3 tips til et bedre speciale

3 tips til et bedre speciale

Specialet er en af de vigtigste opgaver som studerende af flere årsager. For det første er du ansvarlig for opgavens emne, tematikker og struktur, hvilket stiller store krav til din selvstændighed og disciplin – der er ingen vejleder eller fagansvarlig, som holder dig i ørene og hjælper dig i mål. Ydermere er specialet afrundingen på dit studie, hvor du kombinerer flere fagområder i én opgave. Den normerede tid på et helt semester (6 måneder) kan virke som lang tid nu og her, men tro os – rigtig mange vil opleve at befinde sig i den såkaldte specialesump, hvor man sidder fast, og alt virker uoverskueligt. I denne opgave har vi samlet tre tips, der forhåbentligt kan hjælpe dig med at undgå specialekrisen og få styr på din opgave.

Find et emne, der interesserer dig

Det første råd kan måske virke trivielt, men rigtig mange vælger desværre emne ud fra en forventning om, hvad der giver en god karakter. Det kan godt være, at kapitalstrukturer i relation til insolvens virker som et emne, der garanterer en høj karakter, men hvis du ikke kan engagere dig i din opgave, får du svært ved at overbevise din vejleder og censor om, at du fortjener en bedømmelse i den højere ende af skalaen.

Lav en tidsplan og hold dig til den

Et halvt år er forholdsvis lang tid, men har du ikke nogen realistisk køreplan, vil du sandsynligvis opleve, at tid hurtigt bliver en knap ressource. I tidsplanen bør du have et klart overblik over, hvad du skal nå og hvornår. Planlæg milestones hver 2. eller 3. uge, så du løbende kan vurdere, hvorvidt alt forløber efter tidsplanen. Hvis planen skrider en smule, kommer det således ikke bag på dig i sidste øjeblik, hvor det er for sent. Husk, at der både skal være tid til sociale arrangementer, afslapning på sofaen og fysisk aktivitet – du behøver altså ikke at lukke dig inde på dit værelse de næste 6 måneder. Er du ikke skarp på grammatik, semantik og syntaks, kan du overveje at lade andre forestå korrekturlæsningen af dit speciale, så du sparer tid og får en opgave, der er velformuleret og fejlfri – det vil censor med sikkerhed sætte pris på. TEXTA tilbyder eksempelvis billig korrekturlæsning af specialer til blot 350 kr. i timen eksl. moms.

Allier dig med erhvervslivet

Ønsker du, at dit speciale skal veje ekstra tungt på dit CV (foruden den gode karakter, selvfølgelig), er det en rigtig god idé at alliere sig med en virksomhed i forbindelse med specialeskrivningen. På denne måde får du et mere konkret og praktisk udgangspunkt, som forholder sig til en virkelig problemstilling i erhvervslivet. Mange virksomheder tilbyder desuden løbende sparring og evaluering. Med et praktisk, konkret og relevant speciale på dit CV viser du endvidere for fremtidige arbejdsgivere, at du formår at kombinere teori og praksis, hvilket mange virksomheder sætter pris på og vægter højt i forbindelse med rekruttering af nye medarbejdere.