Danmarks universiteter i krise

Danmarks universiteter i krise

Aldrig har der været så mange færdige studenter som i år, alligevel er ansøgningerne til universiteterne, og de andre videregående uddannelser, lavere end nogensinde.

Skylden tillægges som tidligere de nye strammere regler og at det lige nu er meget let at få gode jobs.

Faldet i ansøgninger er faktisk så katastrofalt at SF ønsker at ændre på adgangskravene og universiteterne overvejer at blive enige om at nedlægge mindre studier, så de kun udbydes på et enkelt universitet.

Grunden til at SF ønsker ændringer i reglerne er, at færre ansøgere betyder, at ansøgere med lavere karakter-gennemsnit pludselig får adgang til de mere krævende uddannelser. F.eks. kom alle ind på statskundskab i Århus i år, og der er stadig ledige pladser. At studenter med lavere gennemsnit kommer ind på de krævende uddannelser øger frafaldet - i hvert fald i følge alle statistikker.

Og dette yderligere frafald vil få universiteternes pengepung til at bløde endnu mere end de i forvejen gør med de få elever de får ind. Det er samme årsag til at universiteterne sandsynligvis vil slå mindre studier sammen på sigt, og dermed kun udbyde dem ét sted i landet, da der ikke er nok elever til det økonomisk kan svare sig, at udbyde uddannelserne flere steder i landet.

Det ligner en ond spiral Danmarks uddannelsessystem er havnet i. StudenterGuiden.dk følger sagen.