Grundvandsprojekt belønnes med bryggeri-legat til studerende

Grundvandsprojekt belønnes med bryggeri-legat til studerende

Et ingeniørspeciale, som fokuserer på at rense grundvandet for jern ved at sammenligne resultater fra to jyske vandværker, bliver nu hjulpet på vej af støtte fra Carlsbergs Mindelegat. Modtageren er den 27-årige polsk-fødte kemiingeniørstuderende Kartarzyna Arturi fra Aalborg Universitet Esbjerg.

Kemiingeniørstuderende Kartarzyna Arturi fra Aalborg Universitet Esbjerg modtager legat fra Carlsberg.- Jeg blev overrasket, stolt og meget glad, da jeg hørte, at jeg ville få stipendiet. Det er en stor udmærkelse, og det giver mig mulighed for at investere i materiale og deltage i konferencer i tilknytning til mit speciale. Desuden er det godt at have stående på mit CV, når jeg er færdig på universitetet, fortæller legatmodtageren på det flydende danske, som hun har tillagt sig efter syv års ophold i Danmark.

Kartarzyna Arturi gik et enkelt år på universitetet i hjemlandet i Polen, og hun kom oprindelig kun til Danmark for at arbejde i kortere tid.

- Men jeg blev tiltrukket af den anderledes projektbaserede studieform, som adskiller sig meget fra den mere traditionelle undervisning, jeg oplevede i Polen, fortæller hun.

Ydmyg og imponerende dygtig

Legatet på 75.000 kroner blev overrakt ved et arrangement i København torsdag. At Kartarzyna Arturi befandt sig blandt dette års otte udvalgte modtagere skyldes blandt andet en helhjertet anbefaling fra hendes vejleder, sektionsleder Erik Gydesen Søgaard fra Sektion for Kemiteknologi på AAU Esbjerg.

- Kartarzyna går stille med dørene og skilter ikke med, hvor god hun er. Men jeg har fulgt hende gennem flere år, og hun er utroligt aktiv og dygtig. Tidligere i studiet var hun eksempelvis med til at lave et kæmpe arbejde i et projekt om tungmetaller på et forbrændingsanlæg med meget grundigt og imponerende laboratoriearbejde, fortæller Erik Gydesen Søgaard.

Jernalderboplads-rester i vandet

Det igangværende specialearbejde om jern i grundvandet kan også give vigtigt input til Esbjerg-forskernes øvrige indsats, hvor drikkevandsrensning netop er et højt prioriteret område. Store forekomster af jern i grundvandet ses typisk i områder, hvor der har været jernalderbopladser. Jernet fjernes fra vandet ved hjælp af iltning og udfældning. Undertiden deltager mikroorganismer i form af bakterier i denne iltning gennem dannelse af såkaldte biopolymerer. Kartarzyna Arturi vil sammenligne udfældninger fra forskellige vandværker med henblik på at identificere, om mikroorganismer har haft en væsentlig andel i processen. Vandværker i Astrup nær Esbjerg og Jernvedlund ved Gredstedbro er de første, der vil blive inddraget i undersøgelserne. I praksis vil det blandt andet ske ved at undersøge jernslammet og vand fra værkerne med en række instrumenter baseret på røntgenstråling og mikroskoper til nanoskala.

Hvis alt går efter planen, afslutter Kartarzyna Arturi specialet og uddannelsen til sommer, men det betyder ikke, at hun er færdig med at bekymre sig om kvaliteten af vores drikkevand.

- Hvis jeg kan få lov til det, vil jeg stadig gerne lave noget på samme område og beskæftige mig med biokemi og vandrensning, siger hun.

Kilde: AAU