Stor forskel på studerendes økonomiske råderum

Stor forskel på studerendes økonomiske råderum

Det har længe været et varmt debatteret emne: Er SU’en for høj eller for lav? Nogle studerende lever rigtig godt under studietiden, mens andre forgælder sig for at få det til at hænge sammen.

Så hvordan kan det passe, at nogle studerende kan få råd til rejser og mærketøj, mens andre mener de er nødt til at låne penge for at få råd til mad? Er nogle studerende bare mere dovne og uøkonomiske end andre?

En mindre undersøgelse foretaget af Mikonomi.dk viser, at den store forskel på de studerendes økonomiske råderum i mange tilfælde kan spores tilbage til forskellen på husleje.

Stor forskel på husleje

Kigger man på kollegier i København, er der en forskel på 3.642 kr. mellem den dyreste og billigste enkeltmands-studiebolig. “Men prisforskellen på det frie boligmarked skønnes at være markant større,“ udtaler Camilla Grøn, privatøkonomisk konsulent på Mikonomi.dk.

I år lyder SU-satsen på 5.255 kr. efter skat. Bor man på Øens Kollegie på Amager, hvor en enmands-studiebolig koster op til 5.242 kr., har man således 13 kroners SU tilbage at leve for når huslejen er betalt. Det svarer til en pakke havregryn, uden mælk vel og mærke.

Beboerne på Øens Kollegie er derfor stærkt afhængige af et studiejob eller en opsparing, hvis de vil undgå at gældsætte sig. Man kan derfor undre sig over, hvorfor studerende med hverken studiejob eller opsparing alligevel vælger at bosætte sig på kollegier som dette.

Alternativet er ulovlige boligløsninger

“Problemet er, at der er stor boligmangel i Danmarks største byer. Derfor kan studerende ikke bare vælge at bo i den billigste bolig. Man er faktisk heldig, hvis man overhovedet får tilbudt en bolig i København og Århus. Mange er boligløse og bor illegalt de første måneder af deres studie på grund af boligmangel” forklarer Camilla Grøn.

Skulle man få den fikse idé at dele værelse med sin kæreste eller ven, og spare penge på den måde, kan man godt tro om igen. Studieboliger med ét værelse er i de fleste tilfælde forbeholdt én person. Der er simpelthen ulovligt at bo flere på adressen, selvom to personer med fordel kunne dele både værelse og udgifter.

Er man derimod så heldig at få tildelt en bolig på Regensen eller Valkendorf Kollegium i hjertet af København, får man udover den gode beliggenhed også en lav husleje på 1600 kr. Det giver et økonomisk råderum på 3655 kr. om måneden. Har man samtidig et studiejob, kan man leve rigtig godt og få råd til både rejser, lækkert tøj og opsparing oveni.