Baresso

Baresso


Hos Baresso kan du slappe af til en lækker kop kaffe, kakao, iceblend, eller en af Baressos andre lækre specialiteter.

Caféerne er hyggelige og afslappende at sidde i og stemningen på stedet også derefter. Man kan også vælge at tage sin drik, eller lette ret, med på farten, hvis man skal hurtigt videre. Der er masser af tilbud til folk der ikke er meget for kaffe og endnu flere til kaffeelskerne. Baresso er også et oplagt sted, at få sig et studiejob.

Om kaffen

Kaffetræet vokser i over 50 lande i et bælte rundt om jorden, som strækker sig mellem Krebsens og Stenbukkens vendekreds. Kaffetræet vokser i mellem 500 og 2.000 meters højde over havet og kræver specielle klimatiske betingelser. En gennemsnitstemperatur på 19-25º C, rigelig regn i vækstperioden og frugtbar jord. Kaffetræet kan sagtens tåle lav temperatur i en kort periode, men ikke frost. Derfor kan  kaffedyrkning kun foregå i subtropiske og tropisk klima.

Kaffetræet kan blive over 10 meter højt men bliver beskåret til 2-3 meter alt efter dyrkningssted. Beskæringen gør det lettere at passe og plukke kaffebærene. Først når træet er 4 fire år, giver det en god høst. Flere steder planter man skyggetræer mellem kaffetræerne. Skyggetræerne virker som parasoller, der beskytter mod solen og forbedrer jordens mikroklima til gavn for kaffetræerne.

Kaffetræets blomster er hvide og dufter som jasmin. Blomstringen varer 2-3 dage, og efter blomstringen kommer der grønne bær, der bliver dybrøde, når de er modne. Fra blomstringen til den endelige modning af bærrene går der 8-9 måneder. Et kaffetræ vil ofte have blomster, grønne bær og modne bær samtidig på den samme gren.

Hvor kommer kaffen fra

Her kan du læse om alle vores kaffer, som du kan købe som bønner og tage med hjem. Du kan få dem formalet i kaffebaren i tre formalingsgrader: til espresso, til filterkaffe og til stempelkaffe.

Kafferne er delt op i tre hovedgrupper:
- Baresso Single Estates, som betyder at kaffen kommer fra en bestemt kaffefarm
- Baresso Single Origins, som betyder at kaffen kommer fra et bestemt område og
- Baresso Blends der, som navnet siger, er en blandingskaffe, der er blandet i et forhold og af forskellige kvalitetskaffer, der klæder hinanden og fremhæver forskellige karakteristika, som gør blandingerne unikke for vores kaffebar.

Høst, vask og tørring

Kaffehøsten foregår på forskellige tidspunkter af året i de forskellige lande. Det er meget arbejdskrævende at høste kaffe. Især for de fine kvalitetskaffer, hvor det kun er de modne bær der plukkes. Alle bærrene modner ikke samtidigt, derfor er det nødvendigt at plukke fra samme træ mange gange. Der går ca. 5.000 bær eller 8.000-10.000 bønner til 1 kg. ristet kaffe. Fra hvert træ høstes godt et halvt kilo kaffe. Kaffebønnerne er frøene inde i det modne bær.

Der er normalt to bønner i et bær. Disse to bønner kaldes fladbønner og ligger med den flade side mod hinanden. I en hel del tilfælde dannes kun en enkelt rund bønne i stedet for to fladbønner, en såkaldt perlebønne.

Når kaffebærrene er høstet, skal de behandles så hurtigt som muligt for at undgå ændringer i bærrets kerne. Behandlingen kan foregå enten på den våde metode (vasket kaffe) eller den tørre metode (uvasket kaffe). Det afhænger blandt andet af vandforsyningen i dyrkningsområdet.

Ved den våde metode fjerner man frugtkødet mekanisk, og kaffebønnerne gennemgår en omhyggelig kontrolleret gæringsproces, der påvirker kaffens smag. Herefter bliver bønnerne vasket grundigt i rent vand og derefter tørret i solen i 4-5 dage på tørrepladser.

Maskiner fjerner pergamenthinden og det meste af silverskin fra bønnerne, der herefter bliver sorteret og klassificeret til forskellige kvalitetsniveauer.

Ved den tørre metode bliver de hele kaffebær tøret i solen i 2-3 uger på tørrepladser. Adskillige gange i løbet af dagen bliver kaffebærrene vendt med skrabere, for at kunne tørre jævnt. Når bærrene er tørre, bliver frugtkød og hinder fjernet maskinelt, inden de bliver sorteret og klassificeret til forskellige kvalitetsniveauer.

Kaffe behandlet efter den våde metode har sædvanligvis en friskere og livligere smag (er mere syrlig) end kaffe behandlet efter den tørre metode, som har en tendens til at være mere dæmpet (mindre syrlig) men absolut aromarig og velsmagende.

Begge metoder frembringer fremragende kvalitetskaffer.




Adresse

Århus:
Banegårdspladsen
Bruuns Galleri
Frederiksgade
Ryesgade
Søndergade


Kontakt info

Telefon: 86 75 95 94
Telefon: 86 13 13 81
Telefon: 86 75 95 98


Åbningstider

Åbningstiderne varierer fra café til café, men Baresso holder normalt åbent fra tidlig morgen til tidlig aften.


Website

Baresso's website



Baresso
Baresso
Baresso
Baresso