Studietur til London

Studietur til London

London er det sikre valg. Hvad enten der er tale om en studietur med klassen, en romantisk tur med kæresten eller en festlig tur med vennerne.

Kom godt, sikkert og billigt til London

Byen behøver som oftest ingen introduktion, så vi fokuserer her i introen i stedet på, hvad der er godt at vide generelt, inden London vælges som rejsemål, og hvad du bør tænke over inden afrejse. London er en dyr by, meget dyr. Derfor må du som studerende være kreativ for at få plads i budgettet til at afholde en studierejse, eller lignende i London. Det kan dog lade sig gøre, man skal blot kende lidt til byen og rejseselskaberne. For godt nok er London dyr, men det er også en by, som ønsker at være åben for alle mennesker, og dele ud af de mange skatte, som byen byder på.

Derfor findes der også acceptable hostels, og andre lidt mere kreative muligheder end hoteller, til dem der bruger lidt tid på research inden afrejse. Og det kan på mange områder virkelig betale sig at planlægge inden et besøg til London. Alt lige fra det basale, som at have en lille paraply med i tasken til at vælge at placere rejsen, når der ikke er store arrangementer, og selvfølgelig på hverdage i stedet for i weekender om muligt. Vil du have mest muligt for pengene, gælder det om at gøre ting når de fleste andre mennesker ikke gør det. -Udbud og efterspørgsel. 

Transport til og i London

Dette er den lette del. Der flyver fly i massevis fra Danmark til London og skulle du have lyst kan du også køre eller sejle dertil. Du kan finde de billigste flybilletter til London her. Tænkt på når du forsøger dig med forskellige afrejsedatoer, at kigge på indlogering via linket her samtidig, da et fly godt kan være billigt i en periode, hvor indlogering er rigtig dyrt. Prøv videre at tænk logisk. Mange mennesker flyver søndag, mandag og fredag (arbejde og ferie), hvorfor disse dage ofte er dyrere. Tjek transporttiden og prisen på transport til og fra lufthavnen inden du bestiller. Det er ærgeligt, at lande i en lufthavn, hvor det er besværligt og dyrt at komme ind til London City, hvis du kun har nogle dage i byen, eller har forsøgt at spare på flybilletterne. Og med seks internationale lufthavne tilknyttet London, så er der en reel mulighed for det.

London Travelcard / Oyster:
Hvis du skal være i bare nogle få dage, så kan det oftest betale sig at få fat i et Oyster/travelcard. London har en fantastisk offentlig transport, og du kommer ganske sikkert til at benytte dig meget af den. Men uden planlægning kan det også hurtigt blive rigtig dyrt. Besøg derfor Londons officielle turistside her, hvor du kan få mere info om Oyster kortet og selvfølgelig byen generelt. 

Indlogering i London

Og det er her, hvor du skal holde tungen lige i munden. Huspriser i og omkring London er afsindig høje, og det afspejler sig selvfølgelig i indlogerings-priserne. 

Hvis I er mange, og vil have det lidt lækkert, samt er mere fleksibel med sovemuligheder, så kan I med fordel overveje at leje en møbleret lejlighed eller hus (sublet). Det kan virke dyrt ved første øjensyn, men 30.000 kr. for en uge er jo ikke meget, hvis I er 20 studerende, der så splejser om ti madrasser i IKEA til 300 kr. stykket. Holder regnestykket har I jer en uge i London, et godt sted, til ca. 2.500 per elev med fly og indlogering dækket. Start eventuelt her.

Til slut er det igen en god ide at tænke logisk. Hvis det skal være billigt, må man også opgive visse ting. Det kan ikke blive til et femstjernet hotel inde i London City. Men måske et trestjernet uden for sæson, eller et firestjernet en time uden for London, hvis kvaliteten af indlogeringen er vigtigere for dig end tætheden på seværdigheder. Husk igen på, at London har et fantastisk offentligt transportsystem, så selv 1,5 time uden for London kører der konstant tog inde til byen, indtil midnat som oftest.

Seværdigheder i London

Ja, her kommer det rigtig vidunderlige ved London, for lige meget hvad du er til (på nær sol og strand), så har London det.
Om klassen interesserer sig for sprog, historie, kunst, økonomi, arkitektur m.v. så er det her stedet at besøge. Der er uendelige muligheder at give sig i kast med og oftest er de gratis og yderst veldrevne. 

Gå på opdagelse i tiden og se den imponerende samling af skatte, som Storbritantien har samlet vha. deres imperium igennem hundredevis af år. Det lyder måske basalt for nogle, men British Museum, som indeholder disse skatte vil imponere de fleste alt imens der læres en masse. Hvis du skal have det meste med, så skal der afsættes en hel dag til dette pragfulde museum, men for de interesserede kunne der let bruges tre fulde dage her. Dette er et must-visit, og du kan læse mere om British Museum her

Trafalger Square:
Trafalger Square er et besøg værd i sig selv. Her er der altid fyldt med glade mennesker. Du finder her folk på vej på arbejde, sommetider folk der varmer op til en fodboldkamp, eller som bare står og taler, eller underholder - kort sagt er Trafalgar Square altid fyldt med glæde og buzz, som vi efter mange rejser i London mener er et godt billede af hvad London er. Ikke at forglemme, at på pladsen finder du National Gallery. Igen, selvom du ikke er interesseret i kunst er dette et sted der skal besøges. Ligesom British Museum er det gratis at besøge og det indeholder al verdens kunstskatte. Se f.eks. Van Goghs solsikker, Picassos stol og tusindvis af andre eminente malerier. Alle sammen vel beskrevet og præsenteret. Læs mere om National Gallery her.

London Eye:
Selvom det er Londons nye varetegn, så snyd ikke dig selv og tag en tur. Det koster omkring 150 kr. per person så kører du rundt i ti minutter og så er det slut. Jo udsigten er god, men det er ikke pengene værd. Brug i stedet for lidt af de penge i St Paul's Cathedral og nyd den imponerende fyldt med historie. Her kan du bevæge dig op i tårnet og få en endnu bedre udsigt, der først stopper når du ikke gider mere. Er du dårligt gående er dette dog en dårlig ide, da der er mange trapper op, som bestemt ikke er handicapvenlige. 

Gå i teatret:
Foruden Broadway i New York, så er London nok det bedste sted i verden at gå i teatret. Der er internationale shows i verdensklasse stort set hver aften og da du jo er i London foregår det også på et sprog, som du forhåbentligvis forstår. Se mere om teaterforestillingerne og forudbestil her



På kæreste/vennetur og det festlige:

Efter en måske lidt kortere dag beskæftiget med et af ovenstående seværdigheder, er der måske plads til et restaurationsbesøg og/eller en god drink. Det bør I, i hvert fald unde jer selv da London byder på alverdens madtyper i alle prisklasser. Det samme er selvfølgelig sagen inden for cocktails og drinks. Herunder opdeler vi det oplagte alt efter, hvilket type af tur du skal på: 

Vennetur: Vi ved godt den ikke er helt billig, men I kan spare når i kommer hjem. I skal selvfølgelig ind og se en fodboldkamp med en af de lokale hold. Der er selvfølgelig tale om Arsenal, Chelsea, Tottenham eller Fulham. Efter det tager i ind til en pub i city, får fish and chips og øl. Inden I bliver for tipsy går turen videre til the Mayfair Hotel, hvor I leger big shots og nyder en god cigar og/eller en fantastisk cocktail. Turen videre i byen behøver vi ikke gennemgå her, da det alligevel vil være glemt på det tidspunkt. 

Venindetur: Der er ingen tvivl, turen startes på Oxford Street, hvor der skal shoppes indtil middag. For der går turen videre til The Savoy, hvor I betaler prisen for at sidde i historiske omgivelser med Londons elite, der nyder den bedste the og et kæmpe udvalg af kager ad libitum. Og ja, vi ved godt I ikke blev færdige med at shoppe, så det forsætte der med indtil aftensmaden nydes i en af Londons mange dejlige restauranter. Herefter klargøres der til en aften i et af verdens bedste gå-i-byen byer. 

Romantisk tur: Lej et pænt værelse i London City. Hellere et par dage mindre et godt sted end omvendt i denne situation. Som mand kommer du nok ikke uden om shopping delen. Gør det om formiddagen og ikke om fredagen! Nyd et af de store seværdigheder derefter, så som The Tower of LondonImperial War Museum (hun fik jo også lov til at shoppe!), inden turen går tilbage til hotellet. Find et af Londons bedste restauranter til prisen her inden turen går i teatret. Få den autentiske stemning med en øl på en af de mange engelske pubber, eller vær gelant og byd på en cocktail et af de finere steder i London City. Slut af med en køretur hjem i en klassisk London Taxi. Ja, det er pengene værd og utroligt hyggeligt at køre en tur med disse stadig.


London – jamen er en rejsebeskrivelse overhovedet nødvendig?!

Når man hører om, hvor de forskellige gymnasier rejser hen, er det slående, hvor få der rejser til London. Svaret må findes i, at det er en by, hvor eleverne kommer relativt ofte på egen hånd. Det er synd, for London giver alle muligheder for at vinkle en studietur, så den passer til studieretningen, samtidigt med at sproget øger elevernes mulighed for at få et højt fagligt output af turen. 

At se London:
Der er rigtigt mange ting at se i London, så vi kan klart anbefale, at man en af de første dage tager en guidet tur rundt i byen. Det er simpelthen umuligt at besøg og fokusere på alle attraktioner i London, men ved at få en guidet tur, kan eleverne i hvert fald på et glimt af de kendteste seværdigheder. Der findes et hav af muligheder – både de kendte og – halvdyre – røde guidebusser, såvel som temaguider. Man kan f.eks. få en Jack The Ripper-guide ligesom man kan få en guide, der fokuserer på Ghost Walks, på ”Det etniske London, Harry Potter osv. Prøv at høre jeres rejsebureau, de er som regel meget behjælpelige ellers kan I komme langt med en simpel søgning på google.

Alternativt har vi på Studenterguiden også gode erfaringer med at lade eleverne være guider. Forud for studieturen delen man klassen op i par, og hvert par får ansvaret for en seværdighed i London. Herefter skal eleverne læse om seværdigheden og forbedrede et mindre oplæg omkring dette. Der er så mange seværdigheder i London, at der absolut ikke er et problem at finde seværdigheder, der er skrevet meget om, til alle par i klassen.

For at spare sig selv for arbejde kan man endda få elevene til at stå for at finde vej fra seværdighed til seværdighed. Det både sparer læreren for bøvl samtidig med, at det giver eleverne en erfaring i at gebærde sig i de store byer. 

Det historiske perspektiv:

Fordi der er så uendeligt meget at se i London, har vi delt vores rejebeskrivelse op i forskellige temaer. Da Studenterguiden besøgte London var det primært med et historiske sigte, så her begynder vi.
Noget man skal se, hvis man vil have et historisk element i sin studietur er det sublime British Museum.

 

British Museum:
Er intet mindre end FANTASTISK! Der er så uendeligt mange ting at se. Man kan nærmest ikke nævne den kultur eller civilisation, hvis historie ikke er repræsenteret her. Parthenon Friseen er naturligvis enormt imponerende, men også den assyriske løvejagtsfrise eller de egyptiske mumier er imponerende for ikke at nævne rustningerne fra middelalderen eller de flotte kirkeudstyr og Rosettastenen, der er enhver sprognørds våde drøm. 

Men vi kan ligeså godt sige det, som det er: man kan ikke se det hele på en dag eller på et besøg. Man bliver nødt til at have et fokus eller et tema. Museumsshoppen og hjemmesiden har flere gode ideer til temature gennem museet. Husk desuden at tjekke, om der er særudstillinger. Museet er utroligt gode til at tiltrække nye specialudstillinger. De har både haft en flot udstilling om vikinger og haft besøg af de imponerende terrakottakrigere fra Kina.  

Læg også mærke til, at museet har gratis tematiserede rundvisninger med guider. De er meget informative, og guiderne er gode til at tilpasse både sproget og indholdet til tilhørerene. Da Studenterguidens repræsentant besøgte museet fulgte vi en tur omkring engleskikkelser i forskellige tider og kulturer. Det var meget fascinerende og selvom emnet må siges at være til den nørdede side formåede guiden at levendegøre materialet så selv en doven dansk gymnasieklasse fulgte med i den time, det hele varede. 

Og en sidste ting: Museet er gratis!!!! Det er flere offentlige museer i Storbritannien – noget man virkeligt kunne lære noget af herhjemme. Der er specielt en kirke, man må og skal se, når man besøger London, fordi den simpelthen er indbegrebet af engelsk historie og kultur:

Westminister Abbey:

Man kan nærmest kalde Westminister Abbey for Englands kirke for der er nærmest ikke den konge, dronning, kulturpersonlig, opfinder osv. der ikke er at finde her. Man kunne nærmest lave en konkurrence blandt eleverne om, hvem der kan finde flest berømte mennesker herinde. Vær dog opmærksom på kirken også bliver brugt til kirkelige formål og en masse præster sikrer, at der bliver holde en seriøs stemning. Kirken er i perioder også så velbesøgt, at man ikke helt bestemmer det tempo, man ser tingene i, men bliver nødt til at følge strømmen.  

Prøv under besøget at lægge mærke til de meget forskellige gravskikke, der har været på forskellige tider. Opfinderen af dampmaskinen ligger bag en obskur lille sten, mens en ukendt baron har det mest pompøse, ekstravagante gravmæle.  Man kan blive helt overvældet over, hvor mange berømte mennesker, der ligger begravet her eller mennesker, der har en mindesten. Det kan klart anbefales, at man lige sætter sig ind i, hvor de forskellige ligger begravet, så man ikke overser en. Desuden er der rigtigt mange gode historier omkring, mange af gravmælerne. 

Sidst på den historiske liste kommer Tower of London. Hvis man bare har haft det mindste omkring Henrik den 8 og alle hans koner og døtre i undervisningen giver det fantastisk mening at komme her. Her kan man se Traitors gate, hvor Elisabeth den. 2. blev fragtet igennem, da hendes halvsøster, Mary den Blodige, havde taget hende til fange. Man kan se tårnet, hvor fangerne gennem flere hundrede år har skrevet deres navn ind i væggen, og hvis man er superheldig kan man få et glimt af kirken, hvor Anne Boyen ligger begravet. Kronjuvelerne opbevares også på Tower of London, og er naturligvis ganske imponerende.  

De berømte Beefeaters giver fremragende rundvisninger i et levende og letforståelig engelsk. Desuden benytter den gængse rundvisning sig af nogle af de nyeste museologiske tiltag, der gør et besøg fantastisk.   

Kunst og Natur:

London kan bryste sig af mange yderst fremragende kunstmuseer.  Der er f.eks., det stor National Gallery, der har billeder fra alle de store malere – både engelske og udenlandske. Ligesom med British Museum kan vi ikke understrege vigtigheden af, at man prioriterer bestemte malere eller perioder ellers ender det med, at man drukner i mængden. Vær opmærksom på, at man også på dette museum har en tradition for at have gratis og fantastiske rundvisninger. Rundvisningerne kan både fokusere på et enkelt billede eller på en enkelt maler. Ligesom altid er vant til turister og udtrykker sig på et letforståeligt men samtidigt levende sprog.

Der er også National Portal Gallery, hvor der, som navnet antyder, er portrætter af kendte personer i den engelske historie.  Det kræver dog et indgående kendskab til engelsk historie, før man helt får noget ud af et besøg.

Kirken St. Pauls:
Ofte kaldet Protestantismens smukkeste kirke og ikke uden grund. Den er betagende smuk og burde være obligatorisk ved et besøg i den engelske hovedstad. Sørg for at komme helt op i toppen. Her får man byens bedste udsigt over London. Det kan Londoneye slet ikke måle sig med.

The Harry Potter Experience:
Noget lidt andet, men som også må betegnes som kunstnerisk er et besøg på The Harry Potter Experience. Her kan man se, hvor filmene bliver lavet samtidigt med, at man selv kan bevæge sig rundt i kulisserne, besøge Diagonalstræde eller se den store spisehall på Hogwarts. Besøget egner sig som del af et fantasyforløb.

Parker:
Som det sidste i denne kategori vil vi her på Studenterguiden nævne de fine parker Kensington Garden og Hyde Park, der er sædeles egnet til en frokostpause i solen, hvor man kan se på londonerne og måske endda få et glimt af de underlige pelikaner, der holder til i parken. 

Det finansielle perspektiv:

I London er mange virksomheder naturligvis repræsenteret, så man burde let på egen hånd kunne finde en virksomhed, der er interessant i forbindelse med et virksomhedsbesøg. Det er dog ikke alle virksomheder, der vil have besøg, ligesom det ikke er alle, der er egnet til det. Det kan derfor være en fordel at kontakte sit rejsebureau, idet de ofte har etablerede aftaler med flere virksomheder. Her på Studenterguiden kan vi anbefale et besøg ved den londonske fodboldklub Chelsea, hvor man virkeligt kan se, hvor stor en industri fodboldklubber er.

London School of Economics:
En af de mest prestigefyldte skole I verden, og det er sjovt at få et smag af den atmosfære, der findes her. Desuden gør det jo ikke noget, hvis man kan få plantet et par drømme hos eleverne…..Det er en klar fordel, hvis man kan få en studerende til at vise rundt og fortælle lidt om sin egen indgangsvinkel. Der er som regel et par danske studerende på skolen hvert semester.

Harrods:
Er det gamle engelske stormagasin, der nærmest er blevet et ikon. Hvis man kontakter dem i god tid kan man få en rundvisning her, hvor historien gennemgås, men man også kan få dem til at snakke om branding eller et andet perspektiv, man finder interessant…

Bank of England:
Plejer også at tage imod besøgende. Vær dog opmærksom på, at deres guider bruger mange engelske fagord, så hvis eleverne skal have noget ud af et besøg bliver de nødt til at være bekendt med dette. 

Skuffelserne:

London er en dejlig by, og der er få ting, der skuffer. Der er dog et par ting, som hvis vi her på Studenterguiden igen skulle besøge byen med en klasse nok ville holde os fra.

Madam Tussauds:
En Londonfavorit blandt eleverne, der inden afgang ofte ønsker det som et punkt på turen. Vores erfaring er dog, at prisen er høj og selve besøget en skuffelse. De berømtheder, man kan se, er nøje udvalgt efter temaer – kendte, statsledere, kongelige osv. Det vil sige, at der er nogle berømtheder, der ikke står fremme, fordi de ikke passer ind i temaerne. Det kan skuffe nogle elever. Entreen er ret pebret – 23-30 pund. Desuden kan man indenfor få taget billeder med berømtheder – mod en yderlige betaling naturligvis. Det kan virker som optrækkeri.

Det store pariserhjul LondonEye er blevet meget populært og meget hyped. Den er dog ret dyr, og man får en bedre udsigt fr St. Pauls Cathedral. Så medmindre eleverne virkeligt insisterer er der ingen grund til at besøge disse. 

De mere skjulte perler….
Det er egentligt noget vrøvl at snakke om, at der er skjulte skatte i London, da London er så populær over hele verden, at der er turister alle steder….men der dog nogle ting i London, som ikke altid bliver fremhævet nok i diverse guidebøger.  

Old Bailey er et af dem, og det er ellers virkeligt et besøg værd. Her ser man de gamle retsbygninger og her ser man også advokaterne med de traditionelle engelske parykker gå omkring. Kontakt dem i god tid og få en rundvisning ved et af de steder, der ofte bliver overset.

At London er en af de mest multikulturelle byer i den industrialiserede verden glemmes ofte; der tales mere end 300 sprog. Men hvis man lægger det perspektiv på studieturen, åbner man op for mange oplevelser som man måske ellers havde overset. 

London består af ca. 50 forskellige etniske grupper. Mange af grupperne har samlet sig i hver sin bydel, hvor deres tilstedeværelse er synlig i bl.a. udvalget af butikker, restauranter og deres forskelligartede religioner. Man kunne f.eks. fokusere på det jødiske kvarter med jødiske butikker og en række synagoger.

Hindu Mandir Templet
Herefter kunne man tage et besøg i Hindu Mandir Templet, som var det første traditionelle Mandir i Europa. Det hinduistiske tempel er udsmykket med flotte udskæringer og har en permanent udstilling ”Understanding Hinduism”, som beskriver hinduismen generelt, men også viser eksempler på områder, hvor Indien og berømte Hinduer har bidraget betydeligt, indenfor eksempelvis matematik, astronomi og religion. Endelig kun man afslutte med et besøg i Islamic Cultural Centre og The London Central Mosque. De fascinerende bygninger bruges både til religiøse og sociale formål og besøges af mange mennesker, som kommer ved både formelle og uformelle lejligheder.
På denne måde kunne man give sin studietur en etnisk og religiøst vinkel.

Ud af London

Hvis man af uransagelige grunde pludselig får nok af London og har brug for at se på noget andet, er der en række ting, man relativt let kan komme til.

Oxford med dens fine universitet er bestemt et besøg værd. Byen er utrolig smuk. Hvis man gerne vil inddrage byen i undervisningen kunne man læse en af Colin Dexters fremragende bøger omkring Inspecter Morse, der netop finder sted i Oxford. –man kunne også se en af filmene. Der er masser af muligheder for at besøge de forskellige college, hvor man mod entre kan få adgang til at se de gamle bygninger, kapeller og haver, der stadig er i brug.   

Ca. 137 km. SV for London, ligger det historiske og berømte monument Stonehenge fra ca. 2500 f.kr., som består af to store, cirkulære grupper af sten; indercirklen er bygget af mindre, lokale sten mens de store, yderste sten er fragtet til stedet fra stenbrud i Wales. Monumentet har altid fascineret, og gennem årene har der været mange teorier, og fantastiske spekulationer, om hvad monumentet har været brugt til; teorierne har gået på alt lige fra en landingsplads for Ufoer til et observatorium og et helligt sted, hvor stenene skulle have haft en helbredende effekt. Vær opmærksom på, at stedet og det tilhørende turistcenter er meget velbesøgt. Man skal desuden være opmærksom på, at man ikke må gå omkring stenene, men skal holde sig et stykke væk. For nogle kan et besøg ved Stonehenge, derfor godt blive en skuffelse, men her på Studenterguiden mener vi dog, at Stonehenge er så ikonisk, at det altid er et besøg værd.

Man kan fra London også besøge den fine historiske by Bath, som ligger i Englands eneste område med varme kilder. Byen ligger ved det gamle, romersk vadested over floden Avon. I det 1. årh. e.kr. opførte romerne et stort badeanlæg omkring en keltisk helligkilde, for gudinden Sulis, som forsynede de store badebassiner med varmt, mineralholdigt vand. De gamle bygninger er meget velbevarede og her er også flotte mosaikker fra tiden. Museerne omkring dette er rigtig spændende, da de fortæller om dengang England var en romersk provins. Bath blev desuden en meget mondæn by i 1820érne, hvor overklassen kom for igen at nyde de varme kilder. En del af handlingen i Jane Austens bøger finder sted her. 

Afslutningsvis….
Her på Studenterguiden mener vi, at London er den perfekte studietursby. Intet mindre!!! Den giver uendelige muligheder for variation, temaer, og er den perfekte blanding af faglighed og fornøjelser. Så pres eleverne, book rejsen og få en fantastisk studietur.

Oplev den perfekte studietur i London