Efter skolen – hvad så nu?

Efter skolen – hvad så nu?

Tillykke! Du er færdig med skolen og skal nu til at tage det næste skridt og det er ikke lige helt sikkert, at du ved, hvad det næste skridt skal være. Men det er her, vi kommer ind. Der er nemlig masser af muligheder lige fra studiejobs til nye, spændende uddannelser til sabbatår og meget mere og uanset, hvilke planer du går og lægger, så finder du helt sikkert lidt inspiration i denne artikel.

Der er nemlig virkelig mange muligheder og efter skolen er i hus er der netop tid til at udforske alle mulighederne. Det er en tid, hvor du kan rejse, arbejde eller dykke ned i dine hobbyer og passioner og finde ud af, hvad det virkelig er, du brænder for. Det kan være, at du dyrker en specifik hobby eller måske et spil og gerne vil gøre noget mere ud af det som for eksempel at bruge det som springbræt til et inspirerende foretagende. Det har den professionelle poker- og skakspiller Jennifer Shahade for eksempel gjort gennem sit arbejde med at få unge, udsatte piger væk fra gaderne og i gang med at spille skak.

Tag et sabbatår

Vi starter lige på og hårdt med noget af det, som mange unge kaster sig ud i, når de er færdig med skolen – nemlig et sabbatår. Et sabbatår kan bruges på mange forskellige ting. Du kan for eksempel tage på højskole, hvor du kan tage et ophold af kortere eller længere varighed, som kan være med til at afklare, hvad du skal lave fremover. Der er ingen karakterer eller eksamenspres og du får derfor lov til at udforske forskellige ting, mens du skaber nye venskaber i et skønt fællesskab med ligesindede. Højskoler udbyder et bredt udvalg af forskellige fag og aktiviteter og du kan både bruge fagene til at dykke ned i ting, der interesserer dig, eller til at forberede dig til din fremtid ved for eksempel at tage fag, der forbereder dig på optagelsesprøven til politiskolen.

Du kan også finde et spændende arbejde som for eksempel pædagogmedhjælper, lærervikar, arbejde på en fabrik, i en butik eller noget helt femte. Pointen er, at du får en masse god erhvervserfaring og kan prøve nogle forskellige fag af, samtidig med at du tjener penge til at flytte hjemmefra, tage på udlandsophold eller noget andet. Og det bringer os faktisk til det næste, som fortjener et helt punkt for sig selv. For du kan nemlig også tage på en backpackertur.

Tag ud og oplev verden med rygsæk

Mange unge, som vælger at tage et sabbatår, vælger at kombinere arbejde med en såkaldt backpackerrejse for at opleve verden, møde nye mennesker, se nye kulturer og lære nye skikke. Det er et eventyr for livet. Der er flere forskellige måder at gøre det på. Nogle tager på grupperejser og pakkerejser, der allerede er designet og tilrettelagt ned til mindste detalje. Det kan være en god måde at gøre det på, hvis man ikke er vant til at rejse. Andre vælger selv at planlægge deres tur enten alene eller med en gruppe venner, men man kan også spørge et rejsebureau til råds. Det er også forskelligt, hvilke destinationer, man vælger, og hvor lang tid rejsen skal vare. Den gennemsnitlige backpackerrejser tager omkring 2-3 måneder, men man kan både gøre det længere eller kortere. Det hele afhænger af, hvor lang tid du har til rådighed og hvor stort et budget, du har. De mest populære rejsedestinationer for denne type rejser er Australien, New Zealand, USA, Thailand, Vietnam, Fiji og USA.

Nogle kombinerer også rejse og arbejde og tager på såkaldte working holidays, hvor de for eksempel arbejder på en farm i Australien

Læs videre

Det kan også være, du bare skal direkte videre på en videregående uddannelse og i så fald er der nok af valgmuligheder. Tag ud på de forskellige universiteter og se det an og tal med deres studievejleder – hvis du altså ikke allerede ved, hvad du gerne vil læse. Det kan også være, at du bare er helt afklaret med, hvad du gerne vil læse, og derfor går målrettet efter en plads på drømmestudiet. I så fald er det bare at give den gas. Men der er altid hjælp at hente hos studievejlederne, hvis du ikke er helt sikker på dit valg endnu.

Tag et praktikophold

Et praktikophold enten hjemme eller i udlandet kan være en virkelig god mulighed for at lære noget om dit fag og samtidig få noget relevant erhvervserfaring. Alt afhængig af, hvor du vælger at tage i praktik henne, kan det også være, du samtidig kan lære et nyt sprog og det er altid et plus.

Der er dermed nok at give sig i kast med, når huen er i hus – det er bare at finde ud af, hvad du allerhelst vil.