En fejlfri opgavetekst er din genvej til en topkarakter

En fejlfri opgavetekst er din genvej til en topkarakter

Stavefejl, kommafejl og grammatiske fejl trækker altid ned og er med til at undergrave troværdigheden at en tekst. Det gælder også den tekst, du skriver i de opgaver, du afleverer på dit studie. Så når det er ekstra vigtigt, at din opgave er fejlfri, bør du ofre penge på en korrekturlæser. Det kan sikre dig en genvej til den topkarakter, som din opgave fortjener og redde dig fra pinlige fejl.

Problemet ved en tekst med fejl i kan nok bedst forklares med den gamle talemåde: ”Tekst er som et par briller! Det er først, når de er fedtede, du kan se, at du har dem på”.

Talemåden hentyder til, at stave-, komma- og andre grammatiske fejl oftest får os til at stoppe op og nærlæse teksten for at forstå den. Det gør teksten til fedtpletten på dine briller, fordi fejlene tvinger os til at koncentrere os om teksten i stedet for den mening, som teksten gerne skulle formidle.

 

Stavefejl svækker din teksts troværdighed

Samtidig efterlader fejlene i teksten et sjusket indtryk, som er med til at svække troværdigheden af det, du har skrevet. Hvis forfatteren ikke engang kan stave til det her nemme ord, hvordan skal jeg så kunne stole på, at han eller hun har forstået emnet, tænker læseren hurtigt – specielt hvis der er flere fejl i teksten.

Er læseren din lærer eller endnu værre din censor, som er ved at læse din eksamensopgave, kan det hurtigt få indflydelse på helhedsindtrykket af opgaven. Derved bringer fejlene din karakter i fare – og det er jo surt, hvis det kunne være undgået.

 

Derfor kan/ skal venner og familie ikke læse korrektur

Selvfølgelig kan du få en af dine studiekammerater, din kæreste eller dine forældre til at læse din opgave igennem. Men det er ikke nogen garanti for, at du ender med at stå med en fejlfri tekst – med mindre en af dem er en sprognørd eller arbejder professionelt med tekst hver dag.

For retstavningen og reglerne for kommasætning ændrer sig løbende. Det er noget, de færreste går op i, medmindre de netop lever af at skrive, redigere eller på anden måde arbejder professionelt med tekst.

Samtidig er dine venner og familie oftest alt for positive i bedømmelsen af din tekst. Så selv om du måske har skrevet noget forfærdeligt sludder, er det ikke sikkert, at de nænner at fortælle dig det.

Det kan også være, at de simpelthen ikke har den nødvendige, faglige viden til at bedømme teksten ud fra et mere akademisk synspunkt. Og hvordan vil det påvirke jeres forhold, hvis de har overset en eller flere fejl, så du alligevel ender med en dårlig karakter?

Derfor er det sjældent en god ide at bede venner og familie om at lege korrekturlæsere.

 

Professionel korrektur behøver ikke koste kassen

Men heldigvis behøver professionel korrektur ikke at koste kassen. For oftest kan du få korrektur med studierabat hos mange korrekturbureauer.

Det betyder, at du får en professionel  korrekturlæser til at læse din eksamens- eller specialeopgave igennem. Her er du sikker på, at vedkommende er helt opdateret på de nyeste retstavnings- og grammatikregler, ligesom vedkommende kan fungere som et sæt friske og helt upartiske øjne på din opgave.

Det gør den professionelle korrekturlæser til den genvej til en topkarakter, som din opgave fortjener.