Hjælp til job: dine rettigheder og løn

Hjælp til job: dine rettigheder og løn

StudenterGuiden.dk har indgået et samarbejde med HK Ungdom om hjælp til rettigheder og løn i forbindelse med job og ansættelse. HK Ungdom har udarbejdet en lille guide til de vigtigste ting som du skal være opmærksom på, når du bliver ansat og du kan læse dem her på StudenterGuiden.dk:

Dine rettigheder Når du har et arbejde har du en række rettigheder. Tjek altid, om der er styr på det. Hvis ikke du får hvad du har ret til skyldes det ofte at din chef ikke kender reglerne. Du har ret til:

  • En ansættelseskontrakt, hvis du er ansat i mere end en måned og har minimum 8 timer om ugen. I kontrakten skal der stå hvad du arbejder med, hvor meget du skal arbejde og hvad du skal have i løn.
  • Løn under sygdom, hvis du har været ansat i 8 uger og har haft minimum 74 timer. Hvis du bliver syg skal du stadig have din løn.
  • Et sikkert arbejdsmiljø, hvor du ikke arbejder med farlige maskiner eller kemikalier. Du skal instrueres i hvordan du undgår arbejdsskader og du har også ret til det nødvendige sikkerhedsudstyr.
  • En ordentlig grund hvis du bliver fyret. Du kan ikke blive fyret uden nogen grund. Og det er ikke grund nok, at du er fyldt 18. Bed altid om at få en skriftlig begrundelse for din fyring og hvis den til din fagforening.
  • Feriepenge, så du har råd til at holde ferie. Du skal have 12,5 % oveni din løn sat af til ferie. Fremgår feriepengene ikke af din lønseddel, så spørg din arbejdsgiver om han har husket at give dig det.

Hvad skal jeg have i løn? / Er der en mindsteløn? I Danmark er der ikke en mindsteløn. Når man alligevel hører folk snakke om en mindsteløn som f.eks. flaskedreng er det fordi at arbejdsgivere og fagforeninger har aftalt en mindsteløn. Det kaldes en overenskomst. En overenskomst dækker kun de virksomheder der har sagt ja til den. Det har rigtigt mange små virksomheder ikke. Derfor er man kun sikret en mindsteløn, hvis man arbejder et sted med overenskomst. Ofte kan du dog forhandle dig frem til den samme løn som i overenskomsten. Du kan se mindstelønnen i overenskomster for de fleste fritidsjobs her: Jobpatruljen På samme måde som løn, er tillæg for arbejde om aftenen og i weekenderne ikke noget man er sikret gennem lov, men kun gennem overenskomster. Ikke alle er dækket af en overenskomst. Er du i tvivl så tjek din ansættelseskontrakt.

Hvor meget må jeg arbejde? For at beskytte fritidsjobbere, er der klare regler for, hvor meget du må arbejde. Arbejdstiden afhænger af, hvor gammel du er, om du går i skole, og hvilket slags job du har. Her kan du se, hvor lang tid og på hvilke tidspunkter du må arbejde: Jobpatruljen

HK-Ungdom. HK er din fagforening hvis du arbejder i en butik eller på et kontor. Er du medlem hos os får du en masse spændende arrangementer og hjælp, hvis der er problemer med dit arbejde. Det er meget billigt at være medlem hos os når du har et fritidsjob. Til gengæld kan du ringe til os døgnet rundt og få gode råd. Læs mere om os på Jeg er fritids-jobber. Er du ikke ansat inden for HK’s område er det stadig en god idé at være med i en fagforening. Læs mere om hvor du skal være medlem på Fagforeninger. Har du spørgsmål til dine rettigheder eller andet kan du altid ringe til vores hotline på 80 24 10 10