en tid, hvor mange måske har mistet sit studiejob eller uddannelsen er sat på pause. Det er også udbredt at optage forbrugslån, specielt da det kan være rart at se de ekstra penge tikke ind på kontoen efter en dyr cafetur. Det er ikke alle studerende som kan bryste sig med et stabilt studiejob eller børneopsparing, så for nogle ser man ikke andre løsninger end et lån. Nogle tyr også til lån da der kan forekomme et socialt pres ved at studere. Der kan opstå forventninger til at have sin egen lejlighed og at man altid er på når der er fredagsbar. Derfor kan unge føle sig presset til at låne sig frem for at kunne møde disse sociale forventninger. Når man starter på studie, kan det blive dyrt at pendle fra sin hjemby, så der opstår der igen et pres om at kunne have råd til egen lejlighed.

Er det nødvendigt med et lån?

Vi har netop gennemgået hvorfor det kan være nødvendigt at tage et lån, men det kan også være unødvendigt. Hvis det er muligt, burde du undgå at tage et lån, men det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort når man er en fattig studerende. Hvis du dog er god til at spare og er fremme i skoene med et budget kan du godt nøjes med din økonomiske livsstil. Bagsiden af medaljen med lån er at man skal betale det tilbage, og det kan blive en dyr sag. Hvis du tager et stort lån såsom SU-lån tænker du sikkert at det ikke bliver et problem at tilbagebetale efter endt uddannelse. Der er bare en risiko for at du sidder tilbage med en gæld der vil følge dig i voksenlivet. Derfor skal lån betragtes som en udvej og ikke den første rute, man tager.