Hvorfor er nattesøvnen vigtig for studietiden?

Hvorfor er nattesøvnen vigtig for studietiden?

Når man studerer, kan der ofte være rigtig mange ting, der trækker, som handler om at holde sig vågen fremfor at blive liggende under dynen og gå tidligt i seng. Det kan være, at sengen bliver underprioriteret på grund af eksaminer, fester, eller fordi der er en masse andre typer sociale arrangementer, der tager tid og står højt på prioriteringslisten. Men søvn er meget vigtigt for at komme igennem studiet og få mest udbytte og læring på samme tid. Her kommer nogle af grundene til, at det er vigtigt for ens tid som studerende at få rigeligt med søvn om natten.

Kroppen har brug for at udskille affaldsstoffer

Når mennesker sover, udskiller de en lang række stoffer, som kroppen ikke har brug for. På den måde bliver ens kredsløb holdt ved lige. Men hvis ens søvn ikke bliver lang nok, og man ikke har nok struktur på det tidspunkt, man går i seng om aftenen, så bliver disse affaldsstoffer ganske enkelt ikke udskilt. Og det kan være et stort problem for ens indlæring. Det kan det, fordi kroppen i så fald ikke har gennemgået den vigtige søvncyklus, der skal til, for at man vågner op med et klart hoved og derved kan præstere så godt, som det overhovedet er muligt.

Manglende søvn giver ofte koncentrationsbesvær

Det kan lyde ret uskyldigt, og det er det også i nogle tilfælde. Men hvis man får en dårlig søvnrytme, hvor man ofte går sent i seng og står tidligt op for at nå til forelæsning, gruppearbejde eller få den gode plads på læsesalen, så bliver det også til et kronisk problem for ens indlæring. For det vil i længden betyde, at man vil have mindre overskud til at gøre det ekstra på studiet, der i sidste ende kan bidrage til, at man skiller sig ud fra mængden og kan bidrage med noget anderledes og noget helt nyt til ens fag.

Kroppen bliver stresset

Når kroppen har en skæv søvnrytme, bliver den stresset – også selvom man som menneske ikke nødvendigvis føler, at man har travlt. Men hvis kroppen er stresset, vil hjernen ofte også have svært ved at fokusere over længere tid, og det kan i sidste ende betyde, at vigtig viden og ikke mindst vigtig indlæring vil gå tabt. Derudover skal sengen være af en god kvalitet, der sikrer ens nattesøvn. Har du ikke allerede den bedste seng, så find bedst-i-test-elevationssenge her, hvor der nok skal være lige den, du har brug for.