Tjener

By Offentlig støtte Uddannelseskategori Varighed Adgangskrav Uddannelsesinstitution
København SU berettiget Erhvervsuddannelser 4 år Folkeskole Hotel- og Restaurantskolen
Kold College
Hansenberg
/HeleDanmark/byguidested
By København
Offentlig støtte SU berettiget
Uddannelseskategori Erhvervsuddannelser
Varighed 4 år
Adgangskrav Folkeskole
Uddannelsesinstitution Hotel- og Restaurantskolen
Kold College
Hansenberg
/HeleDanmark/byguidested
Tjener

Alt efter om du blot skal servere til en fest, eller du skal kende til alle de gode vine og de kotymer og traditioner, der er ved at sidde rundt om et bord, så kan du uddanne dig til tjener.


Tjenerfaget er et gammelt traditionelt fag, der har eksisteret ligeså længe der har eksisteret nogen der gerne ville betjenes. Tidligere var det dog mest slaver der gjorde dette arbejde, men efterhånden som vi er kommet ind i den moderne tid er det blevet et mere præstigefyldt arbejde at være tjener.


Nu er det nemlig ikke bare det, at kunne flytte en tallerken med noget mad fra A til B. Nu skal du næsten også være vært og underholder ved festen eller på restauranten. Når gæsterne ankommer skal du anvise dem en plads og hele tiden sørge for at de føler sig opvartet. Du skal kende forskellen på de forskellige rød- og hvidvine, så du ved lige netop hvilken vin der passer bedst til det mad gæsterne bestiller. Det kan være en kunst at kende til gæsternes smag af vin og ud fra dette anbefale hvilken mad de bør bestille. Når gæsterne er gået, skal du kunne dække bordet igen, så det ser ud som en udstilling.


Der er desuden også en del sproglære i faget som tjener, da der ofte kommer turister på de fine restauranter. Og derudover er der selvfølgelig en masse franske udtryk i den gastronomiske branche.


Da det er en servicebranche er det vigtigt netop at kunne udvise service og altid have et smil på læben uanset hvad der sker.


Uddannelsen tager op til 3 år og 10 måneder afhængig af grundforløbets længde. Du starter på grundforløbet, der er tilrettelagt så det passer præcis til dig. Grundforløbet har individuel længde og varer typisk mellem 20 - 60 uger. Når du har gennemført grundforløbet og fundet en praktikplads, kan du begynde på uddannelsens hovedforløb.


Ved Eksamen/svendeprøve På Hotel- og Restaurantskolen går man til svendeprøve. Svendeprøven er projektorienteret og består af en teoretisk opgave samt en praktisk prøve. Svendeprøven foregår i slutningen af sidste skoleperiode.



Jobmuligheder

Tjener. F.eks. via udlejningsportaler som www.tjenerudlejning.dk hvis du ønsker at arbejde på konsulentbasis.